Deel dit artikel:

Astana boos om speculaties rond Nibali’s fiets

Ploeg schroomt niet om bij imagoschade juridische stappen te nemen.

De UCI en ASO controleerden tijdens de Ronde van Frankrijk volop op mechanische doping. Vrijwel elke dag hadden er onaangekondigde checks plaats en telkens werd niemand betrapt. Toch meenden sommigen Vincenzo Nibali in het verdachtenhoekje te moeten drukken. Na zijn val met Froome (negentiende etappe) bleef zijn achterwiel verdacht spinnen. Op helikopterbeelden is dat te zien.

Werkgever Astana heeft inmiddels gereageerd op de verdachtmakingen, die vooral via sociale media zijn geuit. De ploeg is er boos om en schroomt naar eigen zeggen niet juridische stappen te nemen als mensen het imago van Nibali en/ of de ploeg schaden. Astana wijst er in een verklaring ook op dat haar fietsen tijdens de Tour drie weken op rij dagelijks aan een controle zijn onderworpen. Keer op keer was het resultaat negatief.

De Franse staatssecretaris Thierry Braillard liet inmiddels aan het AD weten dat geen enkele renner grenzen heeft overschreden. “Meer dan 1.500 fietsen zijn gecontroleerd door de warmtecamera’s met hoge resolutie en we kunnen verzekeren dat er in deze Tour niemand gefraudeerd heeft met zijn fietsen. De controles zijn steeds onverwacht uitgevoerd, zonder dat de ploegen wisten waar of wanneer ze zouden plaatsvinden.”

De Nederlanders Bert Jan Lindeman en Tom Jelte Slagter lieten na de klimtijdrit aan NU.nl weten blij te zijn met het scherpe toezicht. Ze moesten net als andere renners hun fietsen direct na aankomst afstaan. “Dit is de eerste keer dat ik meteen na de finish mijn fiets in moest leveren”, aldus Lindeman. “Maar het is een goede zaak, ik ben er blij mee.” Slagter: “Ik had dit ook nog nooit meegemaakt, maar het is hun goed recht en ik vind het alleen maar goed dat ze het doen.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE