Deel dit artikel:

Bypoint schakelt automatisch hulp in na valpartij

Veiligheid is een topic dat in de fietswereld steeds meer aandacht krijgt. Bypoint speelt op de behoeften in met de lancering van een valdetectie voor vrijwel alle type fietsen. Het compacte apparaat achter de zadelpen schakelt hulp in na een crash.

Bypoint biedt een valdetectie die aftermarket op elk type fiets gemonteerd kan worden. Kom je tijdens een rit of training ten val, dan merkt het systeem dat aan de hand van slimme algoritmes op. Eerst informeert de technologie bij de fietser of alles oké is. Reageert diegene niet op de melding via de luidspreker, dan alarmeert het apparaat automatisch drie voorgeprogrammeerde contactpersonen middels een SMS-bericht. Bovendien deelt het de GPS-coördinaten. Zo wordt het voor zowel het thuisfront als de hulpdiensten gemakkelijk om na een ongeval snel ter plaatse te komen.

Autonome werking

De compacte valdetectie weegt 215 gram en je monteert het eenvoudig met schroeven aan de zadelpen. Een tussenliggende beugel beschermt de pen tegen beschadigingen.

De technologie onderscheidt zich van andere oplossingen door de autonome werking. Dat wil zeggen dat het Bypoint-apparaat een eigen, Europese simkaart bevat (voor het gebruik daarvan sluit je een abonnement af). Je hoeft het apparaat dus niet eerst te connecten met je mobiele telefoon of een app. Met dank aan de Europese simkaart ben je dus niet alleen in België of Nederland te traceren, maar ook tijdens een trainingsstage of fietsvakantie in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk.

Golden hour

Bypoint is bedacht door een jonge, Nederlandse ondernemer, Joris Koops. Hij hoorde over het stijgende aantal eenzijdige fietsongelukken. “Snelle hulpverlening is van cruciaal belang om de gevolgen van een valpartij te beperken. Traumachirurgen spreken ook wel van het golden hour. Mensen zijn na een val echter niet altijd meer in staat om zelf hulp in te schakelen of 112 te bellen. Daarnaast zijn ze soms in the middle of nowhere gestrand en hebben ze geen idee waar ze zijn. Met Bypoint bieden we een oplossing.”

Crashdetectie is een functionaliteit die ook op sommige fietscomputers of smarthorloges wordt aangeboden. Het verschil daarmee is dat Bypoint onafhankelijk werkt (zonder koppeling met de smartphone) en specifiek voor fietsen is ontworpen.

De algoritmes zijn zodanig dat ze de kenmerken die bij fietsen horen (in theorie) perfect herkennen. Concreet: een rit over een ruige kasseistrook zal Bypoint niet aanmerken als een valpartij, iets wat bij andere oplossingen soms wel het geval kan zijn. Bedenker Koops laat desgevraagd weten dat enkel tijdens MTB-ritten over ruwe singletracks mogelijk valse alarmeringen kunnen ontstaan.

In speciaalzaken

Het systeem van Bypoint is inmiddels in meer dan 130 fietsspeciaalzaken in de Benelux te koop. Pendlr (voorheen Kruitbosch) is de distributeur van de accessoire. Ook VeiligFietsen.be biedt het product op de Belgische fietsmarkt aan. Ga voor meer informatie naar de website van Bypoint.