Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bianchi brengt Pantani’s magistrale klim naar Oropa in herinnering

Marco Pantani behaalde een groot deel van zijn successen op Bianchi. Het Italiaanse fietsenmerk eert Il Pirata nu met een speciale fiets. En dat is niet voor het eerst.

De vijftiende rit uit de Giro d’Italia van 1999 is een legendarische etappe geworden. Er leek die dag weinig aan de hand voor Pantani, maar op de slotklim naar Oropa sloeg het onheil toe. Pantani kreeg pech en in plaats van de ongeschreven wetten te respecteren, kozen renners van voren de aanval, onder wie Laurent Jalabert, Pantani’s grootste concurrent.

Met nog minder dan negen kilometer te rijden, handelde Il Pirata koeltjes. Nadat zijn ketting weer op de fiets lag, ging hij met steun van vijf ploeggenoten van Mercatone Uno op jacht naar zijn belagers. Hij rekende uiteindelijk af met zijn concurrenten, tot groot genoegen van de tifosi. Pantani ging die dag de boeken in als degene die Oropa het snelst ooit had beklommen (17,04 minuten – 23,55 kilometer per uur). Het is een record dat nog steeds staat.

De Italiaanse rasklimmer zou in de Giro d’Italia van 1999 liefst vier bergetappes op zijn naam schrijven. Na de zege in 1998 leek hij op weg om ook de ronde van 1999 te winnen, maar op de ochtend van de voorlaatste etappe werd Pantani uit koers genomen. Zijn hematocrietwaarde zou volgens de officiële verklaring te hoog zijn geweest, maar mensen om Pantani heen bestrijden die lezing tot op de dag van vandaag.

Hoe dan ook, voor Bianchi is de onwaarschijnlijke vijftiende etappe reden om Pantani nog eens in de schijnwerpers te zetten. Pantani reed in 1999 op een Bianchi MegaPro Concept. De styling van die fiets wordt nu doorgevoerd op een Speciallisima-frame. Dat betekent dat er dus een modern frame is ontwikkeld in combinatie met de gele, zwarte en celeste kleur van de toenmalige teamfiets. De racer is afgemonteerd met Campagnolo Super Record. Op het zadel zien we een afbeelding van een piraat, zoals Pantani dat in die jaren ook had.

Gerelateerde artikels