Deel dit artikel:

100% Getest: zomerhandschoenen

Handschoenen zijn een belangrijk contactpunt tussen de fietser en zijn fiets. Ze verhogen het comfort. Reden genoeg voor Grinta! om een aantal zomerhandschoenen te testen.

Craft Go zomerhandschoenen

Een zomerhandschoen moet naast stijlvol en bijpassend bij de rest van je outfit vooral functioneel zijn. De Craft Go zomerhandschoenen zijn opgebouwd uit elastische materialen om een optimale pasvorm te garanderen. Het paneel aan de bovenkant bestaat uit een lichte, luchtdoorlatende stof die een goede ventilatie garandeert. Op de bovenkant van de duim is een absorberende stof aangebracht om zweet af te vegen. De handpalm is dan weer voorzien van gel padding op de belangrijkste drukpunten, aangevuld met siliconen strips voor een verbeterde grip.

Alles onder controle

De Go handschoenen sluiten mooi aan. De vingers zijn goed van lengte zodat ze niet gaan irriteren in de plooi van de vingerkootjes. Aan de pols is de pasvorm eerder kort, maar net voldoende. Dankzij de velcrosluiting sluit de handschoen mooi en comfortabel aan. Het vochtabsorberende gedeelte aan de bovenkant van de duim is handig om zweetdruppels van je voorhoofd te vegen. De siliconen grippers op de padding zijn een meerwaarde om steeds de controle over het stuur te houden. De padding zelf heeft de juiste dikte om comfort te bieden en tegelijk de controle te behouden. Hoewel de handschoenen makkelijk aan en uit te trekken zijn, had een lusje wel gemogen.

+ Silicone op padding voor extra grip
+ Ademende en luchtdoorlatende bovenkant voor warm zomerweer
+ Goede pasvorm met velcrosluiting aan pols

Zonder lus om uittrekken te vergemakkelijken

Adviesprijs: 24,95
www.craftsportswear.com

Giordana FR-C Pro

Giordana is een bekende naam in de wielerwereld. Het Italiaanse merk heeft een lange geschiedenis en met meer dan 40 jaar ervaring is en blijft het een merk dat hoog aangeschreven staat. De FR-C Pro glove is een zomerhandschoen die tot stand kwam door de samenwerking met wielerteams Mitchelton- Scott en Astana. De feedback van de wielrenners heeft ervoor gezorgd dat deze handschoenen een zeer goede pasvorm hebben en voldoende grip bieden (ook bij slecht weer). De zwarte Giordana FR- C Pro handschoenen passen bij elke outfit zijn stijlvol en comfortabel.

Functioneel

Deze handschoenen hebben aan de pols een extra lapje stof zodat je ze makkelijk kan aantrekken. Op de handpalm is er dan weer een dubbel lapje stof waardoor je ze ook weer makkelijk kan uittrekken. Lekker functioneel want na een rit handschoenen uittrekken is niet altijd evident. De FR-C Pro is een goed ademende handschoen die je in de zomer en bij overmatig zweten van de handen voldoende grip en koeling biedt. Op de handpalm zijn twee stukjes padding voorzien zodat de handschoenen de schokken voldoende kunnen absorberen. Op die handpalm is er ook nog het logo van Giordana voorzien, echter na enkele ritten begint dit los te komen. Niet zo erg, maar toch een aandachtspuntje voor de Italiaanse fabrikant van wielerkledij. De handschoenen kosten 50 euro, zeker niet goedkoop, maar deze prijs is te rechtvaardigen want eens je de handschoenen aan hebt vergeet je dat je handschoenen aan hebt door de perfecte pasvorm en het comfort die ze bieden.

