Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Betekent de Air-Liner het einde van lekke mtb-band?

Hoe high-tech onze tijden ook zijn, lekke banden zijn de wereld nog niet uit. Zou een insert daar verandering in kunnen brengen? Vittoria doet een poging met zijn Air-Liner, een slurf van foam die je in de band monteert.

Nieuw is het idee niet om een kern van een of andere kunststof in je band te stoppen en zo het risico op lek rijden te verminderen. Maar Vittoria heeft er nu zijn eigen variant voor, de Air-Liner. Om eerst maar de vraag in de titel te beantwoorden: neen, lekke banden zullen er voorlopig nog altijd zijn. Maar de Air-Liner doet er wel alles aan om ze zoveel mogelijk te beperken en bovendien beschermt hij ook nog de velg en werkt hij ook als dempend kussen, zodat je meer rijcomfort ervaart.

De Air-Liner is een slang van een duurzame polymeer die dient als vervanger voor (het grootste deel van) de lucht in je band. Daardoor blijft de band stabieler, vervormt hij minder in bochten en houd je meer tractie. Het is ook wel duidelijk dat de wielen beter beschermd zijn tegen klappen van de ondergrond met een dergelijke vulling die ook als stootkussen dient.

De Air-Liner is aan boven- en onderkant voorzien van een V-groef, die als luchtkamers dienen. Bij indrukking van de band wordt de lucht samengeperst, wat de Air-Liner doet vervormen. Het resultaat is volgens Vittoria een gecontroleerde beweging van de band, in tegenstelling tot bij een standaard tubeless setup, waarbij de samengeperste lucht naar eigen goeddunken terugveert, en daarom minder controle aan de berijder biedt.

Klinkt allemaal logisch zoals ze het uitleggen en als je de prijskaartjes ziet van de vier maten Air-Liner die er zijn, dan zou je al bij voorbaat geloven dat het ook allemaal klopt, want anders zou je die prijskaartjes niet durven schrijven.

Maat S is voor XC-banden (1.9 – 2.2 inch) en kost 69 euro. Maat M (2.25 – 2.5 inch) kost 72,50 euro, voor een L (2.5 – 2.7 inch) betaal je 73,50 euro en de grootste maat (XL, voor fatbikes, van 2.7 – 4.0 inch) moet 75 euro opbrengen. Verkrijgbaar vanaf juni. Op onderstaand filmpje is te zien hoe eenvoudig de Air-Liner te monteren is.