Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BMC heeft er een nieuwe hardtail bij

BMC heeft haar mountainbikegamma uitgebreid met de Twostroke. Deze hardtail is op maat gemaakt voor crosscountry waar het op techniek en behendigheid aankomt. Het topmodel van de familie met zes telgen is de 01 ONE (adviesprijs: 3.999 euro).

De Zwitsers stellen bij de Twostroke gekozen te hebben voor een frisse benadering als het om het ontwerpen van een hardtail gaat. Dat heeft ertoe geleid dat de Twostroke niet enkel een efficiënte fiets is voor het klimwerk, maar dat deze ook veel controle en vertrouwen geeft op veeleisende XC-parcoursen en in technische afdalingen. De BMC-ontwikkelaars hebben bij de opstart van het ontwerpproject met een schuin oog naar de Fourstroke (BMC’s full suspension) gekeken. De agressieve en snelle eigenschappen zijn aan deze oudere broer ontleend.

Tuned Compliance Concept

BMC heeft bij de Twostroke gekozen voor kwalitatief hoogwaardig carbon, in combinatie met het Tuned Compliance Concept. Daarmee is er precies op de plekken waar het nodig is gezorgd voor extra stijfheid en voldoende compliance. Op de weegschaal tikt het snel en tevens fraai gevormde frame net iets meer dan 1.000 gram aan (1.037 gram om exact te zijn). BMC stelt dat er daarmee een perfecte balans is gevonden tussen stijfheid, gewicht en stabiliteit.

Als we naar de geometrie kijken, dan zien we een nogal luie balhoofdhoek (67 graden) en vrij lange voorzijde. De voorvork van RockShox, met 100 millimeter veerweg en een offset van 44 millimeter, moeten de grip en controle onderweg verbeteren. De liggende achtervorken zijn 425 millimeter lang. BMC kiest voorts voor een zithoek van 75 graden waarmee de Zwitsers de berijder in een centrale positie houden, vrij recht boven het bottom bracket. Die positie komt van pas tijdens beklimmingen, omdat je dan minder gemakkelijk je voorwiel optrekt.

Het hiervoor genoemde Tuned Compliance Concept biedt niet alleen een slim, efficiënt ontwerp, maar ook comfort. Andere componenten op en aan de Twostroke die comfort leveren, zijn de D-vormige zadelpen en zadelbuis die tezamen een geheel vormen met de staand achtervorken. Daarmee krikt BMC de verticale flex.

Aan afwerking hebben de Zwitsers uiteraard ook gedacht. Framedelen zijn beschermd met een kap en kabels zijn geïntegreerd. Op de plaatsen waar de kabels het frame in gaan, zit een nette beschermingskap. Er is voldoende ruimte om ook een kabel voor de dropper seatpost erdoorheen te geleiden. De dropper (27,2 millimeter) valt te bevestigen middels een adapter die BMC erbij kan aanbieden. Met de dropper seatpost gemonteerd onderstreept BMC dat deze hardtail zich voor uiteenlopende terreinen leent.

Zes uitvoeringen

De nieuwe hardtail kent zes uitvoeringen: de Twostroke 01 ONE, Twostroke 01 TWO, Twostroke 01 THREE, Twostroke 01 FOUR, Twostroke AL ONE and Twostroke AL TWO. Deze zijn alle verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL.