Deel dit artikel:

AGU Upcycling: collectie van oude regenjassen, tassen en Jumbo Visma-shirts

Duurzaamheid is een belangrijke pijler bij AGU. Dat blijkt mede uit de lancering van de nieuwe Upcycling-collectie. Regenjassen, fietstassen en Team Jumbo-Visma-shirts van vorig seizoen zijn gebruikt voor een stuurtas, bidonzak en sleutelkoord.

De naam van de collectie is afgeleid van het fenomeen upcycling. Hierbij wordt niet alleen de grondstof van een product hergebruikt, zoals bij recycling het geval is, maar het volledige product. Daardoor zie je in de Upcycling-items fragmenten terug uit de Team Jumbo-Visma-shirts en regenkleding of tassen van AGU. Dankzij upcycling worden er ook minder materialen aangeschaft en minder grondstoffen gebruikt, en dus ligt de CO2-uitstoot lager.

Samenwerking met atelier

Voor de Upcycling-collectie ruimde AGU haar magazijn op. De oude fietstassen, regenjassen en shirts van Team Jumbo-Visma gingen naar een Amsterdams atelier waar de eerste Upcycling-collectie tot stand is gekomen. De items daaruit zijn niet alleen bijzonder vanwege de herkomst van materialen, maar ook qua design: niet één product is hetzelfde. De bestaande items zijn in nieuwe patronen geknipt. Daarnaast zijn de ritsen, knopen en zakken hergebruikt.

De items – een stuurtas, bidonzak en sleutelkoord – zijn in een gelimiteerde oplage op de markt gebracht. Ieder product heeft een Certificate of Authenticity. De betrokken naaister heeft bovendien met de hand een uniek nummer op de tassen aangebracht.

Tassen en sleutelkoord

De Upcycling Handlebar Bag is de stuurtas. Met een schouderband is deze ook te gebruiken als crossbody bag. De Handlebar Bag is gemaakt van regenjassen waar een fabricagefout in zat, fietstassen en Team Jumbo-Visma ‘22 Replica jerseys. Er zijn honderd stuks verkrijgbaar. De Upcycling Bidon Slingbag is bedoeld voor je bidon (750 milliliter). Deze is gemaakt van regenjacks en Team Jumbo-Visma ‘22 Replica jerseys. De flessendrager is er in een oplage van 150 stuks.

Tot slot is er nog een sleutelkoord, de Upcycling Keychain. Deze is voortgekomen uit oude regenjassen en Team Jumbo-Visma ‘22 Replica jerseys. Ieder koord is gemaakt van verschillende stoffen. Hierdoor zien alle 250 sleutelkoorden er verschillend uit. De Upcycling-collectie is nu beschikbaar via de website en geselecteerde verkooppunten.

Meer initiatieven

De lancering van de Upcycling-collectie is niet de eerste duurzame stap die AGU zet. In 2018 lanceerde het merk haar eigen Greensphere-label. Daaraan zien klanten dat producten gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Ook kwam het Nederlandse merk afgelopen jaar met een duurzame collectie regenjassen, genaamd Undyed. Hieraan is geen verf te pas gekomen.