Deel dit artikel:

Bjōrn Setka: een uiterst licht, 3D-geprint zadel

Je fiets upgraden met lichtgewicht onderdelen? Kijk dan eens naar de producten van Bjōrn. Het Sloveense bedrijf heeft nu de vernieuwde versie van de Setka. Dit zadel is 3D-geprint.

Het Sloveense merk Bjōrn is gespecialiseerd in de productie van lichtgewicht carbon onderdelen, variërend van sturen, zadelpennen en zadels tot aan bidonhouders en zelfs stuurpenkappen. De nieuwste Setka weegt in de breedtemaat van 143 millimeter slechts 132 gram. Er is ook nog een variant met een breedte van 155 millimeter verkrijgbaar. Ondanks het lage gewicht stelt Bjōrn dat het zadel ook geschikt is voor offroad gebruik.

Verlichting

Het zadel is 3D-geprint, wat we toch wel als trend mogen beschouwen. Specialized en Fizik zien we het al langer doen en ook Selle Italia koos inmiddels voor deze technologie.

Bjōrn heeft de basis en de rails gemaakt van carbon. In het midden heeft de Setka een grote uitsparing om de druk te verlichten.

Het voorste deel van het zadel is zachter om de lichamelijke belasting te verlichten als je in een agressieve houding zit. En het achterste deel is stijver om een stabiele positie te bieden tijdens het klimmen. Bjōrn zegt onderzoek te hebben gedaan naar de drukverdeling in diverse rijposities om tot deze kenmerken te komen. De stijfheid is zodanig aangepast dat gevoelloosheid wordt geëlimineerd.

Betrouwbaar

De Setka heeft 7×9 ovale rails die in versterkte sleuven zijn geplaatst en niet zoals in veel andere gevallen op de schaal zijn gelijmd. Een dergelijke verbinding is volgens Bjōrn veel betrouwbaarder dan de keuze voor lijm die dynamische krachten vasthoudt.

Het merk zegt dat je desgewenst een tas aan het zadel kunt monteren, ondanks het lage gewicht. Het gewicht mag echter niet meer dan 10 kilo bedragen. Bjōrn adviseert een maximum gewicht van 120 kilo voor het 250 millimeter lange zadel. Zorg er bij de montage wel voor dat je een momentsleutel van goede kwaliteit gebruikt, zodat je geen schade toebrengt aan het zadel (maximaal 5 Nm).

  • Ga voor meer informatie naar de website