Deel dit artikel:

100% Getest: VeloToze Waterproof Cycling Gloves

Ben jij zo’n bikkel die ook tijdens de guurste wintermaanden de kilometers buiten blijft wegmalen? Dan weet je als geen ander dat elke rit (bijna letterlijk) staat of valt met een paar goeie handschoenen. Want met verkleumde vingers je shifters amper nog kunnen bedienen, is onaangenaam en gevaarlijk. VeloToze ontwikkelde wind- en waterdichte fietshandschoenen voor weersomstandigheden waar je nog geen hond zou doorjagen.

VeloToze speelt nog niet zo gek lang mee in het fietswereldje. Het Californische merk maakt sinds 2014 furore met waterdichte overschoenen en onlangs bracht het ook een paar handschoenen op de markt. De ontwikkelaars lieten zich hiervoor inspireren door die andere sport waar ze in Californië zo gek op zijn: surfen. De Waterproof Cycling Gloves zijn, net als de wetsuits van surfers, gemaakt van neopreen. Dat is een soort synthetisch rubber dat water- én winddicht is en zich dus ook leent voor toepassingen op de fiets.

“Zot zijn doet geen zeer”

Dat is wat ik mijn vrouw nog net hoor zeggen wanneer ik de deur achter me dichttrek om voor dag en dauw, bij -1°C en in een dichte aangevroren mist naar het werk te fietsen. Een tochtje van zo’n veertig kilometer. Wat bij aankomst gelukkig ook geen zeer doet, zijn mijn vingers. De Waterproof Cycling Gloves doen tijdens deze eerste kennismaking wat VeloToze belooft: je handen aangenaam warm houden bij een temperatuur die flirt met het vriespunt. Ook tijdens een aantal kille, regenachtige ritten in de weken nadien blijven mijn handen netjes gespaard van de elementen. Neopreen is vrij dik (zo’n drie millimeter), maar wel heel elastisch en dus sluit de stof overal nauw aan. Ook handig: de manchetten zijn extra lang. Zo kan je jouw regenjas er makkelijk overheen dragen en sijpelt er langs je onderarmen en polsen geen water naar binnen. Daar waar je de handschoenen beetpakt om ze aan te trekken, zijn de naden verstevigd met lapjes stof en wat extra stiksels.

Klamme handjes

Grote afwezige bij neopreen is ademend vermogen. Zweet vindt geen weg naar buiten en dus krijg je heel snel klamme handen wanneer je met deze handschoenen rondfietst in iets mildere weersomstandigheden. Bij droog weer en vanaf zo’n vijf à tien graden kregen mijn handen het al na enkele kilometers te warm en werden de VeloToze gloves wat mij betreft onbruikbaar. Zeker voor langere ritten of toertochten. Want je loopt het risico dat het zweet in je handschoenen je handen uiteindelijk weer afkoelt. Tip: droog de handschoenen na je rit ook steeds binnenstebuiten zodat ze geen broeihaard van bacteriën en schimmels worden. Wassen in de wasmachine mag niet

Waterdichte naden?

Om de handschoenen waterdicht te maken, werden de naden afgewerkt met een latexachtig laagje. Die afdichting is wel vrij kwetsbaar, zeker aan de binnenkant van je duim en wijsvinger (daar waar je je stuur of shifter vastneemt) krijgen de naden best wat wrijving te verduren. Wees dus ook zeker voorzichtig bij het aan- en uittrekken.

Extreem veel grip

Wie ooit al eens een wetsuit of duikpak droeg, weet dat het geen sinecure is om zo’n ding op zijn plaats te krijgen. Neopreen heeft het glijvermogen van een met Pritt ingesmeerde badmat. Dat is ook met deze VeloToze-handschoenen niet anders: ze tijdens het rijden aan- en uittrekken is heel moeilijk.

Het vergt ook flink wat handigheid om even een reepje uit je achterzak te grissen want je kan je hand er niet echt laten ‘inglijden’. Het grote voordeel van neopreen is wel dat je ook in regenweer extreem veel grip hebt op je stuur en shifters. Dat beetje extra controle komt wel van pas als de wegen er in de winter verraderlijk glad bij liggen. Ook een touchscreen bedienen lukt, al hangt dat ook een beetje van het type GPS of smartphone af.

Conclusie

Toen Ingeborg door de wind, door de regen en dwars door alles heen ging, zou ze zeker prijs hebben gesteld op een paar van deze VeloToze Waterproof Cycling Gloves.

Voor 64,95 euro leg je de VeloToze-fietshandschoenen nog onder de kerstboom. Meer informatie op de website van VeloToze.

Plussen

+ Draagcomfort als het koud en/of nat is

+ Massa’s grip

+ Waterdicht dankzij de lange manchetten en afgedichte naden

Minnen

– Neopreen ademt niet en ook het zweet kan niet weg

– Lastig aan- en uittrekken van de handschoenen als ze vochtig zijn

– Kwetsbare afdichting van de naden