Deel dit artikel:

Assos lanceert met de Donzi haar tweede sportbril

Het assortiment van Assos is uitgebreid met een nieuwe performance bril. De Zwitsers brengen het zogeheten Donzi-model in drie verschillende lensuitvoeringen.

Hebben we het over Assos, dan denken de meeste fietsers aan koersbroeken, shirts en andere fietskledij. Wat minder bekend is, is dat het Zwitserse kwaliteitsmerk ook sportbrillen biedt. Eerder al bracht Assos de Zegho op de markt; nu komt daar een tweede model bij: de Donzi. Die sluit, in tegenstelling tot de Zegho, iets beter aan bij wat momenteel gangbaar is qua brildesigns. De Zegho is qua ontwerp juist meer uitgesproken.

Assos stelt dat de Donzi kleuren scherper maakt en schittering vermindert, terwijl hij 100 procent UV-bescherming biedt. De bril heeft een groot lensoppervlak en dekt een behoorlijk deel van het gezicht af. Aan de onderzijde zit geen frame, wat ervoor zorgt dat je zicht niet wordt beperkt als je onder in de beugels rijdt. Aan bovenkant heeft Assos enkele opvallende ventilatieopeningen gepositioneerd voor verkoeling. Ze voorkomen dat de lenzen beslaan.

Drie lenzen

De lenzen van de Donzi zijn voorzien van een oleofobe coating. Die verhindert dat onder meer vingerafdrukken op de lens achterblijven. Ook is er gekozen voor een waterafstotende behandeling. Mocht het onderweg regenen, dan parelen de regendruppels van het oppervlak. De verstelbare neuspads en pootjes zorgen voor comfort.

Assos biedt de Donzi in een drietal lensuitvoeringen: Chrome (foto linksonder), Wodoblue (foto boven) en Fotodynamic (foto rechtsonder). De eerste twee zijn bedoeld voor gebruik bij fel licht. Waar de Chrome met name de kleuren en helderheid verbetert en schitteringen vermindert, is de Wodoblue het model dat de scherptediepte vergroot en het perifere zicht bevordert. De Fotodynamic is het meest allround model, want de lens daarvan past zich aan veranderende lichtomstandigheden aan.

De Donzi is ook compatibel met de Optical Clip van Assos voor de toepassing van inserts op sterkte. Fietsspecialisten en online shop bieden de nieuwe Assos-bril reeds aan. Hij is verkrijgbaar vanaf 230 euro.

Gerelateerde artikels