Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aerothan: Schwalbes nieuwe binnenband met betere lekbescherming

Schwalbe gaat de markt op met een binnenbandinnovatie: de Aerothan. Deze biedt grote voordelen op het gebied van onder meer lekbestendigheid, gewicht en rijeigenschappen. Ook is er volgens Schwalbe meer montagegemak. De binnenband is bedoeld voor racefietsen, mountainbikes en allround gebruik.

Schwalbe is bijzonder trots op het nieuwe product. Er is vijf jaar in de ontwikkeling gestoken. In samenwerking met BASF en deskundigen uit de Duitse kunststofverwerkende industrie zijn prototypes voortdurend getest en is er gestreefd naar steeds verdere productverbetering. Het doel was om een uiterst lichte band te ontwikkelen in combinatie met optimale lekbescherming.

Positief uit de test

Volgens Schwalbe heeft de Aerothan de zogenoemde plungertest met glans doorstaan. Hierbij wordt een doorn met een bolvormige punt (1 millimeter diameter) onder toenemende druk in de binnenband gestoken, totdat deze niet langer bestand is tegen de druk. De Aerothan Tube presteert hierbij beter dan alle andere geteste binnenbanden en is bestand tegen een krachtuitoefening die 47 Newton hoger ligt. Qua rek komt de Aerothan Tube uit op 18 millimeter. Dat staat gelijk aan de rekbestendigheid van latex binnenbanden.

Aanzienlijk lichter

Aerothan binnenbanden zijn volledig gemaakt van het nieuwe thermoplastisch polyurethaan (TPU), dus ook het ventiel. Dat biedt een aantal voordelen. De opvallend transparante banden zijn een pak lichter, ongeveer 40 procent in vergelijking met de Schwalbe Extralight binnenband. De binnenbanden voor racefietsen hebben een gewicht van 41 gram, voor allround fietsen 61 gram en voor mountainbikes 81 gram. De rolweerstand is laag, de mate van hittebestendigheid is hoger en het monteren gaat gemakkelijker.

Volledig recyclebaar

Het thermoplastisch polyurethaan is geheel recyclebaar. Net zoals alle binnenbanden van Schwalbe kunnen afgedankte Aerothan Tubes gratis en gemakkelijk ingeleverd worden bij fietsenzaken die Schwalbe-dealer zijn. Dit als onderdeel van het recyclingprogramma voor binnenbanden. Het ingezamelde materiaal wordt gerecycled en vervolgens hergebruikt als afdichtings- of isolatiemateriaal.

Gerelateerde artikels