Deel dit artikel:

100% Getest: zadeltassen

Tijdens trainingen en events wil je uiteraard diverse spullen meenemen. Denk aan een reservebinnenband, bandenlichters een CO2-patroon en kleingeld. De zadeltas is de ideale plek om deze items in op te bergen. Redactieleden van Grinta! testten een groot aantal zadeltassen.

Lezyne Road Caddy

De Lezyne Road Caddy is een zeer compact en minimaltische zadeltas die netjes onder het zadel past. De strap is een brede klittenband die makkelijk te bevestigen is en goed rond de rails van het zadel past zodat de tas strak aangetrokken kan worden. De brede strap biedt ook de mogelijkheid om een achterlichtje te bevestigen en er is ook een reflecterend accent toegevoegd dat de zichtbaarheid verhoogt. De tas is gemaakt van Nylon en beschermt het materiaal tegen spatwater.

Licht en voldoende plek

Zoals al eerder gezegd is de Lezyne Road Caddy een compacte zadeltas. Dit tasje is licht in gewicht en biedt voldoende plaats voor een binnenbandje, twee co2- patronen en een co2- inflator. Alles zit mooi compact bij elkaar zodat het niet kan schudden en geen vervelend lawaai kan maken. De tas kan je makkelijk volledig openmaken want de (waterdichte) rits kan volledig open. Binnenin de tas is er nog een klein opbergplekje voorzien voor eventueel een ventielverlenger of zelfklevende bandenplakkers.

+ Compact Prijs
+ Mogelijkheid achterlichtje te bevestigen
+ Kan volledig open

– Misschien voor sommigen te klein

Adviesprijs: 21,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

Evoc Race Ultra light

Evoc is al enkele jaren een vaste waarden binnen de fietstassen. Met dit fietstasje hebben ze een mooi compact tasje dat ruim voldoende is voor een binnenband, bandenlichters, een co2-pompje en een multitool. Dit zadeltasje is niet waterdicht, maar biedt wel voldoende bescherming bij spatwater.

Deze Evoc Race Ultra light bevestig je met een kliksysteem aan de onderkant van het zadel. De strap leg je over de ene zadelrail, de lange kant van de strap gaat over de andere zadelrail waarna je systeem in elkaar kan klikken. Hangt het nog wat te los, dan kan je het makkelijk nog wat aanspannen. Het systeem is iets lastiger te bevestigen dan met een traditionele velcro, maar na enig oefenwerk lukt het aardig. De spanning kan je aanpassen naar gelang de inhoud van het tasje. Zit het volledig vol of heb je bijna niks mee: door met de spanning op de lage strap te werken hang je dit Evoc zadeltasje stabiel onder het zadel en ligt de inhoud nooit te rammelen. Dit zadeltasje heeft een inhoud van 0,3 l voor maat small, maar er zijn ook grotere varianten verkrijgbaar in het Evoc gamma.

+ Voldoende plek
+ Licht in gewicht
+ Reflecterend logo

– Bevestiging iets lastiger met click systeem

Adviesprijs: 20,00 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

BBB Cycling Compacked M

Begin 2020 bracht BBB Cycling de compacte en modern vormgegeven zadeltasjes uit onder de naam Compacted. Deze zadeltas heeft een donkergrijze waterafstotende stof en ziet er heel goed uit. De Compacked M biedt heel veel ruimte en is heel praktisch in gebruik. Geen ingewikkeld klik- systeem voor de montage want je bevestigt het tasje met één brede lange velcro aan de onderkant van het zadel. Het tasje kan volledig opengeritst worden en is aanpasbaar naargelang de inhoud. De Compacked heeft als extraatje een lus waaraan je een LED-achterlicht kan bevestigen.

Looks en drie maten

Ere wie ere toekomt. De BBB Cycling Compacked is een heel mooi afgewerkte zadeltas die bij elke fiets past. De M versie heeft een inhoud van 0,5 l wat meer dan voldoende is voor één of twee binnenbanden, co2- patroon en inflator en zelfs nog een multitool. Is deze versie niet groot genoeg, dan kan je nog altijd de Compacked in maat L aanschaffen. Vind je deze al groot genoeg is er ook de S versie. Wat opvalt is dat deze zadeltas makkelijk te monteren en demonteren is.

+ Makkelijk te bevestigen
+ Veel opbergruimte
+ Mooie prijs voor grote zadeltas
+ Highend look

– Valt in de hogere prijscategorie

Adviesprijs: 27,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

SKS Germany Racer Straps 300

Het aanbod fiets- en zadeltassen van SKS Germany is bijzonder uitgebreid. Zowel bikepackers die grotere volumes transporteren, als snelle racers die enkel het hoogstnodige meenemen, kunnen bij de Duitse fabrikant terecht. De Racer Straps 300 zal vooral bij de laatste categorie in de smaak vallen. Het tasje is erg compact – de naam verwijst naar de inhoud van 300 ml – en past door zijn smalle vorm netjes onder elk type zadel. Het is vervaardigd uit waterafstotend materiaal en ook de rits is waterproof. De harde onderkant is afwasbaar zodat de aanblik van je dure racefiets niet wordt verpest door een bezoedeld aanhangsel. Aan de achterkant zorgen reflecterende strips voor meer zichtbaarheid.

Beperkt volume

Het tasje wordt met twee straps bevestigd aan de rails onder het zadel. Die straps kunnen echt strak worden aangetrokken en voorkomen gerammel of gewiebel, ook op een oneffen wegdek. Een extra lusje rond de zadelpen, zorgt voor nog meer stabiliteit. Vaak laten dergelijke lussen wrijving sporen achter, maar door een laagje silicone op de klittenband, verschuift het tasje niet en wordt de pen niet beschadigd.

