Deel dit artikel:

100% Getest: Winterbroeken

In de derde aflevering van onze reeks Grinta! Wintertests komt misschien wel het belangrijkste item van de outfit aan bod: de broek. Wij testten vier exemplaren die je tijdens de koudste dagen van het jaar kan dragen.

CASTELLI FREE AERO RC BIBTIGHTS

Heel wat technologie aan boord van deze Castelli Free Aero RC Bibtights. De broek, uit de Rosso Corsa-lijn (Castelli’s topgamma), is gemaakt uit de wind- en waterproof Nano Flex-stof. Verschillende versies van deze stof zijn gebruikt, al naargelang de plaats op de broek. De zeem is de Progetto X2 Air Seamless, een hoogwaardige zeem voor lange ritten. Twee tot twaalf graden wordt op de website opgegeven als temperatuurrange. Met een jarenlange traditie in het profpeloton heeft Castelli een naam hoog te houden. Andiamo!

HIGH-TECH LOOK

De broek is soepel en zacht, de gebruikte Nano Flex-stof is zeer elastisch en laat zich gemakkelijk over de hielen trekken. Het rugpand is smal, met geribbelde, zeer soepele bretellen. Het is soms een beetje werk om die mooi plat en effen te krijgen. Bij de aanzet van de bretellen achteraan is ook een zakje voorzien, misschien wat moeilijk bereikbaar om echt praktisch te zijn. Door de verschillende gebruikte stoffen zijn er redelijk wat naden in de broek, wat het geheel een high-tech look geeft. De Nano Flex stretch-variant die aan de voorkant wordt gebruikt op het onderbeen is heel dun, en voelt soms wat koel aan. Zeker bij ritten met opspattend water komt dit tot uiting. Wij zouden dan ook deze broek eerder aanbevelen boven de vijf à zes graden. Overigens zijn de waterproof eigenschappen van de stof prima, en blijven de druppels parelen aan de buitenkant van de stof. De zeem, opgebouwd uit drie lagen, is comfortabel en soepel. Zeer mooi is de laser cut aan de onderzijde, een naadloze zoom.

Adviesprijs: € 179,95

www.castelli-cycling.com

PLUS

Draagcomfort
Kwalitatieve zeem

MIN

Voorkant onderbeen voelt koel aan
Weinig reflectie

ETXEONDO ORHI BIB TIGHTS

Het Baskische Etxeondo is in onze contreien een niet zó vaak gezien merk onderweg. Op zich best jammer, want dit merk biedt heel wat gelikt uitziende kledij aan en is soms nét dat tikkeltje anders. Etxeondo kleedt al jaren de profformatie Euskaltel-Euskadi. De leuze “onbekend is onbemind” gaat hier zeker op. Wij gingen op pad met de Orhi lange winterbroek. Verkrijgbaar in zwart en groen en gemaakt uit ‘Thermosystem Termika’-stof wordt deze broek door Etxeondo aanbevolen bij een ruime temperatuurrange van -2 tot 14 graden.

ALS EEN TWEEDE HUID

Bij het aantrekken valt direct de soepelheid en zachtheid van de stof op. De broek is eenvoudig opgebouwd, zonder veel naden. Wat voorzichtigheid is geboden bij het aantrekken, want er zitten geen ritsjes onderaan de benen. Achteraan staat boven de zeem het geborduurde Etxeondo-logo, stijlvol en duurzaam, dit zal niet afgaan of loskomen na veelvuldig wassen. Achteraan de broek zitten ook een paar kleine reflecterende stukjes, maar dit is geen broek die je specifiek voor de zichtbaarheid moet kopen. Verder zien we een breed, hoog rugpand en zeer brede, vrij dikke bretellen, die zonder veel gedoe direct goed zitten, wat wel zo prettig is. De Urraki-zeem met verschillende diktes zit onmiddellijk zeer comfortabel, ook tijdens lange ritten. Wat de warmte betreft, is de minimumtemperatuur van -2°C die Etxeondo opgeeft wel een beetje ambitieus. De broek heeft geen waterafstotende coating.

