Deel dit artikel:

100% Getest: Trivio Race Carbon

Net als zovele andere ‘deelmarkten’ van de fietsenbranche is ook de markt van de racepedalen verzadigd. Look, Shimano, Speedplay en Time verdelen de koek grotendeels onder zich, al blijven er nog altijd nieuwe fabrikanten geïnteresseerd in de resterende kruimels. Grinta! liet een Look-rijder de Trivio Carbon pedalen testen.

Trivio heeft twee pedaalsets voor de wielrenners. Het TRV-TP-025 racepedaal met aluminium body kost 57,99 euro, wij gingen met de Trivio carbon pedalen van 74,99 euro aan de slag. De Trivio Carbon pedalen wegen 276 gram per set (net geen honderd gram meer dan wat Trivio zelf opgeeft) en worden geleverd met schoenplaatjes die Look-compatibel zijn. De zwarte schoenplaatjes hebben een soort antislip in lichtgrijs, al blijkt dat gewoon hard plastic te zijn. De Trivio schoenplaatjes hebben een zijdelingse speling van zeven graden waarmee ze in Look-terminologie tussen grijs en rood zitten. Ter vergelijking: een Shimano SPD-SL SH11 schoenplaatje met gele punten biedt zes graden zijdelingse vrijheid. Met een inbussleutel kan je de veervoorspanning van de Trivio pedalen aanpassen van ‘beginnersvriendelijk soepel’ tot ‘wielrenstrak’. Jammer genoeg voorzag Trivio geen indexatie op de stelschroef zoals je dat bij andere pedaalfabrikanten wel aantreft. Zo’n indexatiesysteem maakt het gemakkelijk om de veervoorspanning van het linker- en rechterpedaal identiek af te stellen, gewoon de klikjes die je in het sleuteltje voelt tellen volstaat dan. Bij de Trivio’s is het een beetje gokken en gissen om de veervoorspanning van de beide pedalen gelijk af te stellen. Bij de eerste rit merkte ik dat het in- en uitklikken wat te makkelijk ging zodat ik de spanning op de klemveren wat verhoogde. In de duizend testkilometers die volgden toonde het klemsysteem zich betrouwbaar en ‘stabiel’. Bij sommige pedalen voel je de spanning na een aantal keer in- en uitklikken verslappen, maar dat is bij de Trivio’s niet het geval.

De Trivio pedalen voelen meteen goed aan. Door het bredere pedaalplatform lijkt het alsof het Trivio Carbon pedaal wat verder van de crank staat dan een Look-trapper, maar dat lijkt alleen maar zo. De lagering van de pedaalas is prima, de krachtoverbrenging op het pedaal goed en de bochtenvrijheid ruim voldoende. Echt blits of flitsend zien de Trivio Carbon pedalen er niet uit, stijlvol en sober zijn termen die er beter bij passen. Na een kleine duizend kilometer testrijden is de conclusie voor de Trivio Carbon pedalen positief want het zijn prima alternatieven voor de pedalen van de gevestigde waarden. En met de adviesprijzen zit het ook snor.

Op de site van Trivio vind je alle details.

Gerelateerde artikels