Deel dit artikel:

100% Getest: UltraHuman Ring Air

Slaaptrackers zijn momenteel zeer populair. Elke wielerploeg heeft wel een partner die hen voorziet in een toestel om de slaap te gaan meten en opvolgen. Wie als actieve fietser zijn slaap ook wil meten, heeft keuze in overvloed. Enkele maanden geleden gingen we al aan de slag met Whoop. Deze keer nemen we de Ultrahuman Ring AIR onder de loep. Een smart-ring die onze gezondheid en slaap kon opvolgen.

UEA Team Emirates

Gezondheid en data houden ons steeds meer bezig. Niet iedereen is ‘datafreak’, maar voor zij die hogere doelen hebben, vonden we het wel eens de moeite waard om zo’n slaaptracker te gaan testen. De Ultrahuman AIR Ring is een ring die activiteiten en slaap meet. Ultrahuman is een Indisch bedrijf dat zich specialiseert in gezondheidstechnologie. Het bedrijf is al enkele jaren partner van UAE Team Emirates en zij voorzien onder andere Tadej Pogacar van zo’n slaaptracker. Naast de AIR Ring maakt het bedrijf ook glucosemeters.

Wat is nu zo’n slaaptracker?

Eerst en vooral even meegeven dat deze ring voornamelijk bedoeld is als slaap- en gezondheidstracker. Wil je activiteiten gaan meten, dan schiet deze ring te kort. De mogelijkheden die je hebt, zijn vrij beperkt en dus is deze ring zeker geen vervanger voor een sporthorloge of gps. De AIR Ring meet nauwkeurig je slaap dankzij de infraroodsensor aan de binnenkant. Die sensor detecteert bewegingen, hartslag en ook je ademhalingspatroon. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd via een app om verschillende slaapfasen te identificeren, zoals lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Op basis van die gegevens worden dan analyses gemaakt en rapporten weergegeven met inzichten over de slaapkwaliteit en het slaappatroon van de gebruiker.

Air Ring

De Air Ring van Ultrahuman werd midden 2022 gelanceerd, maar was daarmee niet de eerste. De Oura Ring is bijvoorbeeld zijn belangrijkste concurrent. Ultrahuman werkt met een sizing kit om de juiste maat van de ring te bepalen. Die sizing kit bevat tien verschillende maten die je kan uittesten om zo de beste maat voor jou te bepalen. Eens de correcte maat bepaald, kan je de echte ring bestellen. De Ultrahuman Air is een zeer lichte ring die best rond de wijsvinger gedragen wordt. Een ring dragen vraagt enkele dagen gewenning, maar gezien we hem enkel tijdens het slapen dragen, valt dat best mee.

De Ultrahuman voel je niet zitten, is zeer licht en geeft een goed inzicht in de slaapkwaliteit. ’s Morgens na de synchronisatie krijgen we meteen ons rapport in de app. Uiteraard zeggen cijfers niet alles, maar veranderingen in die rapporten hebben vaak wel een oorzaak. De ring meet onder andere ook de lichaamstemperatuur en dat is een belangrijke indicator om de gezondheid bij te houden. Sporten na koorts of verhoogde temperatuur is namelijk ten strengste af te raden. Deze ring is dus een makkelijke manier om je gezondheid en slaap bij te houden.

De kwaliteit van de ring voelt zeer goed aan. Hij is heel licht en na enkele maanden gebruik ziet hij er nog als nieuw uit. De ring heeft een krasbestendige coating en voelt heel natuurlijk en comfortabel aan bij het dragen.  Wij kregen een gouden versie in maat 10, maar de Air Ring is ook verkrijgbaar in het zwart, matgrijs en zilver. De ring is oplaadbaar via een soort docking station waar je de ring overschuift. Volledig opgeladen gaat de ring zo’n 5 à 6 dagen mee en dat is mooi voor zo’n kleine sensor.

Nuttig of niet?

Een slaaptracker is voor velen allicht een brug te ver. Voor zij die graag veel data verzamelen, is de Ultrahuman zeker het overwegen waard. De Air Ring is een serieuze investering, maar het is slechts een eenmalige kost. Je hebt geen maandelijks abonnement of een betalende app waar je nog extra moet voor betalen. De app van Ultrahuman is gratis en daar krijg je dan ook meteen inzicht in de slaapgegevens. Elke week krijg je een mail met de resultaten van de afgelopen week en ook maandelijks is er een rapport.

Conclusie

Door nauwkeurig slaapgegevens te verzamelen en inzichten te bieden in het slaappatroon is deze Ultrahuman Air Ring een meerwaarde voor fietsers die alles op de voet willen volgen. De ring kan helpen om beter te slapen, want de app geeft tips die je meteen kan omzetten.  Kortom, de Ultrahuman Air is een meerwaarde als je jezelf op de voet wil volgen. De Ultrahuman Air kost $ 349 wat ongeveer overeenkomt met € 325. Je kan de ring ook laten graveren en hem dus nog iets persoonijker maken. Het is een leuk hebbeding voor sporters die gek zijn op data en het is een goed alternatief voor trackers die rond de pols zitten.