+ Pasvorm
+ Ademend vermogen
+ Functionaliteit van de handschoen (makkelijk aan- en uit te trekken)

Logo dat loskomt na enkele fietstochten

Adviesprijs: 50 euro
www.carbonbike.be

Alé Air Summer Glove

Het Italiaanse kledingmerk Alé heeft zomaar eventjes negen verschillende types zomerhandschoenen in zijn gamma en deze Air Summer Gloves zijn er daar één van. Je kan ze verkrijgen met het logo in vier verschillende kleuren: wit, grijs, rood of fluogeel. In je handpalm bieden vier beschermende kussentjes wat extra comfort voor lange ritten. De bovenkant van de handschoenen is afgewerkt in een textielmengsel van polyester en elastaan. Aan de duim werd een stukje geruwde stof aangebracht, zodat je daarmee makkelijk het zweet van je voorhoofd kan deppen. Deze zomerhandschoenen hebben geen velcro rond de pols, maar toch sluiten ze nauw aan dankzij een siliconebandje, zoals dat tegenwoordig ook met de meeste koersbroeken gaat.

Heel elastisch

Door de heel elastische bovenkant trek je de Air-handschoenen makkelijk aan en uit. Deze stof laat ook de rijwind vrij goed door. In je handpalmen wordt het wel snel warm en zweterig, ondanks het feit dat de kussentjes er compact gehouden zijn. De zweetbandjes aan de duimen zijn een handige toevoeging, maar de stiksels aan de randen zijn wel vrij ruw afgewerkt. Let op: de maten vallen nogal klein uit. Wanneer je met te kleine zomerhandschoenen op pad bent, gaan ze snel irriteren tussen je vingers.

+ Zweetbandjes aan de duimen
+ Sluiten goed en zonder irritatie aan rond de polsen
+ Makkelijk aan en uit te trekken

Stiksels aan de duimen niet mooi afgewerkt
Warm in de handpalmen

Adviesprijs: 42,90 euro
www.alecycling.com

Bioracer Summer Gloves

Het Belgische Bioracer is lang niet alleen een potentiële leverancier van jouw custom teamkledij, het heeft ook een eigen collectie van fietskledij en alle bijhorende accessoires. Dat heb je ongetwijfeld al gezien in onze SHOT-modebijlage of in het straatbeeld. Want de designs en prints van Bioracer spreken best wel aan. Deze zomerhandschoenen zijn vrij eenvoudig en basic, zonder al te veel toeters of bellen. En zo hebben we het ook graag.

Beste prijskwaliteit?

Samengesteld uit 50% polyester en 50% polyamide. Stretchy stof aan de bovenzijde, dunne maar desalniettemin comfortabele padding aan de onderzijde. Geen extra badstof om je zweet af te vegen aan de bovenzijde van de handschoen en dus gebruikte ik maar de handpalm wanneer de zweetdruppels al te fel parelden. Verkrijgbaar in vier maten en evenveel kleuren. Met z’n 29 euro dingen deze handschoenen mee naar de prijs van beste prijskwaliteit. Ter info: voor de aerovariant (met een stofje dat de polsen bedekt) betaal je 30 euro meer.

+ Allround zomerhandschoenen
+ What you see, is what you get
+ Goede prijskwaliteit

Afwezigheid lusjes aan de vingers (voor aan- en uittrekken)

Adviesprijs: 29 euro
www.wemakeyoufaster.com

Rapha Pro Team Mitts

Het is onvermijdelijk. Telkens wanneer een product van Rapha de revue passeert, wordt al snel met het vingertje gewezen naar de prijs van het product in kwestie. Soms is dat terecht, soms helemaal niet. Wat met de Pro Team Mitts, de koershandschoentjes van Rapha, bedoeld voor gebruik in wedstrijden en op trainingen. In alle omstandigheden, dixit de website van Rapha. Want met 60 euro zijn deze handschoenen ook niet van de goedkoopste, al zijn aerodynamische handschoentjes door de band wel net iets duurder dan de standaard varianten. Verkrijgbaar in vijf maten en drie kleurvarianten.

