Deel dit artikel:

Apex Aerodyne by Truus Brands: zo veel te zien, zo veel te beleven

Truus Brands (47) uit het Nederlandse Hurwenen is al twaalf jaar met design bezig en fietst sinds acht jaar fanatiek. Anderhalf jaar geleden kreeg ze het idee om ook eens een fiets kunstzinnig onder handen te nemen en het resultaat was onlangs op de Bike Motion te zien. “Dat de reacties zo overweldigend zouden zijn, had ik vooraf nooit gedacht.”

In Grinta! 67 komt met mode-ontwerpster Karine Derycke al een dame aan bod die haar passie voor de fiets aan een bovengemiddeld gevoel voor stijl en schoonheid koppelt. Truus Brands mag je in dezelfde categorie onderbrengen. De Nederlandse interviewen is best wel een intensieve bezigheid want haar woordenstroom overstijgt het debiet van de Waal en haar gedachten schieten vaak alle kanten op. “Ik heb vroeger met Marianne Vos geschaatst, toen zij nog jong en ik al iets minder jong. Toen ze nog voor Giant/LIV reed kwam ik op het idee om eens een fiets van haar onder handen te nemen, maar toen wisselde ze Giant/LIV voor Ridley”, opent Truus die vlakbij CycleCenter 53-11 van de familie Van Tuyl in Zaltbommel woont en werkt. “Ik ken Gijs en Alan al lang, ik kom bij hen al jaren over de vloer. Alan gaf mij het eerste prototype frame van de Aerodyne mee en daar mocht ik helemaal los op gaan.”

Kwasten

Brands beheerst verschillende kunsttechnieken en werkt met alle mogelijke materialen op vele soorten ondergronden. Maar een fietsframe bewerken is toch een aparte klus. “Eerst was er twijfel over de techniek: wordt het spuiten, plakken of strippen? Om uiteindelijk toch gewoon voor het kwasten te gaan. Ik kreeg een carbonframe met primer laklaag waarop ik met de kwast mijn design kon uitwerken. Ter bescherming kwam er daarna een laag heldere vernis over. Een fietsframe beschilderen was best wel een uitdaging omwille van de relatief kleine oppervlakken en de vele hoeken en kanten. Dat maakt het moeilijk om te bepalen waar je met een bepaalde kleur stopt en met een andere kleur verder gaat. Je kan de fiets immers vanuit zo veel verschillende invalshoeken bekijken, dat maakt het toch ingewikkelder”, zegt Truus over de klus waar ze drie weken bijna dag en nacht aan bezig is geweest. Het resultaat is een heel vrolijke fiets die overloopt van de kleuren en pronkt met een massa details, je kan er uren naar kijken. “De zon, een regenboog, golven, een sleutel en een sleutelgat zijn bijna constanten in mijn werk, net als de rivier De Waal die door bijna al mijn ontwerpen stroomt. De Dolomieten zitten er ook in, omdat de brillenfabrikant waarvoor ik designs maak in het Italiaanse Bolzano is gevestigd. Er staan ook veel teksten op die ik een beetje van overal haalde. Op het stuur vind je een heel minimalistische interpretatie van een stier – mijn sterrenbeeld – met daarbij de spreuk ‘As long as I breathe, I attack’. Volgens mij is dat een uitspraak van Mark Cavendish”, ratelt de Nederlandse. Ondertussen heeft ze ook de Quasar wielset onder handen genomen. “Draai je de wielen rond, dan ziet het er een beetje uit als een regenboog.”

On tour

Toen de fiets een paar dagen voor de Bike Motion klaar was, hadden de Van Tuyls al in het snotje dat ze met een regelrechte eyecatcher naar Utrecht trokken. “Ik had nooit kunnen voorspellen dat ik zo veel reacties op de fiets zou krijgen, het was echt onvoorstelbaar. De fiets vertrekt straks op tournee langs een aantal kunstgaleriën, maar daarvoor moet hij eerst nog worden omgebouwd tot singlespeed. Ik wil af van de remhendels, kabels en derailleurs om de fiets in zijn meest pure vorm te kunnen laten zien. En nu ik er nog eens naar kijk, daar op het achterwiel ben ik zowaar een pupil vergeten te schilderen in dat oog”, schatert Truus die voor volgende werken op frames met nog meer detail wil uitwerken. “Ik heb trouwens voor mezelf als doel gesteld dat ik op de Olympische Spelen in Tokyo minstens één fiets van ‘mij’ daar in het peloton wil hebben.”

Truus ontdekte de fiets op haar veertigste nadat ze al een massa sporten uitprobeerde. De wielersport ligt haar wel. Ze zegt: “Op de fiets ontmoet je mensen terwijl je als kunstenaar altijd in je eentje bezig bent en ook wel een beetje eenzaam in je hoofd bent. En hoewel we heel vaak hetzelfde rondje fietsen, vind ik het bijzonder prettig om me onderweg door alles en iedereen te laten verrassen. Dat maakt fietsen zo mooi.”

Al het werk van Truus Brands vind je op www.truusbrands.nl