Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

3T Strada doet het zonder voorderailleur

Op zoek naar meer aerodynamica gaat 3T voor 1 x 11 op de racefiets

Met de Exploro gravelbike zette 3T recent al zwaar in op het aerothema en met de Strada gaat het bedrijf nog een heel eind verder die richting uit. Al zegt 3T het zelf niet op die manier. Want naast aerodynamica was ook comfort een belangrijk thema bij de ontwikkeling van de Strada. Vandaar dat er ruimte is voor 28 mm banden, de belangrijkste parameter in de zoektocht naar meer comfort. Brede banden zijn doorgaans minder aerodynamisch, al zet 3T daar een kanttekening bij. “Brede banden zijn slecht voor de aerodynamica als je ze in een frame zet dat niet ontwikkeld werd voor brede banden. De Strada is de eerste aerofiets die ontwikkeld werd in functie van bredere banden en dat maakt een groot verschil”, aldus de Italiaanse fabrikant.

In de zoektocht naar betere aerodynamische prestaties nam 3T een drastische beslissing: de voorderailleur ging overboord. Het Strada frame heeft geen nok meer voor de plaatsing van een voorderailleur en kan dan ook enkel 1 x 11 gereden worden. Volgens 3T levert het weglaten van de voorderailleur en het tweede kettingblad een groot aerovoordeel op en moet je met 1 x 11 op alle terreinen uit de voeten kunnen. Om dat te bewijzen rijden ex-prof Magnus Backstedt (105 kilo licht) en zijn dochter Elynor momenteel dwars door Europa, van de kasseien van Roubaix over de hellingen van Luik-Bastenaken-Luik naar de hoogste passen in de Alpen. Dat de voorderailleur steeds meer ter discussie zal komen te staan, voorspelden we vorig jaar al. Toch blijft het een lastige psychologische horde voor de consument want de CAAD 12 racefiets die Cannondale vorig jaar als eerste met 1 x 11 aandrijving in de winkels zette geraakte nergens verkocht. Ondanks alle aerodynamische ingrepen is het Strada frame wel conform de UCI regeltjes, of het zou moeten zijn dat ze in Aigle nog eens van gedachten veranderen wat de schijfremmen betreft want het 3T Strada frame is er enkel voor schijfremmen.

De frameset wordt half augustus bij de dealers verwacht en zal voor frame, vork, balhoofd en zadelpen 3.800 euro kosten.

www.3t.bike.it

Gerelateerde artikels