In 2019 verbaasde Trek de competitieve crosscountry-wereld met de Supercaliber. Op een moment dat zowat elke racer op zoek ging naar meer veerweg om de technische parkoersen de baas te kunnen, deed Trek de omgekeerde beweging. De Supercaliber werd het terrein ingestuurd met amper zestig millimeter veerweg achteraan. De voordelen van een hardtail werden zo gecombineerd met die van een full suspension. De Supercaliber werd een pure wedstrijdfiets die een jaar later zowel een olympische titel (Jolanda Neff) als een wereldtitel (Evie Richards) op het palmares had. Naar aanleiding van het wereldkampioenschap eerder dit jaar stelde Trek de tweede generatie van de Supercaliber voor. Visueel zijn de verschillen tussen beide generaties amper merkbaar. Onderhuids daarentegen is de nieuwe Supercaliber een andere fiets geworden.

De eerste Supercaliber kreeg de unieke IsoStrut-vering met slechts zestig millimeter veerweg, gecombineerd met de flex van de achtervorken mee. Maar in die vier jaar tijd zijn de crosscountry-parkoersen alweer flink uitdagender en technisch moeilijker geworden. De rijders van het Trek Factory Racing Team drongen aan op meer veerweg achteraan. Een vraag waar de Trek-ingenieurs graag gevolg aan gaven. De veerweg ging zo van 60 naar 80 millimeter en dat maakt van de Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS Gen 2 een fenomenale crosscountry mountainbike die voldoet aan de hoogste verwachtingen.
Frame
De Supercaliber is er in twee verschillende frames. Het SLR-frame wordt gebruikt op de topmodellen en is ongeveer 200 tot 250 gram lichter dan het SL-frame, het frame van de eerste generatie Supercaliber.

Beide frames zien er exact hetzelfde uit en hebben dezelfde rijeigenschappen. Het verschil zit in de gebruikte materialen, waarbij de SLR lichtere carbonvezels krijgt en gebruikmaakt van een hogere modulus met minder vezels. De SLR-frames werken zonder interne kabelgeleidingen, dat is eenvoudiger in onderhoud. Verdwenen is de Knock Block, het systeem van Trek dat belet dat je stuur bij een valpartij tegen je bovenbuis kan aantikken. De stuuruitslag bij de Knock Block is in sommige omstandigheden te beperkt en het scheelt alweer een paar grammen. Op de plaats van de demper is het frame sterker en stijver geworden.

Een flexibele achtervork biedt extra rijcomfort, maar kan bij het remmen vervelend zijn. Om maximale flexibiliteit en comfort te kunnen realiseren, gebruikt Trek een rembevestiging die rond de achteras scharniert, zodat de achterste framedriehoek en de vering vrij kunnen bewegen en de remprestaties verbeteren.

Het OCLV Mountain Carbon-frame van de Supercaliber SLR 9.9 XX AXS is niet alleen ongelooflijk licht, maar ook opvallend stijf, wat zorgt voor uitstekende krachtoverdracht en responsiviteit.
IsoStrut
Misschien wel de meest opmerkelijke wijziging is het feit dat de demper voortaan geleverd wordt door RockShox en niet langer door concurrent Fox. RockShox borduurde verder op de technologie van de SIDLuxe-demper en ontwierp zo een demper waarbij stroke, lengte en volume groter zijn dan bij de Fox-demper.

De grotere diameter van de nieuwe demper maakt dat er meer lucht in de demper zit, wat dan weer leidt tot een soepelere werking. Een grotere zuiger verbetert de oliedoorstroming. Trek zegt dat de hefboomwerking hoger en vlakker is, waardoor de demper gevoeliger wordt voor kleine oneffenheden.

De kinematica werd aangepast om kleinere schokken beter weg te filteren en bij grotere klappen een meer progressieve werking te garanderen. De nieuwe demper heeft ook minder last van de invloed van de kracht op de pedalen.

De lasergeëtste sag-indicatie en een reboundknop met cijfers maakt het instellen van de demper een stuk eenvoudiger.
Geometrie
Op zich zijn er geen grote verschillen in geometrie tussen het eerste model en de nieuwe Supercaliber. Dat was op zich ook niet nodig. Het stuurgedrag van de eerste Supercaliber was zo goed dat enkele verfijningen konden volstaan.

De reach en wielbasis werden een beetje langer, wat de stabiliteit ten goede komt. De balhoofdhoek werd, zoals wel vaker bij hedendaagse crosscountry-mountainbikes, nog vlakker en komt nu op 67,5° – ideaal voor meer vertrouwen op steile afdalingen. Om de tractie te verbeteren ging het bottom bracket iets omhoog.

Topmodel
We hebben het absolute topmodel in test. De Supercaliber 9.9 SLR XX AXS is, zoals de naam het reeds weggeeft, voorzien van de draadloze Sram XX groep van het T-type. Die groep is momenteel het neusje van de zalm op het vlak van schakelcomponenten.




Het is niet alleen licht, de prestaties, snelheid, gebruiksgemak en nauwkeurigheid zijn ongezien. Een logische keuze dus van Trek om hun topmodel met deze aandrijflijn uit te rusten.



Trek winkelt verder bij Sram en voorziet ons testmodel van een subliem functionerende Sid SL Ultimate-vork met 110 millimeter veerweg en de erg krachtige en goed doseerbare Level Ultimate-remmen met vier zuigers. Vork en demper bedien je door een Twistloc.

In die optiek is de keuze voor een Fox Transfer SL-seatdropper dan ook enigszins verbazend. Ik had hier de draadloze Reverb AXS verwacht, die weliswaar een paar honderd gram zwaarder is dan de Fox Transfer SL.

