Deel dit artikel:

Wereldkampioen e-MTB werkt mee aan ontwerp nieuwe evil eye-bril

Vorig jaar won Joris Ryf de wereldtitel in het e-mountainbiken in Glasgow. In de discipline E-XCO kan hij niet alleen rekenen op zijn fietsensponsor Specialized, maar ook op de ondersteuning van het innovatieve brillenmerk evil eye.

Vanaf zijn 14e besteedde Joris elke vrije minuut aan mountainbiken. Vandaag de dag rijdt de in Zwitserland geboren rijder voor het e-MTB-team van Specialized. Hij richt zich voornamelijk op de twee disciplines Cross-Country en E-Bike. Zijn grootste successen zijn de titel van Zwitsers kampioen in E-XCO en talrijke overwinningen en podiumplaatsen in wereldbekerwedstrijden voor E-XCO.

Grinta! had een gezellige tête-à-tête met gepassioneerd e-biker Joris Ryf over zijn kleine gelukjes, zowel op als naast de fiets.

Hoe zou je Joris Ryf omschrijven OP de mountainbike vs. NAAST de mountainbike?

“Ik zou zeggen dat ik op en naast de fiets min of meer dezelfde persoon ben. Want met fietsen kan ik van mijn hobby mijn beroep maken en dat is een groot voorrecht voor mij.”

Waarvoor kom je, naast het fietsen, graag je bed uit?

“Misschien voor de cappuccino ’s ochtends van mijn vrouw en mij ;-). Het is een soort ritueel om ’s ochtends altijd een lekkere koffie te drinken en een betere latte-art te maken dan mijn vrouw. Er heerst vaak een kleine koffiecompetitie in de ochtend.”

Wat is je favoriete fietsroute en waarom?

“De routes in Zwitserland zijn echt prachtig, je hebt er oneindig veel opties. Maar als ik één bestemming en één route moet kiezen, dan is het ongetwijfeld de Jonkershoek-Loop in Stellenbosch in Zuid-Afrika. De landschappen zijn er ongezien mooi.”

Waarom heb je gekozen voor evil eye als je brillenpartner?

“Goed zicht is essentieel in mijn sport en met de verschillende modellen en lenzen van evil eye heb ik altijd de perfecte bril bij. Ik geniet ook van de nauwe interactie en de creatie van nieuwe producten met hen. Evil Eye is 6 jaar geleden ontstaan. Als relatief jonge sportmerknaam vertrouwt Evil Eye op de deskundige ervaring en know-how van Silhouette Eyewear. Het bedrijf steunt me en heeft zoveel vertrouwen in me. Voor een profsporter is het fantastisch dat er steeds nieuwe producten zijn. Die innoverende aanpak in de sportbrillen, nieuwe kleuren, het gevoel tijdens het rijden zijn een stimulans voor mij. Evil Eye doet workshops met atleten waar ze de producten kunnen testen en hun feedback geven. Het designteam toont nieuwe ideeën en past het product aan volgens de behoeften van de sporter. Het is vrij uniek dat we als sportman een belangrijke stempel kunnen kleven op onze sportbril. ‘Together we can create true sports adventures’.”

Wat is je favoriete model?

“Voor wedstrijden de vistair-x en voor trainingen de roadsense. En 99% van de tijd met de verkleurende LST VARIO PURPLE MIRROR-glazen. Evil eye heeft ongelofelijk sterke, technische skills op het vlak van sportswear. De campagne die ze hebben gemaakt is ook prachtig. Het is de eerste 360°-campagne die georganiseerd werd, dus daar ben ik best fier op. De beelden zijn gemaakt in Oostenrijk, Linz, niet ver van de fabriek waar de evil eye-brillen gecreëerd worden. Ik heb ook mee mogen helpen bij de creatie van de pathline.pro. Ik was de eerste die de prototypen mocht testen en er ook vervolgens mijn feedback op kon geven. Geweldig om mee een product te mogen ontwikkelen.”

Wat zijn de grootste hoogtepunten in je carrière?

“Ongetwijfeld vorig jaar toen ik mijn eerste wereldtitel won in Glasgow. Op die dag kwam alles samen. Ik ben nog steeds zo blij en trots wanneer ik aan die dag terugdenk.”

Welke ambities koester je nog?

“Het grootste doel dit jaar is om mijn titel als wereldkampioen te verdedigen in Andorra en met de Wereldkampioenschappen in 2025 in Zwitserland heb ik nog een extra motivatie in het vooruitzicht.”

Voor Joris is mountainbiken een manier van leven die niet alleen bestaat uit trainen en racen. Het omvat ook interactie met andere rijders uit de gemeenschap, die gestaag groeit, maar ook met zijn supporters. Joris beschouwt het als een groot voorrecht om de sport zijn werk te mogen noemen en geniet van elke minuut. Joris zou vooral graag zien dat E-XCO als wedstrijdsport nog meer erkenning krijgt en in de toekomst kan deelnemen aan een gecombineerde XCO en E-XCO World Cup, die in deze vorm nog niet bestaat.

Wanneer we vragen naar zijn grootste sportieve droom dan antwoordt hij: “Het voor de hand liggende antwoord zou zijn om te zeggen dat ik ooit olympisch kampioen zou willen worden. Maar eigenlijk leef ik mijn droom al, want ik heb de kans om de hele wereld over te reizen met mijn fiets en om jongere rijders en het grote publiek te inspireren met de mountainbikesport. Wat kan er beter zijn?”

Joris Ryf, een wereldtalent dat naast de fiets ook met beide voetjes op de grond staat. Wij wensen hem alvast alle succes toe!

Meer info op de website van evil eye >>

Gerelateerde artikels