Deel dit artikel:

ANGi-sensor werkt voortaan in combi met Wahoo-fietscomputers

Specialized kondigt een samenwerking met Wahoo Fitness aan. Die is belangrijk voor fietsers met een helm die is voorzien van de ANGi-crashsensor. ANGi kan worden gekoppeld met de ELEMNT fietscomputers van Wahoo Fitness. Op die manier ben je bij een ongeluk net iets beter beschermd.

ANGi (een uitvinding van Specialized) is een afkorting en staat voor Angular and G-Force Indicator. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden gaat het om een gepatenteerde sensor die de valversnelling en de impactkrachten meet. Bij vele fietshelmen zit de ANGi-sensor inmiddels standaard verwerkt in de achterkant van de helm. Bij sommige modellen wordt hij achterop het retention system gemonteerd. Daarnaast is de sensor is ook los te koop.

Waarom deze crashsensor? Het wordt pas interessant als je de helm koppelt aan de Specialized Ride App. Belangrijk is dat de locatiegegevens, de Bluetooth verbinding en de 4G functie van je smartphone op staan. ANGi maakt immers via Bluetooth contact met je telefoon waarop je de Specialized Ride App hebt geïnstalleerd, zonder dat andere Bluetooth verbindingen (met bijvoorbeeld je hartslagmeter) daaronder lijden.

Kom je tijdens een fietsrit ten val, dan stuurt de ANGi module een signaal naar je mobiele telefoon en gaat er een alarm af. Ben je ongedeerd, dan krijg je voldoende tijd om het alarm uit te schakelen. Ben je echt zwaar gewond, dan zal de Specialized Ride App een tekstbericht naar je contactpersoon (of contactpersonen, want je kan er meerdere invoeren) sturen met de exacte locatie waar je ergens ligt.

Melding op Wahoo-scherm bij ongeluk

Door de samenwerking tussen Specialized en Wahoo Fitness worden de fietscomputers (de ELEMNT ROAM, ELEMNT BOLT en originele ELEMNT) onderdeel van de digitale koppeling tussen ANGi en de telefoon. De fietscomputer communiceert met de Specialized Ride App op de telefoon (die in de achterzak zit) en staat zo in verbinding met ANGi. De contactpersoon ontvangt een melding bij de start van de rit en als er een ongeluk is geweest. Dat laatste gebeurt alleen als de fietser de melding op het computerscherm nog niet heeft gedeactiveerd binnen de countdowntijd.

Deze nieuwe feature is vanaf vandaag beschikbaar voor iOS. Om er gebruik van te maken moeten gebruikers van de Specialized Ride App hun app updaten. Fietsers met een Android-toestel kunnen zeer binnenkort profiteren van de koppeling tussen ANGi en Wahoo-computers.