Deel dit artikel:

Aftellen naar ‘Rinascimento’

Zeven (in 2020 geannuleerde) granfondo's fietsen in evenveel dagen. Tot dat snode plan kwamen we toen we een doel nodig hadden nadat de Transalp werd geschrapt. Van 28 september tot en met 4 oktober is het zover. Lees hier meer over Rinascimento, een fietstrip met maatschappelijke relevantie.

Italië werd in het voorjaar van 2020 zwaar getroffen door de COVID-19 epidemie. Te veel doden, een zorgsysteem dat instortte en schrijnende beelden die de wereld rondgingen. Als gevolg van de coronacrisis kregen de Italianen de meest strikte maatregelen opgelegd sedert de Tweede Wereldoorlog. Het openbare leven viel volledig stil, de economie kreeg een knauw en ook de fietser werd dat gewaar. Recreatief fietsen werd verboden, het (fiets)toerisme lag plat en ook tal van fietsevenementen werden geannuleerd. Italië is hét uitgesproken granfondoland maar COVID-19 was onverbiddelijk: de zeven grootste granfondo’s van Italië werden geannuleerd.

Achtergrond: de ‘Wedergeboorte’

Na regen komt echter zonneschijn. Er was een Italië vòòr COVID-19 en er is ook een Italië, gehavend maar weerbaar, na COVID-19. Het virus is nog niet weg maar er zijn wel lichtpunten. Dat verhaal, een verhaal van hoop en wedergeboorte, moet verteld worden. Lang geleden, in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een periode waarmee de coronacrisis wel eens wordt vergeleken, zorgde de wielersport voor een lichtpunt. Het duel (en de alliantie) tussen Fausto Coppi en Gino Bartali bracht toen het land in vervoering en zorgde ervoor dat de ellende (al was het voor even) vergeten werd. Coppi en Bartali schreven tussen 1946 en 1949, zowel in Italië als in Frankrijk, het verhaal van de wedergeboorte van een gehavende natie.

Dit gaan we doen!

Een Grinta!-duo fietst in het najaar van 2020 de zeven geannuleerde Italiaanse granfondo’s in zeven dagen tijd. Het gaat om GF Felice Gimondi (Bergamo), La Fausto Coppi (Cuneo), GF Nove Colli (Cesenatico), Alé La Merckx (Verona), GF Sportful Dolomiti (Feltre), La Maratona dles Dolomites (Corvara) en GF Stelvio-Santini (Bormio). Elke dag één granfondo, samen goed voor 1.169,4 km en 26.801 hoogtemeters. Veel meer nog dan kilometers afmalen, wordt dit fietsproject een reisverslag van Italië’s herrijzenis na COVID-19. We praten onderweg met fietsers, mensen uit de fietsbranche, hoteleigenaars en organisatoren van granfondo’s (die meefietsen) en proberen we de impact van de coronacrisis in kaart te brengen. Het resultaat zal je lezen in het magazine maar ook op onze online kanalen.

Zij steunen het project

De alliantie van Coppi en Bartali in de Tour de France van 1949, toen beide helden de Italiaanse tricolore trui droegen, is het aanknopingspunt en de invalshoek van ‘Rinascimento’. De trui die in 1949 deed wegdromen en hoop bracht, is het thematische herkenningspunt. Kledijfabrikant Castell zorgde voor een moderne variant van die truitjes.’Rinascimento’ wordt gesteund door diverse merken: niet alleen Castelli maar ook Pirelli, Campagnolo, Selle Italia, Seasucker, BORN, Basso Bikes, Sigma, QM Sports Care, HJC, Alba Optics en The Vandal. Hotelketen Bici Amore Mio zorgt voor de logies. Skoda levert een Karoq voor het transport tussen de granfondo’s. Ook Donato Liguori, Karl Kopinski en Remi De Moor steunen ten persoonlijke titel het project. Als alles goed gaat, wordt ook geld ingezameld voor één of meerdere Italiaanse wielermusea wiens werking we graag willen blijven garanderen.