Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Britse start-up komt met 3D geprinte fietshelmen

Hoe goed de fabrikanten van fietshelmen ook hun best doen, met één pasvorm kan je onmogelijk alle fietsers op deze aardkloot bedienen. Verwisselbare voering en draai- en schuifsystemen allerhande helpen wel om de helm aan het hoofd van de fietser aan te passen, al brengt dat niet altijd soelaas. De Britse start-up HEXR dicht het gat met 3D geprinte helmen.

Het was Grinta!-lezer Johan Lefebvre die ons informatie over HEXR bezorgde nadat hij er zelf een helm bestelde. “Ik heb een vrij groot hoofd met een omtrek van 62 cm en dat is voor veel merken en modellen al een probleem. Mijn zoektocht naar een passende helm wordt echter nog bemoeilijk door de heel ronde vorm van mijn hoofd waardoor geen enkele helm goed op mijn hoofd staat: te weinig ruimte op de zijkanten en te veel vrije ruimte op voor- en achterhoofd”, schetst Johan een probleem waar ongetwijfeld wel meer fietsers mee kampen.

Ondernemend trio

HEXR is een Londense start-up van James Cook, Henry Nielson en Georgie Smithwick. Het trio gooide vorig jaar hun fietspassie en technologisch inzicht samen en startten met HEXO. Die naam was niet toevallig gekozen want voor de productie van hun op maat gemaakte fietshelmen gebruiken Cook, Nielson en Smithwick geen klassiek EPS (geëxpandeerd polystyreen, beter gekend als isomo), maar een honingraatstructuur en dat zijn nu eenmaal allemaal zeshoekige buizen naast mekaar. Omdat de naam HEXO al gepatenteerd bleek voor de fietsindustrie, paste het trio hun bedrijfsnaam aan naar HEXR. De eerste helm van HEXR is de Hero. Voor de opstart en uitbouw van het merk kregen de drie (financiële) steun van de man achter vouwfietsbedrijf Brompton en ex-prof Simon Gerrans.

Gehomologeerde productie = gehomologeerde helmen

Nadat ik onlangs op deze site al een artikel schreef over de 3D geprinte zadels van Specialized en fi’zi:k (dat verhaal lees je hier) sprak ik op Eurobike een ingenieur van een groot helmenmerk aan over het thema 3D printing van fietshelmen. “We hebben dat ook al onderzocht, maar we stuiten op een probleem met de CE-keuring van de helmen. Als je elke helm op maat maakt, moet je ook elke helm apart ter keuring aanbieden en dat is simpelweg onbetaalbaar”, luidde het antwoord.

HEXR omzeilde die klip door niet zijn helmen, maar zijn productietechniek te laten homologeren. Omdat de productietechniek gehomologeerd is, zijn alle unieke helmen die volgens dat proces gebouwd worden ook meteen conform de wetgeving. Clever.

Niet (helemaal) nieuw, wel vernieuwend

Het gebruik van een honingraatstructuur voor de basis van fietshelmen in plaats van EPS is op zich niet nieuw. Smith werkt al paar jaar met het Koroyd materiaal dat op exact dezelfde technologie steunt, met dat verschil dat de honingraatstructuur van Koroyd een stuk fijner is terwijl HEXR voor heel grote zeshoeken kiest. Volgens HEXR om de ventilatie van de helm en de impactabsorptie te verbeteren. HEXR claimt een 26% betere demping van de energie die bij een crash vrijkomt in vergelijking met een fietshelm met EPS structuur. Wél revolutionair (en daar zullen best wel wat grote helmfabrikanten jaloers op zijn) is dat HEXR in de olie van de wonderboom een milieuvriendelijke én volledig recycleerbare grondstof voor de productie van fietshelmen vond. Een addertje onder het gras is mogelijk want alle vragen over het gewicht van de HEXR helm ontwijken de Britten vakkundig. Het zou dus zo maar kunnen dat de HEXR helm een stuk zwaarder is dan een klassieke fietshelm, maar daar kom ik binnenkort wel achter want ik heb me aangemeld voor een testexemplaar.

De middelste foto toont mooi hoe de HEXR Hero opgebouwd wordt. De buitenschaal heeft altijd dezelfde vorm, maar de binnenkant van de honingraatstructuur die voor de sterkte en schokabsorptie moet zorgen is gevormd naar het hoofd van de fietser.

Een scan? Dat kan!

Om een helm op maat te kunnen maken heb je als fabrikant uiteraard informatie over het hoofd van de fietser nodig. Daarvoor kan je een afspraak maken bij HEXR in Londen om je hoofd te laten scannen, of de start-up stuurt je een scantoestel per post toe. Nadat je je hoofd gescand hebt, stuur je daarna de scanner simpelweg terug. Belangrijk bij het inscannen van je hoofd is dat je een dun mutsje draagt om te voorkomen dat je custom helm straks gebaseerd is op de vorm van je afrokapsel. En dat kan niet de bedoeling zijn. Aangezien de helm 100% op jouw eigen hoofd is gebaseerd, is het gebruik van dikke voering overbodig en is ook het passysteem dat je achterop elke andere fietshelm vindt optioneel. Om je fietsmakkers te tonen dat je toch wel met een bijzondere helm onderweg bent, kan je de helmschaal laten personaliseren door WM Paintworks, de designstudio waarmee HEXR samenwerkt. Een HEXR Hero fietshelm kost 349 pond (een kleine 400 euro), inclusief de 3D scan.

Alle info over HEXR vind je op de site.