Deel dit artikel:

Bryton-radarachterlicht waarschuwt jou én de autobestuurders

Wie vaak op drukke en gevaarlijke wegen fietst, zou wensen dat hij ogen op zijn rug heeft. Die functie wil de Bryton Gardia R300 overnemen. Dat is een radarachterlicht dat jou via de fietscomputer waarschuwt voor achteropkomend verkeer en tegelijk de achteropkomende bestuurders op jouw aanwezigheid attendeert.

Bryton heeft al een uitgebreide lijn fietscomputers met meer of minder geavanceerde functies, zoals gps, routebegeleiding, smartphoneconnectie en nog veel meer. Met de Gardia R300 waagt Bryton zich nu in het territorium van de Garmin Varia Radar.

Waarschuwing voor jou én de auto

De radarsensor detecteert van achteren naderende voertuigen tot op 150 meter afstand. Door de verbinding met compatibele fietscomputers geeft de Gardia R300 zowel visuele als audiowaarschuwingen om je bewust te maken van die voertuigen. Maar ook in de andere richting gebeurt er iets. Op basis van de relatieve snelheid van jou en het tweede voertuig kent de Gardia R300 automatisch een dreigingsniveau toe en schakelt een geschikt waarschuwingslicht in om de achteropkomende voertuigen te waarschuwen.

Remlicht en automatische lichtsterkte

Met behulp van een ingebouwde G-sensor kan het radarachterlicht detecteren wanneer je remt en voertuigen achter jou waarschuwen met een remlicht, waardoor de kans op botsingen bij het afremmen of noodremmen kleiner wordt.

Wanneer je de Gardia R300 aansluit op een compatibele Bryton-fietscomputer, gebruikt de radar lichtsensor van de computer om de lichtmodus van het achterlicht automatisch aan te passen op basis van de huidige lichtomstandigheden. Als er voldoende licht wordt gedetecteerd, wordt het achterlicht op daglicht gezet om de batterij te sparen of wanneer je in donkere omstandigheden rijdt, schakelt het achterlicht automatisch naar nachtlicht.

Heb je ook een ANT+-compatibele koplamp, dan kan je die via de fietscomputer verbinden, zodat je ze samen kan in- en uitschakelen of feller kan laten schijnen. Je laadt de lamp op via USB-C.

Altijd zichtbaar

Het Bryton Gardia R300-achterlicht is ontworpen om de aandacht te vestigen op fietsers zodat ze niet opgaan in de achtergrond. Overdag heeft het licht een onderbroken flitspatroon, waardoor de zichtbaarheid bij daglicht tot 1,6 km wordt vergroot. 

Het is uitgerust met meerdere lichtmodi om je tijdens het fietsen te ondersteunen, zodat je altijd zichtbaar bent onder alle rijomstandigheden, waaronder high solid, low solid, day flash, night flash, light off en een group ride-modus.

De Bryton Gardia R300 wordt in de Benelux gedistribueerd door Tehava en is naar verwachting eind januari 2023 beschikbaar. De prijs zou ongeveer 130 euro bedragen.

Het licht is gemakkelijk te monteren en kan van het houdertje worden genomen.

Gerelateerde artikels