Deel dit artikel:

100% Getest: Unior 264-momentsleutel

Zelfs voor de minste aanpassing aan je fiets is een goede momentsleutel een onmisbaar instrument, maar wie meerdere fietsen heeft en bijna elk werkje zelf doet, moet blindelings kunnen vertrouwen op de klik die het juiste aanhaalmoment aangeeft. Dan komt een stevige sleutel zoals deze Unior goed van pas.

Unior heeft een ijzersterke reputatie als gereedschapsfabrikant en dat konden we zelf al vaststellen toen we hun Home Kit-fietsgereedschapsset hebben getest (die lees en bekijk je HIER). Ook nu blijft het materiaal uit die set ongelofelijk slijtvast, wat een garantie is voor een lange levensduur. Dat verwacht je natuurlijk als je wat meer betaalt dan bij een aantal andere merken.

De 264-momentsleutel komt in een aantal uitvoeringen, waarvan de lichtste meteen ook de meest geschikte is voor thuissleutelaars. Met een aanhaalmoment van 2 tot 24 Nm kan je de meeste jobs aan een fiets uitvoeren en de 1/4″-passing voor de bits is de gangbare maat. Die bits krijg je niet standaard bij de sleutel. Je kan dus de Unior Bike bits- en doppenset van 85,5 euro erbij kopen of – zoals wij – de bits gebruiken die je hebt.

Hoe werkt het?

Unior heeft ook digitale momentsleutels maar bij deze analoge draai je eerst de onderste bout los, want die dient om het gekozen aanhaalmoment vast te zetten, zodat je niet per ongeluk verandert terwijl je aan het sleutelen bent. Daarna draai je aan het handvat tot je aan het gewenste moment zit en draai je de onderste bout weer aan. Zeker bij de hogere aanhaalmomenten (boven 5 Nm) kies ik ervoor om het in twee stappen te doen (bv. eerst tot 4 Nm en dan tot de finale 8 Nm). Dan span je de bout aan (de momentsleutel werkt net zoals een gewone ratelsleutel) en hoor en voel je een klik wanneer je dat aanhaalmoment bereikt. Uiteraard draai je dan niet verder.

Ben je klaar, dan draai je terug aan het handvat tot 0 Nm. Dat doe ik bij elke momentsleutel en wordt ook aangeraden door Unior om de kwaliteit van de werking te bewaren. Andere tips zijn: gebruik deze sleutel niet om bouten los te draaien en laat hem elk jaar of na 5000 keer te gebruiken hercalibreren bij Unior. Dat laatste dient om de meting altijd accuraat te houden, maar is uiteraard een heel voorzichtige raadgeving die enkel door profsleutelaars, zoals de vele mecaniciens van WorldTour-ploegen die Unior-materiaal gebruiken, wordt opgevolgd.

Conclusie

Na bijna een jaar gebruik vertrouwen we nog altijd op die duidelijke klik van deze Unior 264-momentsleutel, want die liet ons nog niet in de steek. Ja, er zijn zeker goedkopere of eenvoudigere opties die je voor occasioneel gebruik kan kiezen, maar deze Unior zal toch nog lang bovenaan in onze gereedschapskist blijven liggen.

Prijs: 70,27 euro

Meer info op de website van de Unior Bike-distributeur >>