Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Betaalbare raceschoen van Fi’zi:k

De Tempo Powerstrap R5 is de eerste schoen in de nieuwe reeks Tempo schoenen van het Italiaanse Fi’zi:k. De serie heeft een bijzonder tijdloos design en een innovatief sluitsysteem.

De schoenen van Fi’zi:k hebben zich van in het begin onderscheiden met een geheel eigen stijl, een prima pasvorm en een zeer kwalitatieve constructie met veel aandacht voor detail. We herinneren ons nog levendig de allereerste R1 topschoen, met velcrostraps van supersterk zeildoek, en een enorm grote gesp, die de aandacht trok als stroop een kolonie vliegen.

De nieuwste R5 ziet er ook weer bijzonder stijlvol uit, als je van minimalistisch houdt tenminste. Ons bevalt de Powerstrap R5 wel, mede omdat het sluitsysteem toch weer wat anders is dan anders. Geen Boa-kabeltje dat intelligent over het bovendeel van de schoen gekruist is, wel een zigzaggend velcrolint plus een losse velcrostrip die de schoen strak om de voet sluiten. De ene velcro omsluit het instapdeel van de schoen, met de andere kun je onafhankelijk daarvan de middenvoet comfortabel opsluiten. Beide straps zijn breed uitgevoerd voor een evenwichtige drukverdeling en hoog gebruiksgemak.

Het lijkt ons een prima systeem, al zouden we het eerst moeten testen om er meteen volmondig ja op te zeggen. Het voordeel van enkel velcro’s is dat er geen defect kan optreden, zoals bij een Boa-sluiting of een ratelsluiting met gesp wel het geval kan zijn. Ook kan er niets achter de velcro’s blijven haken, al is dat voordeel meer van tel op mtb’s dan op racefietsen, waarbij je normaal gesproken geen last hebt van laaghangende takken of grasstengels.

De Tempo Powerstrap R5 heeft een beproefde nylon buitenzool die met carbon versterkt is, licht van gewicht en eerder enigszins comfortabel dan superstijf.

Wat ons ook super in de oren klinkt, is de adviesprijs want met 119 euro is de R5 toegankelijk voor een grote doelgroep.

De nieuwste Fi’zi:k is er in de maten 36-48 en van 37-47 ook in halve maten. De verkrijgbare kleuren zijn Black/Black, White/Black, Red/Black en Navy Blue/Black. In maat 42 weegt een paar schoenen 499 gram (ook al met dank aan de velcro’s want die houden het gewicht laag).

Te koop via Fizik.com