Deel dit artikel:

100% Getest: Winterhandschoenen

Koude handen kunnen de pret van een winters ritje behoorlijk bederven. Goede handschoenen kunnen dat euvel vaak makkelijk oplossen. Al gooien de Belgische winters in één seizoen heel wat verschillende weersomstandigheden voor de wielen. Daarom testten we een aantal exemplaren die tegen regen, koude of beide bestand zijn.

Assos Winter Gloves Evo

De Assos Winter Gloves Evo zijn, zoals de naam het al doet vermoeden, echte winterhandschoenen. Ze beschermen tegen koude en natte omstandigheden. Op de handpalm zijn deze handschoenen voorzien van microvezel, wat de grip op het stuur verhoogt. De handschoenen werden geoptimaliseerd, waardoor ze perfect passen. Ze zijn winddicht en waterafstotend. De binnenzijde is voorzien van een thermische stof, waardoor ze lekker warm aanvoelen en de warmte binnenin verhoogt. De duim en wijsvinger werden voorzien van een touchscreenvriendelijke stof om je gps of smartphone te kunnen bedienen. 

Goede grip

De Assos Winter Glove Evo trek je makkelijk aan en heeft een iets langere boord aan de polsen om mooi aan te sluiten bij je trui. De handpalm is voorzien van enkele verdikkingen en een microfiber padding. Die zorgt ervoor dat de demping heel goed is en levert dus extra comfort op tijdens het fietsen. De handschoenen zijn in maar liefst zes maten verkrijgbaar (van XS tot XXL). Keuze genoeg dus en haast voor iedereen zal de handschoen als gegoten zitten. Ze zijn goed waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Tijdens hevige regen en koude zijn de handschoenen iets te dun. Na een half uurtje in de regen dringt het water binnen, maar door de winddichtheid krijg je toch geen koude handen. Bij droog weer kan je de handschoenen zeker ook gebruiken bij temperaturen tot net onder het vriespunt. Met een prijs van 95 euro zijn deze Assos Winter Gloves Evo zeker niet de goedkoopste, maar een allround handschoen kost nu eenmaal wat meer geld. Wat ons betreft is de prijs wel gerechtvaardigd. (TB)

Prijs: 95 euro

assos-store.be

PLUS

Winddicht
Heel goede fit
Hogere boord
Comfortabel

MIN

Niet waterdicht, wel waterafstotend
Geen reflecterend detail

AGU Merino Knit

De waterdichte Merino Knit fietshandschoenen van AGU zijn opgebouwd uit een naadloze constructie met een innovatief membraan en DWR Polyamide buitenlaag voor waterdichte prestaties met een ademend vermogen. De zachte liner uit merinowol is isolerend en bestendig tegen vervelende geurtjes. De siliconen grippers zorgen ervoor dat je de controle over jouw fiets te allen tijde behoudt.

Elastisch en isolerend

De gebreide stof is ietwat atypisch voor een winterhandschoen. Door de combinatie van laagjes met een buitenkant uit waterafstotende polyamide met het waterdichte membraan en de merino voering aan de binnenkant, blijven je handen beschermd tegen regen en koude. De elastische materialen zorgen voor een soepele en mooi aansluitende pasvorm. Wanneer het water met bakken uit de lucht valt, geeft ook de AGU Merino Knit het na een tijd op. Langs de andere kant drogen de handschoenen ontzettend snel weer op. Voor handschoenen van dit kaliber nemen ze weinig plaats en gewicht in, waardoor ze ook bij wisselende weersomstandigheden handig in gebruik zijn. Enkel jammer dat een touchscreengeleiding op de vingertoppen ontbreekt. De palmen zijn dan wel weer voorzien van siliconen grippers, maar de echte comfortzoeker mist een padding.

