Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aerodynamische AGU-helm debuteert op Olympische Spelen

De Nederlander Yoeri Havik is vandaag in de wegrit op de Olympische Spelen vertrokken met een nieuwe helm van AGU: de Subsonic. Deze is tot stand gekomen na onderzoek van de TU Eindhoven op het vlak van aerodynamica.

Yoeri Havik is vandaag een opvallend gezicht in de Nederlandse wegselectie. Bondscoach Koos Moerenhout nam hem mee, zodat Nederland een extra renner kan afvaardigen voor de baannummers. Havik, die tijdens het wielerseizoen uitkomt voor BEAT Cycling, zal een knechtenrol toebedeeld krijgen. “Ik vind het een grote eer om dat te doen”, vertelde de Zaandammer in de aanloop naar vandaag in de Nederlandse media.

Trouwe volgers van de sport zullen tevens opmerken dat Havik met een nieuw helmmodel rijdt: de AGU Subsonic. Deze helm is net als de Transsonic het resultaat van een intensieve samenwerking tussen AGU en de TU Eindhoven. Beide helmen leggen de lat een stuk hoger als het gaat om aerodynamische prestaties.

Bij de totstandkoming is samengewerkt met hoogleraar Bert Blocken. Als Scientific Director van de windtunnel aan de TU Eindhoven en wielerfanaat, brengt hij veel tijd door met renners en productontwikkelaars van AGU. “Het doel is steeds om de wind met zo min mogelijk weerstand over en door de helm te geleiden. We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de voorzijde van de helm, maar ook hoe wind door de helm stroomt en met name hoe die de helm verlaat. Je zoekt naar een manier om de lage druk achter de helm te minimaliseren. Daarin zijn we goed geslaagd.”

Snelste helm

Het effect van het nieuwe ontwerp op de snelheid van de fietser is volgens Blocken en AGU duidelijk meetbaar. De helm is in verschillende testopstelling bekeken en vergeleken met helmen van concurrenten. In de meeste gevallen was de Transsonic de snelste helm. Havik kiest vandaag toch voor de Subsonic vanwege het hogere ventilatieniveau in het warme Tokio. De Subsonic heeft voor de gelegenheid een oranje wrapping.

Björn Jeurissen, CEO van AGU: “We zijn bijzonder trots op onze samenwerking met Bert en zijn team, en al helemaal met het resultaat. Twee helmen die we van de grond af aan hebben opgebouwd om de snelste te zijn. Zonder daarbij de veiligheid te vergeten.” De helm beschikt over het geïntegreerde MIPS-systeem.

Na de wegwedstrijd in Tokio zijn er meer renners die met de nieuwe helmen gaan rijden. BEAT Cycling beschikt erover. Vanaf 1 oktober is zowel de Subsonic als Transsonic voor iedereen te koop via AGU.com en AGU-retailers.

Gerelateerde artikels