Deel dit artikel:

Brit rijdt in één maand van Oost- naar West-Europa

James McLaren grijpt record met fietstocht van Rusland naar Portugal.

Een straffe prestatie van de Brit James McLaren: hij fietste in één maand tijd van Oost- naar West-Europa. Dat deed hij in voor zover bekend een recordtijd van net geen dertig dagen. De 29-jarige wielrenner zamelde met zijn actie geld in voor onderzoek naar kanker.

james1.png

De man uit Devon startte zijn poging op 2 mei in het Russische Ufa. Hij kwam door acht landen, legde meer dan zesduizend kilometer af, trotseerde alle mogelijk denkbare weersomstandigheden en (leuk detail!) droeg gedurende de hele uitdaging dezelfde kleding. “Ik kan nauwelijks zeggen hoe zwaar het was om binnen dertig dagen te finishen. Met deze uitdaging heb ik grenzen leren verleggen”, schrijft de Brit op zijn sociale media.

James McLaren pakte met zijn race een record af van een andere Brit: die had enkele jaren geleden ruim 37 dagen nodig om van Oost- naar West-Europa te fietsen. “Ik ben heel trots dat ik het voor elkaar heb gekregen”, vertelt de Engelsman aan North Devon Journal. “Mijn doel was om er zo’n 33 dagen over te doen, met een gemiddelde van 130 mijl per dag. Op de laatste dag, toen ik nog 244 mijl moest, stond ik om 3 uur ’s ochtends op en dacht ik: ik ga er gewoon voor. ’s Avonds om 22.30 uur was ik er en had ik een fantastisch gevoel.”

In de landen die hij heeft aangedaan, heeft hij de mooiste dingen gezien. Ook was er soms tegenslag. In Rusland en Wit-Rusland hielden problemen met het visum hem op, in Polen en Tjechië had hij af te rekenen met een stevige wind van voren en de passage door Duitsland was lastig vanwege een slechte infrastructuur. “Maar Spanje was het allerzwaarst. Sommige bergen zijn echt heel hoog. En ik moest schuilen in een bushokje bij donder en bliksem”, aldus de Brit, wiens ouders hebben aangekondigd zijn fiets nu in beslag te nemen. (foto: Facebook)