Prijs: 50 euro

www.agu.com

PLUS

Soepele en elastisch aansluitende pasvorm

Goede isolatie ondanks beperkte dikte

MIN

Geen touchscreengeleiding

Bontrager Velocis Waterproof

De Velocis Waterproof-handschoenen van Bontrager zijn vervaardigd uit een Softshell-materiaal met geïntegreerd waterdicht omhulsel. Het 50 gram Thinsulate-materiaal houdt de warmte binnenin vast. De Wetgrip-handpalm vermijdt het wegschuiven van je hand op je stuur. Door het ontbreken van dempende kussentjes is de grip en het gevoel optimaal. Het geleidende patroon op duim en wijsvinger maakt bediening van touchscreens mogelijk. Bij slecht weer wil je immers niet klooien met je fietsnavigatietoestel. Het reflecterende Pixel-materiaal op de bovenzijde van de vingers zorgt voor een betere zichtbaarheid in donkere omstandigheden. Dankzij het zachte materiaal op beide kanten van de duim veeg je een loopneus of gemorste sportdrank makkelijk af. Met een geïntegreerd kliksysteem hang je beide handschoenen bovendien makkelijk aan elkaar wanneer je ze niet gebruikt.

Verteert winterse buien en temperaturen onder vriespunt

Op het eerste zicht lijken de Velocis-handschoenen nogal vormeloos. Dat verandert wanneer je ze aantrekt. Het extra lange polsstuk biedt bescherming en zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt. De buitenlaag is echter niet voorzien van een sluiting, maar dat vormt geen praktische problemen. Zelfs bij temperaturen stevig onder het vriespunt behouden ze hun warmte. Opspattend water en winterse buien verteren ze goed. De handschoenen verbergen meer functionaliteiten dan ze op het eerste gezicht laten zien. De reflecterende pixels in de bovenkant van de vingers maken je zichtbaar voor aankomend verkeer. Bovendien is de duim en één kant van de wijsvingers voorzien van een zachte stof om zweet en snot af te vegen. De handpalm voorkomt schuiven, ook op de rubbers van je shifters. Met de duim- en wijsvingertoppen bedien je zonder problemen je fiets-gps of smartphone.

Prijs: 64,99 euro

www.trekbikes.com

PLUS

Warm en waterdicht

Goede touchscreenbediening dankzij de geleidende wijsvingertop

Reflecterende pixels op bovenkant van vingers voor extra zichtbaarheid

MIN

Goed aansluitend polsstuk maar zonder aanpasbare sluiting

Roeckl Ravensburg

De Ravensburg van Roeckl is een veelzijdige handschoen voor herfst en winter. Hij is inzetbaar voor een stevige training, een ontspannen ritje en voor woon-werkverkeer. De Goretex Infinium Windstopper softshell-stof op de bovenkant van de hand is volledig winddicht en spatwaterdicht. De palmzijde bestaat dan weer uit Duradero-materiaal dat tegelijkertijd soepel en robuust is en voorzien van griplijnen uit silicone. De padding is ergonomisch uitgesneden om comfort te verhogen en vermoeidheid te verminderen. De handschoenen sluiten aan de pols aan dankzij een elastische velcroband. Op de duim en ringvinger is touchscreengeleiding voorzien.

Doet wat je van Roeckl verwacht

De Ravensburg past meteen als een… handschoen. De palmzijde is wat dikker dankzij de padding, maar dankzij de uitsnijdingen op de juiste plaatsen, blijft hij erg beweeglijk. Daarnaast is het polsstuk perfect van lengte. Het past zelfs mooi over een polshorloge, aangezien de band om de handschoen aan te sluiten iets hoger op de hand zit. De Ravensburg levert wat er van handschoenenspecialist Roeckl verwacht wordt: een prima bescherming tegen de koude. De reflecterende strips op de bovenkant van de hand zijn zeker een meerwaarde, net zoals het ruime inzetstuk uit Tornado-stof rond de duim om ongewenst vocht weg te vegen. Welke logica er achter de touchscreenbegeleiding op de ringvinger zit, is niet geheel duidelijk. Al werkt dat na enige aanpassing ook wel.

