Deel dit artikel:

Blunder: Sporza verklaart Van Looy onterecht dood

Criterium hield zelfs al een minuut stilte voor de 'Keizer van Herentals'.

Sporza gaat diep door het stof na een enorme blunder op haar website. Daar was een bericht te zien over het overlijden van Rik van Looy (82), terwijl de wielerkampioen nog altijd springlevend is. “Heel vervelend”, reageert de omroep tegen Het Nieuwsblad. Sporza heeft overzichtsartikelen achter de hand over grote sportsterren, zodat ze bij (plotseling) overlijden snel kan inspringen op de situatie. “Door een menselijke fout is het artikel per ongeluk online gezet,” alsud een woordvoerder van de VRT.

Urenlang was het artikel, al geschreven in 2013, zichtbaar. Het bericht heeft nimmer boven in de nieuwsfeed van Sporza gestaan en ook heeft de omroep de link naar het artikel nergens actief verspreid. Toch kon het bericht via zoekfuncties gevonden worden. Dat gebeurde. Mensen begonnen de link massaal te delen. “We kregen plots een aantal ongeruste sms’jes”, laat de familie Van Looy aan Het Nieuwsblad weten. “Bizar, we wisten zelf niet van waar het nieuws kwam. We kunnen wel met zekerheid zeggen: het nieuws klopt niet. Rik is gezond en wel.”

Nadat het bericht over het overlijden van Van Looy rond begon te zingen, is het artikel snel offline gehaald. Toch kon de kettingreactie die volgde maar moeilijk gestopt worden. Bij een criterium in Lovendegem hielden 27 renners een minuut stilte voor de ‘Keizer van Herentals’. “Vlak voor de koers ging het gerucht van zijn overlijden. We zijn het op internet gaan opzoeken en daar stond het ook. Als organisatie hebben we dan snel beslist om een minuut stilte te houden”, zegt Rudi Segers. “Best gênant nu het niet blijkt te kloppen. Gelukkig leeft Rik nog. Dat is het belangrijkste.”

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE