Deel dit artikel:

Aantal fietsdoden nergens hoger dan in Nederland en Vlaanderen

Vlaanderen voert lijst aan: 9,5 fietsdoden per jaar per miljoen inwoners.

8 procent  van de Europese dodelijk verkeersslachtoffers is een fietser. In Nederland ligt dit percentage het hoogst, namelijk op 25 procent. Na Nederland volgen Denemarken en Hongarije, beide met een aandeel van 16 procent dodelijk verongelukte fietsers.

Deze cijfers werden bekend gemaakt door de Europese  Commissie. Uiteraard is het aantal verongelukte fietsers een afspiegeling van het fietsgebruik in een land. België in zijn geheel zit in de middenmoot, maar de regio Vlaanderen – waar meer wordt gefietst dan in Brussel en Wallonië – doet het minder goed. Met 9,5 fietsdoden per jaar per miljoen inwoners heeft Vlaanderen verhoudingsgewijs zelfs de weinig benijdenswaardige eer bovenaan de lijst te staan. De Europese Commissie ziet een duidelijke relatie met veiligheidsvoorzieningen als gescheiden fietspaden en het veiligheidsbewustzijn van fietsers en van andere weggebruikers ten opzichte van fietsers.

Tussen 2011 en 2010 daalde het aantal verkeersdoden in de EU met 43 procent en sinds 2010 nog eens met 17 procent. Europa scoort daarmee gunstiger dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De daling is echter sinds 2013 nagenoeg tot stilstand gekomen. De Europese Commissie denkt dat dit te maken heeft met het toegenomen aantal confrontaties van fietsen met auto’s in de steden en met de toename van het aantal oudere weggebruikers. Ook afleiding als gevolg van het gebruik van de telefoon wordt genoemd.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE