Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bas Tietema: van aanstormend talent en YouTuber naar prof

De kogel is door de kerk: Bas Tietema, de laatste jaren bekend van de YouTube-serie Tour de Tietema, sluit zich per direct aan bij Bingoal-Pauwels Sauces-WB. Volgende week maakt hij zijn debuut in het profpeloton, in de Tour of Antalya.

Tietema stond in zijn beloftetijd te boek als een groot talent. Rijdend voor de BMC Development beloftenploeg werd hij onder andere derde in Parijs-Roubaix onder-23. Niets leek een carrière als wielerprof in de weg te staan, totdat er een huidallergie begon op te spelen na een zware valpartij. Tietema verlegde de focus: zijn actieve wielerloopbaan zegde hij vaarwel, in plaats daarvan ging hij aan de slag met zijn YouTube-kanaal Tour de Tietema (nu ruim 120.000 volgers). Die runt hij samen met Josse Wester en Devin van der Wiel.

In het voorjaar van 2021 startten de drie het Tour de Tietema Cycling Team, waarmee zij de wielerwereld op zijn kop wilde zetten. Afgelopen jaar deden ze tal van opvallende dingen. Bij ons in Vlaanderen hielden ze zich op rond de klassiekers en trainden ze onder meer met Fabian Cancellara. Na vele trainingsuren maakte Tietema in september zijn comeback in het amateurpeloton. De huidklachten bleven weg, en dus begon het te kriebelen.

Tietema startte in september een traject om nog één keer te laten zien wat hij in huis heeft en te ontdekken waar zijn plafond ligt. Bingoal-Pauwels Sauces-WB geeft hem nu dus een kans, in eerste instantie voor één jaar. Christophe Brandt, algemeen manager van Bingoal-Pauwels Sauces-WB: “Bas heeft ons in september over zijn droom verteld om weer profwielrenner te worden. Het was voor iedereen duidelijk dat daarin nog veel werk te doen was en het leek eerlijk gezegd te ver weg, maar bij het trainingskamp in december heeft hij ons verbaasd. Bas heeft in korte tijd gigantische stappen gemaakt, we vertrouwen dat hij een waardevolle toevoeging zal zijn voor onze ploeg. Hij kan rap aankomen en snelle mannen helpen in een finale, we zijn dan ook heel benieuwd waar zijn grenzen liggen.”

Tietema: “Na maanden van keihard trainen ben ik ongelooflijk blij en trots dat ik iedereen mag vertellen dat ik in 2022 profwielrenner zal zijn bij Bingoal-Pauwels Sauces-WB. Zij hebben mij met open armen ontvangen en de kans gegeven om de afgelopen maanden deel te nemen aan hun trainingskampen, die essentieel zijn geweest voor de progressie die ik gemaakt heb. Het contract is een mooie beloning daarvoor, maar tegelijkertijd ook nog maar een begin. Ik moet in wedstrijden laten zien wat ik waard ben.”

De Nederlander verwacht over ruim een week zijn debuut te maken bij de formatie, in de Tour of Antalya. Tietema zou Tietema niet zijn als die hele weg niet zou zijn vastgelegd op camera. Aankomende zondag (6 februari) gaat de eerste video uit de nieuwe serie Plan Bas online. Inmiddels staat de trailer daarvan online.

Gerelateerde artikels