Prijs: 65 euro

www.roeckl.de

PLUS

Nauwkeurige en comfortabele polssluiting

Fluorescerende kleur en reflecterende strips

Zacht gedeelte aan duim is voldoende ruim

MIN

Touchscreengeleiding zit op duim en ringvinger, niet op wijsvinger

EKOI Artic Hipora

De Artic Hipora is een winterhandschoen voor temperaturen rond en onder het vriespunt. Onmisbaar om de strijd aan te gaan met de koude en vochtige omstandigheden. Waterafstotend en ademend met het Hipora-membraan. Isolerend tot temperaturen van vijf graden onder nul en dankzij de fleece voering nog steeds lekker warm aanvoelend. De gel inserts dempen trillingen en de synthetische coating maakt de Hipora’s duurzaam en makkelijk te onderhouden. De antislip handpalm zorgt voor grip in droge en natte omstandigheden. Op de duim en wijsvinger is een geleidende stof voorzien om een touchscreen te bedienen zonder je handschoenen uit te trekken. Dankzij het met velcro nauw aansluitend manchet, blijft de warmte binnen en de koude buiten.

Voor de echte koude

De Artic Hipora is een echte klassieke winterhandschoen. De voering is dik, wat vertrouwen geeft om er bij winterse temperaturen op uit te trekken. Op drie strategische plaatsen zijn gel inserts voorzien die extra comfort geven, zowel bij het rijden met de handen op de shifters als boven op het stuur. De polsstukken zijn naar wens aan te sluiten met de velcrosluiting. De Artic Hipora’s kunnen best wel wat motregen en opspattend vocht verdragen, maar eens doorweekt, drogen ze traag. Bij ijskoude temperaturen onder het vriespunt in droge omstandigheden, houden ze je handen echter fantastisch warm. Ook de bediening van touchscreens gaat vlotter en nauwkeuriger dan bij andere handschoenen. Wel is de maatvoering aan de kleine kant. Jammer ook dat een inzetstukje uit zachtere stof ontbreekt om vocht weg te vegen.

Prijs: 80 euro

www.ekoi.com

PLUS

Houden je warm bij echte koude

Bijzonder makkelijke bediening van touchscreen

Gel inserts op de juiste plaatsen

MIN

Zachte stof om af te vegen ontbreekt

GripGrab Nordic 2 Windproof Deep Winter Lobster Gloves

De Nordic 2 Windproof Deep Winter Lobster-handschoenen zijn een mondvol voor fietsers die geen ‘off-season’ meer kennen. De op wanten en kreeftenscharen gebaseerde handschoenen houden je handen warm tijdens jouw fietsavonturen in het midden van de winter. Om makkelijker te schakelen en te remmen, kan de wijsvinger evenwel vrij bewegen. De buitenste laag van de Nordic 2 Windproof is 100% winddicht. De DWR-coating maakt de handschoenen ook spatwaterdicht. Desondanks kan de stof toch ademen, waardoor zweethanden vermeden worden. De Primaloft Gold Active + isolerende stof biedt uitzonderlijk veel warmte in verhouding tot het lage gewicht ervan. De Nordic 2 Windproof-handschoenen zijn bovendien voor 80% gemaakt uit gerecycleerde materialen.

Beste van twee werelden

De handschoenen vragen wat gewenning voor wie nooit met wanten reed. Schakelen geeft weinig problemen, maar gedoseerd remmen is toch net iets moeilijker met de drie vingers die wel in een aparte voering maar samen in de buitenste laag van de handschoen zitten. Maar buiten competitie zijn dat slechts details, en een kleine toegift om te komen tot een fantastisch warmtegevoel. We reden uren aan een stuk bij temperaturen ruim onder het vriespunt zonder ook maar een tikkeltje koude te voelen. Dat betekent dat deze handschoenen je handen ook van binnenuit drooghouden. Dankzij de ‘losse’ duim en wijsvinger haal je gelletjes en repen nog vrij vlot uit je achterzak. Zeker voor de langere tochten absoluut een pluspunt. Aan de buitenzijde van de pinken is dan weer een slimme reflecterende strook aangebracht, zodat je in het oog spring van zijwaarts komend verkeer.

