TrueKinetix is een ietwat vreemde eend in de bijt wat indoor trainers betreft. Het Nederlandse bedrijf streeft er – zoals de naam ook onthult – naar om de natuurlijke bewegingen zo goed mogelijk na te bootsen. Het gooit de techniek van een vliegwiel dan ook volledig overboord en werkt in zijn trainers en indoorfietsen met een motor die aan de hand van 10.000 datasignalen per seconde aangestuurd wordt door een computer. Die TrueForce technologie zorgt voor een meer realistische trapbeweging, waardoor je niet enkel je fietsconditie onderhoudt, maar waarbij je eveneens dezelfde spiergroepen activeert die je ook bij een fietstocht buiten gebruikt. “Dat is waar de TrueTrainer het verschil maakt met andere trainers,” legt oprichter Bas van Rens ons uit.
Complexiteit en eenvoud samengebracht
Hoe gecompliceerd de computertechnologie onder de motorkap is, zo eenvoudig is de TrueTrainer 6.2 voor de rest opgebouwd. De stabiele, eenvoudig uitklapbare poten fungeren eveneens als een zijdelingse ‘rocker plate’ om ook hier een realistisch rijgevoel zoveel als mogelijk te benaderen. In tegenstelling tot bij andere concurrenten, beschikt de TrueTrainer bewust niet over een mechanisme met voorwaartse beweging. “We hebben daar ons eigen gedacht van. Wanneer je buiten fietst, zorgt de continue voorwaartse beweging van je fiets op de rijweg ervoor dat je geen schommelbeweging naar voren en naar achteren krijgt, dus waarom zou onze trainer dat wel moeten kunnen?”, klinkt het heel nuchter bij Van Rens. De TrueTrainer komt daarnaast ook zonder voorwielsteun. De dimensies van de trainer zijn erop gericht om met een 28 mm voorband een volledig vlakke positie te creëren.
Lichtgewicht
Een bijkomend voordeel van de TrueForce technologie, is dat de TrueTrainer met zijn 15 kilo een pak lichter en dus makkelijker hanteerbaar is dan heel wat andere trainers. Handig wanneer je thuis weinig plaats hebt en je opstelling telkens weer moet op- en afbouwen, of wanneer je de trainer wil meenemen op stage of vakantie.
Inpluggen en opstarten
De TrueTrainer 6.2 wordt geleverd inclusief cassette, in ons geval een 12-speed-exemplaar. De poten zijn zo uitgeklapt en geblokkeerd met een schroef. De stroomkabel inpluggen en de TrueTrainer is klaar om te gaan. Na een korte opstartperiode – die je wel iedere keer in acht moet nemen voor je training – is de TrueTrainer klaar om te koppelen. Handig is dat je je ANT+- of Bluetooth-hartslagband via de trainer kan koppelen. Op die manier stuurt de trainer met één signaal al je gegevens door.
App met virtuele versnellingen
Via de TrueKinetix-app kan je jouw trainingsgegevens registreren en de weerstand aanpassen, maar persoonlijk vinden we het fijner om onze trainingen af te werken via een virtuele trainingsapp. Koppelen met Rouvy of Zwift gaat als een fluitje van een cent. Via de app kan je je ondersteuning regelen om de ERG-mode op te vangen en te vertrekken vanuit stilstand, maar wat nog fijner is: je kan kiezen uit ontelbare virtuele versnellingsverhoudingen. In de app duid je aan welke tandwielverhoudingen er fysiek op je fiets en trainer zitten, waarna je kan kiezen voor een virtuele versie die door de computer gesimuleerd wordt. Ga je volgende zomer naar Alpe d’Huez en twijfel je nog over de juiste cassette? Probeer dan even de Alpe du Zwift op te rijden met een 39×30, 36×32 of 34×34. Dankzij de TrueKinetix-app kan je het allemaal testen zonder dat je fysiek de onderdelen van je fiets moet liggen ombouwen.
Altijd aan kop
Qua prijs zet de TrueTrainer 6.2 zich met een aankoopprijs van 1299 euro in hetzelfde segment als de Wahoo Kickrs en Tacx Neo’s van deze wereld. Het motorgeluid klinkt – vooral aan lagere wattages – net iets luider in verhouding met andere trainers. Qua weerstand, hellingsgraad en accuraatheid doet de TrueTrainer 6.2 net iets beter. Vraag is enkel of je een vermogen van 2600 watt en een hellingsgraad van 26% effectief nodig hebt. De accuraatheid van 0,5% is dan wel weer indrukwekkend, net zoals de reactiesnelheid van de trainer. Vooral in competitieve online races toont de TrueTrainer zich sterk. Op Zwift gaat je avatar onmiddellijk in de ‘supertuck’-houding van zodra je de pedalen stilhoudt, en vanaf de eerste forse pedaalslag begin je te sprinten als een gek. Met de TrueTrainer 6.2 van TrueKinetix zit je dus altijd aan kop. Daar komt nog bij dat je de indoortrainer gedurende 30 dagen kan testen om te beslissen of hij iets voor jou is. Is de 6.2-versie voor jou wat overkill, dan is er ook nog de TrueTrainer 4.2 voor een iets mildere prijs van 949 euro. Weliswaar zonder cassette en zonder optie om de virtuele versnellingen te programmeren.
Voor de competitieve fietser
De stramme spieren die we overhielden aan onze eerste sessies, bewijzen alvast de stelling omtrent het gebruik van de juiste spiergroepen. Ben je competitief, zowel indoor als outdoor, dan biedt de TrueTrainer je tal van voordelen. Hou er voor een Zwift-event wel even rekening mee dat de ingebouwde computer van de trainer na inschakelen nog een half minuutje moet opstarten vooraleer hij gebruiksklaar is.
Prijs: 1299 euro