Deel dit artikel:

7 (soms gratis) alternatieven voor Zwift

Wie de sprong heeft gewaagd en een interactieve smarttrainer heeft gekocht, staat waarschijnlijk te popelen om zich in het immens populaire Zwift-universum te storten. Wie iets anders wil, kan echter gemakkelijk bij een aantal andere trainingsprogramma’s en -games terecht. Enkele daarvan hebben zelfs een meer dan interessant gratis aanbod …

De standaard apps van de rollenfabrikanten laten we hierbij even buiten beschouwing, zelfs al is die van Tacx bijvoorbeeld een interessante keuze voor wie met een dergelijk toestel werkt.

Wahoo RGT

Recent nam Wahoo de trainingsapp RGT Cycling onder zijn vleugels. Die is op heel wat vlakken vergelijkbaar met Zwift, maar genoot tot nog toe niet de populariteit van die kannibaal onder de trainingsgames. RGT valt nu samen met Wahoo Systm, de app (vroeger bekend als Sufferfest) die je trainingskalender samenstelt, onder één abonnement: Wahoo X. Door die integratie kan je nu nog vlotter gestructureerde workouts uitvoeren in de relatief mooi vormgegeven RGT-werelden. In de gratis RGT-versie is de keuze qua werelden heel beperkt, maar je kan wel deelnemen aan groepsritten, zodat je andere parcoursen kan ontdekken. Zo krijg je voldoende mogelijkheden om te ontdekken of dit iets voor jou is. Je kan je eigen routes uploaden onder de noemer Magic Roads, waarbij jouw parcours dan wordt afgespeeld in een generieke virtuele omgeving.

Prijs: 16,49 euro/maand

Proefperiode: twee weken

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS, Apple TV

TrainerRoad

Minder spannend om naar te kijken is TrainerRoad, maar dat serieuzere kantje leverde deze app wel al een stevige aanhang op. Dankzij artificiële intelligentie worden jouw trainingen aangepast aan je vorm en doelen, zodat je de conditie krijgt die je nodig hebt. Verandert jouw schema onverwacht, dan past de app zich ook aan. Je ziet gewoon de trainingsblokken die je moet doen, maar niets verhindert jou om intussen een muziekje of je favoriete serie op te zetten.

Prijs: 19,95 dollar/maand

Proefperiode: 30 dagen

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS

Rouvy & Pedalitaly

Rouvy werkt in tegenstelling tot Zwift met ‘augmented reality’-werelden, en dat zijn er maar liefst 300 in 32 landen. Per route download je apart een video. Je rijdt dus in echt gefilmde omgevingen, maar daarop wordt jouw avatar afgebeeld en krijg je andere info te zien, zoals de start van een virtueel Strava-segment, om maar een van de nieuwere toevoegingen te noemen.

Onder het platform van Rouvy heeft Pedalitaly het initiatief genomen om de mooiste Italiaanse streken naar de virtuele trainingswereld te brengen, om niet alleen de schoonheid van het land te tonen maar ook om er events en wedstrijden te organiseren. Wil je eraan deelnemen, dan heb je naast een Rouvy-account ook nog een Endu-login nodig, maar daarna kan je gewoon meedoen. Raak je verslingerd aan Italië, dan biedt Pedalitaly ook nog échte trips in Italië aan. Meer info vind je op pedalitaly.com.

Prijs: 12 tot 15 euro/maand

Proefperiode: twee weken

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS, Apple TV

Kinomap

Nog zo’n app waar je kan fietsen in gefilmde omgevingen is Kinomap. Ook hier past je interactieve smart-trainer zich aan de hellingsgraden van het virtuele parcours aan en zijn er trainingen mogelijk. Er zijn enorm veel routes geüpload, zodat je altijd wel een nieuwe regio kan ontdekken. Deze app kan extra handig zijn voor wie meer geconnecteerde trainingstoestellen thuis heeft staan, zoals een roeitoestel of loopband, want ook andere sporten worden ondersteund.

Prijs: 11,99 euro/maand of 89,99/jaar

Proefperiode: twee weken

Compatibel: Android, iOS

Bkool

Het Spaanse Bkool stopte met het maken van trainingstoestellen en focuste zich op de trainingsapp. Die biedt heel gelijkaardige toepassingen als Zwift, maar doet dat zowel in virtuele als gefilmde omgevingen. Wedstrijden en sociale interactie zijn allebei mogelijk, net als gestructureerde trainingen.

Prijs: 9,99 euro/maand of 96/jaar

Proefperiode: 30 dagen

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS

FulGaz

Wie mooie, echte video’s wil van talrijke routes, die zijn geüpload door de gebruikers, kan bij FulGaz terecht. Je kan die dan rijden in het tempo van de uploader of in je eigen tempo, maar net zoals bij vergelijkbare apps ziet dat er dan soms wat raar of schokkerig uit. Je kan je meten met de besttijden op de beklimmingen, maar de vraag is natuurlijk hoe correct die tijden zijn. Daarnaast kan je gestructureerde trainingen uitvoeren. Al bij al is dit eerder een app voor wie geniet van de omgeving en is er minder interactie dan bij de bekendere alternatieven.

Prijs: 10,99 euro/maand of 97,99/jaar

Proefperiode: twee weken

Compatibel: Windows, Android, iOS, Apple TV

MyWhoosh

Je hebt het logo van MyWhoosh misschien al zien pronken op het shirt van Tadej Pogacar? Nu moet je je niet langer afvragen waarvoor het staat. Het is namelijk de trainingsapp die voor UAE Team Emirates is ontworpen. Daardoor zijn de meeste virtuele trainingswegen nog in de Emiraten gesitueerd maar onlangs zijn Wollongong en Colombia eraan toegevoegd en een Belgisch parcours zou in de steigers staan. Je hebt niet alleen keuze uit parcoursen maar ook uit trainingen, die bovendien opgemaakt zijn door gereputeerde coaches. Naast gestructureerde trainingen kan je ook wedstrijden rijden en daar zou in bepaalde gevallen zelfs prijzengeld mee te winnen zijn. Als klap op de vuurpijl is MyWhoosh volledig gratis.

Prijs: gratis

Compatibel: Windows, Android, iOS