Voor het overige plukt Trek onderdelen uit haar eigen Bontrager-magazijn. De carbon Kovee RSL-wielen zijn licht en stijf en ogen bijzonder fraai. Hetzelfde geldt overigens voor de Bontrager RSL-cockpit. De nieuwe Sainte-Anne banden moeten op termijn de XR2 vervangen. Het zijn banden met een 220 TPI-karkas, een dual compound rubber en een profiel dat wat aan de Schwalbe Racing Ralph doet denken.
Op de weegschaal levert dit 9,88 kilogram op, gewogen met latexvloeistof in de tubeless-banden. Dat is een bijzonder laag gewicht voor een full suspension mountainbike. Dat je dat ook in het terrein merkt, hoeft amper te verbazen.
De test: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
Vooraleer we kunnen rijden, moeten demper en vork afgesteld worden. Dat is dankzij de sag-indicatie op de RockShox-demper een stuk eenvoudiger. Trek raadt aan om met een sag tussen 20 en 30% te rijden. Met de idee van een gulden middenweg in het achterhoofd start ik met 25% sag en gedurende de hele testperiode is dat onveranderd gebleven. In de demper gaat 120 psi, de rebound stel ik netjes in het midden af. In de vork gaat 85 psi en ook hier stel ik de rebound in het midden.

Dat de Supercaliber een racebike is, valt meteen op. De rijpositie is gestrekt en agressief en door de korte stuurpen zit je als het ware ‘in’ de Supercaliber. Verwacht geen fluweelzacht comfort op de Supercaliber, dit is nog steeds een competitieve full suspension, maar dan wel eentje die veel meegaander en beter handelbaar is dan de doorsnee hardtail. De toegenomen veerweg en aangepaste kinematica leveren je een soepelere achterkant op, eentje die mooier de contouren van het terrein volgt en voldoende grip geeft. Althans, beter dan je van een fiets met slechts 80 millimeter zou verwachten. Want, laat je vooral niets wijsmaken. Ondanks de toegenomen veerweg is de Supercaliber nog steeds een meedogenloos efficiënte en bloedsnelle bike. De Supercaliber reageert meteen op elke pedaalslag en daagt je uit om elke trail simpelweg aan te vallen. Harder en sneller dan eigenlijk goed is voor je gezondheid. Staand op de pedalen, trekkend aan het stuur of met doodsverachting de afdaling induikend, de Trek Supercaliber grijnst even en dendert verder. De brede banden kan je op behoorlijk lage druk rijden, in combinatie met de 110 millimeter veerweg van de SID-vork leidt dat tot een soepel aansprekende voorkant.

Op steile en technische beklimmingen presteert hij heerlijk. Daar zitten die verhoogde bottom bracket en het lage gewicht natuurlijk voor iets tussen. Geen nood wanneer je per ongeluk eens vergeet om tijdens een klim je vering te blokkeren. De Supercaliber lijdt daar geen seconde onder en blijft als een speer gaan. De vlakkere balhoofdhoek en langere wielbasis leveren op de afdaling en op hoge snelheid dan weer een stabielere fiets op. In het bochtenwerk rijdt de Supercaliber als een pure hardtail: scherp en wendbaar. De stijve wielen en dito cockpit blijken in deze een uitstekende keuze. Je kijkt nog maar naar de volgende bocht of de Supercaliber gaat reeds gewillig op zijn kant liggen om erdoorheen te razen.

Akkoord, 80 millimeter veerweg is nog steeds niet overdreven veel. Wanneer ik vergelijk met de Orbea Oiz M-Team die ik onlangs in test had, heb je op de Supercaliber toch net dat tikje minder vertrouwen op erg snelle en/of brutale afdalingen. Het stijve frame, de uitgekiende geometrie en prima functionerende kinematica laten behoorlijk ruig terrein toe, maar beletten niet dat je bij een grote impact of een landing wel eens op het eind van de veerweg terecht kan komen. En nu we toch aan het muggenziften zijn: de Knock Block mag dan een paar grammen toevoegen, liever een beetje zwaarder dan bij een valpartij het risico op een beschadigde bovenbuis.
Conclusie
Een vernieuwd frame, nieuwe IsoStrut en lichtjes aangepaste geometrie maken van de nieuwe generatie Trek Supercaliber een fantastische crosscountry-race mountainbike. De prestaties zijn indrukwekkend: grip, handling, klimmen, dalen…de Trek Supercaliber biedt het allemaal in een sterk en stijf frame. De bike stuurt messcherp en vliegt over snelle singletrails, zo snel dat ik er vreemde gezichten bij begin te trekken. De nieuwe IsoStrut is een echte verbetering die gevoeliger reageert op kleine oneffenheden en samen met de betere voorvork en de langere wielbasis meer vertrouwen biedt in de afdaling. De combinatie van lichtgewicht constructie, efficiënte vering en geavanceerde aandrijving resulteert in een fiets die je in staat stelt om snel te klimmen en technische afdalingen met vertrouwen aan te pakken. De IsoStrut-achtervering biedt uitstekende prestaties op ruw terrein zonder veel energieverlies.

Krijgt voor jou snelheid en efficiëntie steeds de voorkeur, dan zit je met de Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS gebeiteld. Het is een sublieme combinatie tussen een hardtail en een full suspension die bovengemiddelde prestaties levert. Met 11.499 euro is deze Trek Supercaliber niet meteen een koopje, maar het is de perfecte keuze voor de competitieve racer die bereid is te investeren in kwaliteit en topprestaties.

Meer info via www.trekbikes.com