Deel dit artikel:

100% Getest: TrueKinetix TrueBike

Al enkele jaren streeft de fietsindustrie ernaar om indoortraining zo realistisch mogelijk te maken. En ook al zijn er al grote stappen gezet van de weerstanden op achterbanden en losse rollers richting direct drive trainers, tot virtueel sturen aan toe, toch zijn er nog steeds hiaten. Met de TrueBike proberen de Nederlanders van TrueKinetix alvast om dat gat dicht te rijden.

Op het eerste gezicht heeft de TrueBike veel weg van andere indoor fietsen zoals de Tacx Neo Bike, de Stages SB20 en de Wahoo Kickr Bike. Stuk voor stuk exemplaren die het indoor fietsen de afgelopen jaren aangenamer gemaakt hebben. Maar het doel van de TrueBike ligt elders. Streven naar een zo realistisch mogelijke trapbeweging en spiergebruik. Niet de conditie onderhouden, maar wel beter worden is belangrijk. De TrueBike is er dan ook echt voor de prestatiegerichte fietser. Bij TrueKinetix merken ze evenwel dat een deel van het cliënteel kiest voor hun indoorfiets omdat ze gewoon gezond willen blijven. Het complete spiergebruik zorgt immers voor een goede workout.

Alles wat je nodig hebt

De TrueBike wordt door een medewerker van TrueKinetix kant-en-klaar aan huis geleverd. Na een korte uitleg over het toestel en de besturing ervan – die overigens vrij intuïtief is – kan je zo van start. Meteen valt de vaste beugel met scherm op. Dat scherm is de weergave van de interne computer van de TrueBike. Naast onder andere het regelen van het systeem en het instellen van trainingen, kan je er vooral een heleboel gegevens aflezen. Alle data die een fietser nodigt heeft, en zelfs veel meer dan dat, worden op het scherm getoverd. Je kiest makkelijk zelf welke data je wil bekijken. Dankzij de dubbelzijdige vermogensmeting tot live grafieken van je trapbeweging aan toe. 

De vaste montage van het scherm maakt wel dat je de TrueBike niet te dicht tegen een muur kan zetten. Maar dat doe je normalerwijs niet, zeker niet wanneer je jouw training ook wil weergeven op apps zoals Zwift, Rouvy, RGT Cycling of Sufferfest en dus sowieso ook op een tweede scherm wil kijken. Want die beelden kan je voor alle duidelijkheid niet op het scherm van de TrueBike bekijken. De afstand geeft bovendien nog ruimte om een ventilator tussen de muur en de trainerfiets te zetten. Een tabletbeugel boven of onder het bijhorende scherm is misschien wel een gemiste kans.

Instelbaar en aanpasbaar

De TrueBike is bruikbaar voor personen tussen 150cm en 200cm. Dankzij de maataanduidingen zijn de zadelhoogte en de stack en reach van het stuur makkelijk bij te stellen wanneer je de TrueBike met meerdere personen gebruikt. Klein minpuntje is dat de cranks een vaste lengte hebben en dus niet instelbaar zijn. Daar staat wel tegenover dat je kan kiezen tussen cranks van 170, 172,5 en 175 millimeter wanneer je jouw TrueBike bestelt. Het stuur is een exemplaar van 420 mm breed, maar kan vrij makkelijk omgebouwd worden met een stuur van jouw keuze. Ook het standaard zadel kan je net zoals bij een gewone fiets omwisselen naar jouw voorkeurszadel.

Realistischer zonder vliegwiel

Bij het indrukken van de powerknop laat de TrueBike het verschil met andere trainers meteen merken. Een motor begint zachtjes te draaien om het toestel op de juiste bedrijfstemperatuur te krijgen. Diezelfde motor zorgt vanaf de eerste pedaalslag ook voor de juiste weerstand. Wanneer je vermogen levert, geeft de TrueBike deze bovendien terug af aan de interne batterij. Het is dus perfect mogelijk om een tijdje zonder stroomvoorziening te trainen. En net in die motor zit het verschil met andere trainers of indoorfietsen. Waar andere trainers met een vliegwiel met magnetische weerstanden werken, maakt de TrueBike gebruik van een computer die duizenden berekeningen per seconde doorgeeft aan de motor om een zo realistisch mogelijk rijgevoel te geven.

Kleine kanttekening: de TrueBike is door de motor wat luider dan andere trainers. Het moet wel gezegd dat dit geluid veroorzaakt wordt door de interne ventilator waar dat bij andere trainers vaak door trillingen is. Hierdoor draagt het geluid minder ver, wat goed nieuws is voor de mensen in de ruimtes aanpalend aan jouw pain cave. Hoe hoger de inspanning, hoe sneller onze eigen ventilator het volume van de motor trouwens bijbeent.

Snel merken we dat realistisch niet per definitie het meest aangenaam betekent. Bij andere trainers geeft het vliegwiel net een beetje extra souplesse mee, en dat ontbreekt bij de TrueBike. Maar dat is net positief. Want al snel zal je merken dat je dankzij de TrueBike andere spieren aanspreekt. Spieren die je ook gebruikt bij een normaal ritje buiten op de weg. En dat merk je wanneer je na een paar stevige trainingen op de TrueBike terug de weg op gaat.

Supercomputer

Het nabootsen van een realistische rijervaring gaat nog verder. In de bijhorende app kan je een versnellingsratio naar wens kiezen aan de hand van alle mogelijkheden die er effectief op de markt zijn. Jammer genoeg is het selecteren aan de hand van een fictieve webshop in de app op het moment van testen nog wat omslachtig. Zeker wanneer je weet dat de ingebouwde computer tot veel meer in staat is. Maar we twijfelen er niet aan dat ze daar bij TrueKinetix in de nabije toekomst nog aan zullen werken om zo de concurrentie bij te benen.

Het potentieel ervoor is alvast aanwezig zowel in de software als de hardware. De firmware van de TrueBike wordt trouwens makkelijk geüpdatet via een rechtstreekse wifi-verbinding nadat je de fiets via de app éénmalig met jouw netwerk gelinkt hebt. Qua koppelingen kunnen we over de TrueBike echt niet klagen. De fiets zelf connecteert vlot met alle bekende training apps, maar ook wie gefocust wil trainen op de TrueBike zelf, sluit makkelijk een eigen hartslagsensor aan.

Voor wie beter wil worden

Met 3.425 euro is de TrueBike een stevige investering in dezelfde prijsklasse als de Wahoo Kickr Bike. Die laatste mochten we ook al testen, en zorgt ervoor dat de uren indoor trainingsarbeid voorbijvliegen. Wil je echter toegewijd trainen en beter worden, dan helpt de TrueBike je net iets verder op weg.

En wil je de volledige investering niet dragen voor die paar maanden per jaar dat je indoor traint? Dan is er het FlexPlan waarmee je vanaf een minimale duurtijd van drie maanden kan trainen voor een vaste prijs van 150 euro en een maandelijkse huurprijs van 170 euro. Bevalt de TrueBike je zo erg, dan kan je ‘m alsnog aankopen. Hierbij wordt de reeds betaalde huur voor 90 % in mindering gebracht als korting op je aankoop. In het testcenter van TrueKinetix, bij een dealer of zelfs bij je thuis kan je ook een testrit boeken. Zo kan je op voorhand een doordachte keuze maken.