Clean en licht

Handschoenen zijn een belangrijk contactpunt tussen de fietser en zijn tuig. Bij de productie en samenstelling van zo’n paar handschoenen ga je dan ook niet over één nacht ijs. Comfort en grip zijn belangrijke factoren, misschien wel de belangrijkste. Met de suede handpalm claimt Rapha dan wel een betere grip, de egale, vlakke structuur van de stof moet het qua comfort wat ons betreft afleggen tegenover concurrenten die wel meer ‘reliëf’ in de structuur van de handpalm leggen. Wat wel goed is: de cleane looks, de stretch, de feeling van het stofje aan de bovenzijde, de aanwezigheid van de lusjes aan de vingers en de afwerking.

+ Looks en feeling
+ Afwerking

Niet overtuigd van de gebruikte stof in en structuur van de handpalm
Prijs aan de hoge kant

Adviesprijs: 60 euro
www.rapha.cc

Castelli Rosso Corsa Espresso

Castelli verbeterde zijn klassieker door te concentreren op het aan- en uittrekken. Een lipje bovenaan en eentje tussen de vingers moeten je daarbij helpen. Met het Castelli Damping System (CDS) probeert men verder het comfort te verhogen door de druk te herverdelen en enkele belangrijke handzenuwen te beschermen. Elke padding is bovendien van silicone grip voorzien. Er is geen klittenband aan de pols want men maakt gebruik van stretchstoffen. Op de duim is een klein stukje micro suède stof voor zweet. Het gewicht van de handschoen bedraagt 44 g.

Hoogwaardige zomerhandschoen

De stof bovenaan is licht, elastisch en comfortabel, ideaal voor zomertemperaturen. Bovendien verschijnt er een gekleurde glans als de stof rekt. De grip is indrukwekkend goed. De padding is duidelijk aanwezig en dempt de schokken goed. De handschoen gaat ook niet irriteren tussen de vingers bij een langere rit. Het aantrekken verloopt vlot, en de handschoen valt ook zonder klittenband perfect om de pols. Het uitdoen is een ander paar mouwen. Het lipje tussen de middenvinger volstaat niet om de handschoen uit te trekken met wat onhandig gepruts tot gevolg. Het micro suède stofje op de duim mocht net iets groter zijn.

+ Stijlvol en aangenaam om dragen
+ Elastische stof valt prima om de handrug
+ Uitstekende grip
+ Gel padding duidelijk aanwezig

Niet bij te regelen aan de pols, indien nodig
Niet makkelijk uit te trekken

Adviesprijs: 39.95 euro
www.castelli-cycling.com

Roeckl Ivory

Het Duitse Roeckl is al handschoen specialist sinds 1839. Hun aanbod richt zich op atleten uit de meest uiteenlopende sporttakken, dus ook op fietsers. Dat segment splitst zich nog eens op in producten voor offroad, race, commuting, trekking, … Zoveel soorten fietsers, zoveel modellen. Met de nieuwe Ivory-lijn wordt gemikt op de veeleisende sportieveling.

Als gegoten

De ivory-handschoenen komen in maar liefst 11 verschillende maten; eens je de juiste maat te pakken hebt, valt het meteen op hoe comfortabel ze zitten. De elastische band rond de pols zit hoger dan bij de meeste andere handschoenen en past mooi aan. Bovendien voel je nergens irritante naden ook al wordt er met verschillende stoffen gewerkt: fleece rond de duimen en mesh op de rug van de hand. De handpalm is voorzien van dikkere pads om meer comfort te bieden op veeleisend terrein of bij lange ritten, dikker stuurlint aanbrengen hoeft dus niet. Een viertal perforaties zorgt er voor dat je handpalm desondanks toch voldoende ventilatie krijgt. Dat de pasvorm ook na meerdere wasbeurten onaangetast blijft, is aardig meegenomen. Wij durven gewagen van een topproduct.

+ Aangename pasvorm
+ Veel grip en comfort
+ Bruikbaar op racefiets, gravelbike en MTB

Minder geschikt in combinatie met dik stuurlint en/of stuur met grote diameter

Adviesprijs: 39,95 euro
www.roeckl.de

Gerelateerde artikels