Deel dit artikel:

Antwerpenaar verbreekt wereldrecord Everesting offroad

Het wereldrecord Everesting offroad staat weer scherper. Ben Elst uit Nieuwmoer (bij Kalmthout) is de nieuwe recordhouder na een succesvolle poging. Hij zat daarbij 127 uur in het zadel van zijn mountainbike. “Dit is het mooiste en het zwaarste wat ik al gedaan heb.”

Het zijn duizelingwekkende cijfers: 909 kilometer mountainbiken in amper vijf dagen tijd en daarbij 26.587 hoogtemeters overwinnen. Dat is drie keer de hoogte van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Bij één ‘Everesting’ rijd je in één rit eenzelfde weg op en af tot je aan 8.848 hoogtemeters komt. Ben Elst heeft zo’n Everesting dus drie keer gedaan.

Moeilijke momenten
De 46-jarige bouwondernemer begon zijn stunt vorige week zondag en koos voor een wegje tussen Andlermühle en Herresbach, diep in de Oostkantons. De klim van ongeveer anderhalve kilometer was telkens goed voor zo’n 98 hoogtemeters. “Vooral in het begin is het pad een flinke kuitenbijter, daar gaat het tot 15 procent steil omhoog. Al na twee dagen zorgde dat voor fysieke klachten. Mijn achillespees was overbelast en deed ongelofelijk veel pijn. En de laatste twee dagen is mijn rechterhand open geschuurd. Die moest ingetapet worden.”

Naast de fysieke klachten kreeg Ben Elst ook af te rekenen met de eindeloze nachten. “Ik moest me echt door de nachten sleuren. Die waren donker en eenzaam. Je rijdt uren aan een stuk alleen die berg op en af. Bovendien was het de voorbije week bijzonder koud ’s nachts. Dat stond in schril contrast met de hitte overdag. Dinsdag gaf de thermometer hier 47 graden aan. Een hel.”

Berrefonds
Mooie momenten waren er ook. “Ik heb veel bezoekjes gehad van familie en vrienden die me dierbaar zijn. Mijn huisarts en mijn kinesist waren hier uiteraard. Maar ook veel mensen uit de omliggende dorpen en zelfs mensen vanuit Duitsland zijn naar hier afgezakt. En de laatste dag zijn er nog verschillende mensen komen meefietsen. Dat geeft een supergoed gevoel. Een ander bijzonder mooi moment was toen ik hoorde wat mijn actie heeft opgebracht voor het Berrefonds. Want daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Ben Elst zamelde met zijn recordpoging geld in voor het Berrefonds, een organisatie die families steunt die hun kind verloren hebben. Momenteel staat de teller op ruim 5.000 euro. Het is nog altijd mogelijk om geld te doneren.

Gerelateerde artikels