Adviesprijs: € 179,00

www.etxeondo.com

PLUS

Pasvorm en draagcomfort
Kwalitatieve zeem
Brede bretellen
Sobere look

MIN

Geen waterafstotende coating
Weinig reflectie

AGU SIX6 WINTER III BIBTIGHT

AGU, degelijkheid uit Nederland, een merk met traditie en door velen gekend als kledijleverancier van Jumbo-Visma. Six6 verwijst naar 1966, het jaar waarin AGU werd gesticht. Deze Six6 Winter III bibtight, een hele mondvol, is gemaakt uit gerecycleerd materiaal, en bevat een DWR (Durable Water Repellent) coating. De broek is verkrijgbaar in zwart en grijs, met bij beide kleurvarianten in het wit op de rechterdij het grote SIX6-logo. De temperatuurrange die AGU opgeeft is -10 tot 8 graden.

MODERN MET RETROLOOK

Het is even opletten geblazen als we de broekspijpen over onze hielen moeten trekken, zonder ritsen onderaan is het altijd wat tricky, maar deze keer is het echt wel smalletjes. Het resultaat is wel een zeer mooi aansluitende boord onderaan (alhoewel in de winter deze meestal wel verstopt zit onder een overschoen). De stof voelt niet superzacht aan, misschien dat dit iets te maken heeft met het gerecycleerde materiaal, maar het draagcomfort is in orde. De pasvorm is overal goed en de broekspijpen zijn lang genoeg voor iemand met heel lange benen. De broek heeft een hoog rugpand in zweetdoorlatend mesh en ook de bretellen zijn geperforeerd en voelen goed aan. De zeem is dik en biedt ruim voldoende demping, maar voelde tegelijk ook wat stug, waardoor deze tijdens het rijden voelbaar “aanwezig” bleef. De waterafstotende coating doet z’n werk, tijdens mistige ritten en ritten over natte wegen bleven de druppels staan op de broek en bleven de benen droog. De look is oké, met een logo dat wat retro aandoet.

Adviesprijs: € 170,00

www.agu.com

PLUS

Waterafstotende coating
Gerecycleerd materiaal
Lengte pijpen

MIN

Vrij stugge zeem
Weinig reflectie

VERMARC ZERO AQUA PR R BIBTIGHTS

Deze lange winterbroek is rechttoe rechtaan gemaakt, met enkel één lange naad op de zijkant van boven tot onder. Onderaan is de broek afgebiesd met een siliconeboord. De stof heeft een waterafstotende coating gekregen en de zeem bestaat uit 2 lagen en wordt bij Vermarc “long-distance” zeem genoemd. Qua temperatuur wordt vanaf acht graden tot het vriespunt opgegeven.

COMFORT AAN EEN GOEDE PRIJS

Eenvoudig en sober zijn de eerste woorden waar ik aan denk als ik deze broek voor het eerst aantrek. Mooi!  Een klein minpuntje valt me op: de enkelboord sluit niet goed zo goed aan. De stof is lekker dik, zonder daarom stug aan te voelen. Ook de zeem is zeer soepel, en voelt niet dik aan. Onderweg blijkt dat de broek echt wel warm is en zeker geschikt is voor temperaturen die het vriespunt naderen. De waterafstotende coating doet goed z’n werk met parelende druppels op de broek als bewijs. Onderaan de broek zijn achteraan reflecterende strips aangebracht, de juiste plaats als je het ons vraagt. De zeem blijft ook op het einde van langere ritten comfortabel. Een zeer aangename broek zeker als we ook de prijs bekijken: net geen 116 euro is een zeer scherpe prijs voor deze kwaliteit.

Adviesprijs: € 115,89

www.vermarcsport.com

PLUS

Prijs-kwaliteit
Eenvoud siert
Reflectie onderaan

MIN

Enkelboord sluit niet goed aan