Deel dit artikel:

3D-zadel van Fizik helemaal op je maat

Toen zadels met 3D-geprint zadeldek in zwang raakten, waren er al hints dat dit de deur zou openen naar zadels die helemaal op de behoeften van jouw zitvlak zijn afgestemd. Nu komt Fizik met de One-to-One-optie voor zijn Adaptive-zadels.

Het concept is eenvoudig, het resultaat is uniek: je gaat langs bij een van de weinige fietsenzaken die het One-to-One-concept aanbieden, je laat een drukmeting uitvoeren terwijl je fietst en met de resultaten daarvan maken ze in Italië een zadel (een van de zes Fizik Adaptive-modellen) met een 3D-geprint zadeldek dat helemaal op jouw maat is gemaakt.

Drie jaar stond het concept in de steigers voor het zijn weg naar de winkel heeft gevonden. Dat leidde tot een drukmetingsprogramma dat de biometrische date verzameld over 64 punten op het zadel, in een reeks van verschillende rijposities en bewegingen. Er wordt zeker gelet op piekdruk, instabiliteit en asymmetrieën. De 3D-paddingstructuur die daaruit volgt wordt gefabriceerd in het hoofdkwartier van Fizik in Noord-Italië en het zadel (met carbon of Kium-rails) komt dan naar je gewenste adres. Daarna kan je nog eens terugkeren naar de winkel om de drukmeting opnieuw uit te voeren en het verschil in beeld te krijgen.

“We weten dat een goede, precieze fit van veel factoren afhankelijk is, zoals fietsgeometrie, het doelgebruik, de zadelvorm en de positie”, legt Giovanni Fogal, Brand Manager bij Fizik uit. “Maar nog belangrijker is dat elke fietser uniek is op het vlak van ervaring, gevoeligheid, voorgeschiedenis van blessures, lichaamsvorm en fietsdoelen. Dat allemaal kan de manier waarop we op het zadel zitten, beïnvloeden. Het is duidelijk dat een traditioneel zadel voor iedereen enkel een oplossing bij benadering kan bieden voor heel specifieke problemen. Vandaag, met One-to-One, slagen we in hetgeen waarvan elke zadelfabrikant droomt: ondersteuning op maat beschikbaar maken voor iedere fietser.”

Voor die unieke aanpak moet je uiteraard wel iets betalen, maar het verschil met de standaard Adaptive-zadels is kleiner dan we hadden verwacht. De instapprijs voor de One-to-One Adaptive-zadels begint bij 459 euro, maar voor carbon zadelrails betaal je 40 euro meer.

De zes verschillende zadelmodellen, bovenaan met carbon rails, onderaan met Kium-rails, en in de verschillende breedtes.

Meer info (en de twee winkels in Nederland die het aanbieden) vind je op de website van Fizik >>