Het beperkte volume heeft uiteraard voordelen: het is tasje is licht (69 g) en oogt discreet op een snelle fiets. Anderzijds moet je wel even nadenken vooraleer je op pad gaat. Wij kozen ervoor één binnenband, één set bandenlichters en één Co2 patroon weg te bergen, maar met die combinatie was er echt geen plaats meer voor een multitooltje of een ander kleinood. Wie meer spullen mee wil, kan het grotere alternatief kiezen, de Racer Straps 800. Dit exemplaar kost net als het kleine broertje amper 19,99 euro.

+ Compacte, smalle vorm past netjes onder ieder type zadel
+ Verschuift of rammelt niet
+ Scherpe prijs
+ Waterafstotend en voorzien van reflecterende strips

– Door beperkt volume enkel geschikt voor het hoogstnodige

Adviesprijs: 19,99 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

PRO Discover 0.6

Met de tassen van de Discover-lijn richt Shimano-submerk PRO zich voornamelijk op bikepackers en gravelfanaten. Net als alle andere items met een Discover-label, is de 0.6 zadeltas gemaakt uit waterdicht polyester, bedekt met een grijze nylon toplaag. Opvallend aan de tas is dat ze niet wordt afgesloten met een rits. Offroaders weten als geen ander dat ritssluitingen wel eens komen vast te zitten op nat, vuil terrein. Bij deze tas voorkom je dit euvel door de opening om te vouwen en de flap vervolgens vast te zetten met klittenband. Simpel maar efficiënt.

Verrassend ruim

Monteren gebeurt in een handomdraai, twee straps om de zadelrails en eentje rond de zadelpen houden de tas stabiel. De balkvormige opbergruimte heeft een volume van 600 ml wat best meevalt voor een zadeltasje. Twee bandjes, bandenlichters, een tooltje en een extra Co2 patroon passen er probleemloos in en dan nog zit de tas niet tot de rand vol. De tas is echter niet voorzien van aparte vakken of compartimenten, waardoor je alles moet uitladen wanneer het gewenste voorwerp onderaan zit.

Door het tasje bovenaan iets meer op te rollen of op te vouwen, voorkom je dat de inhoud gaat rammelen wanneer het niet helemaal vol zit. Met zijn robuuste vorm en look past de Discover 0.6 minder op een strakke aero fiets, maar dat is ook niet de bedoeling. Gravelaars vinden het misschien ook minder storend dat de geweven stoflaag opspattend vuil vasthoudt en er al gauw wat bekeuzeld uitziet.

+ Verrassend veel opbergruimte
+ Robuust en waterdicht
+ Makkelijk te bevestigen
+ Ritsloos

– Geen compartimenten
– Oneffen stof oog snel vuil

Adviesprijs: 49,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

PRO Direct Mount

In tegenstelling tot de tassen uit de discover-lijn, is deze Direct Mount van PRO wel bedoeld om de snellere fietser te bekoren. Het strakke design en de aero feel komen het best tot hun recht onder een PRO Stealth zadel, al kan het tasje onder alle zadels van PRO worden aangebracht. Let op, dat is niet het geval voor zadels van andere merken. Die zijn niet voorzien van de twee schroefgaatjes die noodzakelijk zijn om het bevestigingssysteem vast te kunnen zetten.

Vastgeschroefd

Voor je het tasje kan gebruiken, dien je dus eerst een schuifsysteem onder het zadel te monteren. Dat is vrij eenvoudig, de twee nodige moertjes worden meegeleverd. Je schuift en klikt het tasje daarna vast op dat tussenstuk. Het tasje maakt hierdoor geen contact met de zadelpen en laat dus geen slijtagesporen na.

Een netje binnenin aan de bovenkant zorgt weliswaar voor een beetje compartimentering maar het vraagt toch wat gepuzzel om de harde body perfect op te vullen. Met twee banden erin zaten de lichters en twee Co2 patronen netjes geklemd, maar met een multitool in de plaats van een tweede band was dat niet het geval, met hinderlijk gerammel tot gevolg. Op de afwerking valt weinig aan te merken, de body is vervaardigd uit slijtvast ethyleenvinylacetaat (of EVA) en is gemakkelijk proper te maken na een natte rit. (LV)

+ Vormt aerodynamisch geheel met PRO Stealth zadel
+ Cleane look
+ Slijtvast

– Enkel geschikt voor PRO zadels
– Losse voorwerpen rammelen in de harde body

Adviesprijs: 54,99 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

TOPEAK AERO WEDGE PACK SMALL

De TOPEAK Aero Wedge Pack Small is een zadeltasje dat plaats biedt aan twee binnenbanden, twee 16gr CO2 patronen, drie bandenlichters en een minitool. De zadeltas wordt door middel van een velcro rond de zadelpen gespannen en onder het zadel worden 2 straps gebruikt om aan de zadelbrug te bevestigen. Verder is er de mogelijkheid om een achterlichtje te bevestigen en is er een reflecterende strip.

De afstelling van het zadeltasje is niet altijd even eenvouding. Voor een smalle 27.2 zadelpen bijvoorbeeld is de strap wat te lang om de velcro goed op elkaar te laten passen. De kliksluitingen van de straps onder het zadel zijn verstelbaar. In ons geval bleek dit echter net niet genoeg te zijn, en met de straps op de kortste stand hing het zadeltasje nog steeds een beetje los onder het zadel. Bovendien bleven dan twee stukken strap bengelen onderaan het tasje.

+ ruim voldoende plaats voor wat je onderweg écht nodig hebt.
+ achterlichtbevestiging
+ reflectie

– afstellingsmogelijkheden niet voor elke fiets ideaal
– niet waterdicht

Adviesprijs : € 22,95

Ga voor meer info naar: www.topeak.com