Prijs: 79,95 euro

www.gripgrab.com

PLUS

De ultieme warme handschoen

Reflecterende zijstukken aan pinkzijde

MIN

Gedoseerd remmen is moeilijk door de wantvorm

Futurum 4 SEASONS Gloves Thermo

De FUTURUM 4 SEASONS Thermo-handschoenen zijn de perfecte aanvulling op de kledij uit dezelfde 4 SEASONS-reeks. De handschoenen zijn wind- en waterbestendig maar dankzij het Hdry-membraan toch ademend. Het houdt wind en water tegen maar laat vocht ontsnappen. Padding en een siliconenprint voorzien comfort en grip op de handpalm. De duim is voorzien van zachte stof om je gezicht af te vegen indien nodig. De soepelheid van de stof compenseert de dikte van de handschoenen, zodat je toch de nodige vrijheid kan ervaren. De polsstukken beschermen je handen en houden warmte binnen en koude buiten.

Tophandschoen met dito prijs

De 4 SEASONS thermo handschoenen zien er op het eerste gezicht vrij traditioneel uit. Ze zijn behoorlijk dik, wat ervoor zorgt dat ze meteen warm zijn en goed isoleren. De buitenlaag is waterafstotend zoals we dat kennen van de kledij uit Futurums 4 SEASONS-kledinglijn. Bij het ontwerp werd duidelijk rekening gehouden met de bescherming van de vingertoppen, want ook hier is de stof voldoende dik. Het polsstuk sluit mooi aan met de velcrosluiting zonder dat er hierdoor overschotten aan stof ontstaan. Omwille van de dikte zijn het niet meteen de meest beweeglijke handschoenen. Let zeker ook op de maatvoering, want de maten zijn aan de kleine kant. De reflecterende logo’s zijn duidelijk zichtbaar en geven extra veiligheid. Enkel jammer dat er niet aan touchscreens gedacht werd. Voor het overige is de 4 SEASONS Thermo een echt tophandschoen, wat ook wel mag voor de prijs van 97,99 euro, die naar Futurum-normen niet laag is.

Prijs: 97,99 euro

www.futurum.cc

PLUS

Reflecterende logo’s en graphics

Goed waterafstotend voor handschoen zonder neopreen

MIN

Geen bediening voor touchscreen

GripGrab Insulator 2 Spring-Autumn Gloves

De Insulator 2 handschoenen van GripGrab zijn geen echte winterhandschoenen maar wel inzetbaar in de tussenseizoenen. In veranderende omstandigheden zijn deze elastische en ademende handschoenen met comfortabele pasvorm ideaal. De siliconen strips op de handpalm en vingers verzekeren een goede grip op het stuur en de remmen. Ze zorgen ervoor dat je niet onnodig met koele handen rondrijdt.

Eenvoudig functioneel

De fluogele handschoenen springen meteen in het oog: ideaal om jezelf in het verkeer te begeven. Ook hier werden niet enkel de logo’s maar ook een zijdelingse strook in reflecterend materiaal aangebracht. De handschoen zonder padding zorgt voor een perfect contact met het stuur, waarbij de siliconen strips grip bieden. Ook de zachte stof aan de duim is aanwezig, net zoals touchscreengeleiding op duim en wijsvinger. In al zijn eenvoud is de Insulator 2 de handschoen die je aantrekt wanneer je ‘s ochtends twijfelt of het buiten al voldoende opgewarmd is. Ze zijn licht en nemen weinig plaats in, waardoor je ze zonder problemen wegstopt wanneer het warm genoeg is.

Prijs: 39,95 euro

www.gripgrab.com

PLUS

Licht en plaatsbesparend
Subtiele reflecterende elementen op pink

MIN

Geen echte winterhandschoen