Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bosch en Magura werken aan ABS voor e-bikes

Vanaf midden volgend jaar moeten de eerste e-bikes met ABS op straat te zien zijn.

De Duitse elektronicaspecialist Bosch is een samenwerking met remmenfabrikant Magura (ook al een Duits bedrijf) aangegaan voor de ontwikkeling van een Anti-BlokkeerSysteem voor e-bikes. Sterker nog: het product is zo goed als productierijp en wordt in de herfst van 2017 aan een aantal fietsfabrikanten geleverd zodat die hun feedback kunnen geven. De bedoeling is dan om de eerste e-bikes met ABS tegen midden 2018 op de markt te kunnen brengen.

Bosch en Magura zijn geen onbekenden voor mekaar want de twee bedrijven leverden samen al pionierswerk in de motorbranche, onder andere met de ontwikkeling van het eerste ABS dat rekening houdt met de hellingshoek van de motor. Dat systeem werd voor het eerst door Magura en Bosch  toegepast op een KTM Adventure 1190 toermotor.

ABS op een fiets is minder eenvoudig toe te passen dan het lijkt want er moet toch één en ander veranderd worden aan het remsysteem. Zo vereisen de remmen een groter oliereservoir en een groter expansievat om de pulsaties van het ABS de baas te kunnen. Om het remgevoel van de fietser de verbeteren ontwikkelde Magura special voor de e-bikes met ABS een langer remhendel dat met drie vingers bediend moet worden.

Gerelateerde artikels