Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Tacx spatbord race

“Een nieuwe regenzone trekt vandaag van west naar oost over het land.” Tijd voor een spatbordje dus en dat heeft Tacx ook in het gamma.

Tacx heeft onnoemelijk veel ervaring met de verwerking van kunststof, logisch dus dat het Nederlandse bedrijf dat inmiddels door Garmin werd overgenomen ook spatbordjes in het aanbod heeft. Te koop in een MTB-versie voor 19,99 euro en in een race-variant van 17,99 euro testten wij het racespatbord.

Het spatbord zelf is 25 centimeter lang, heeft een nadrukkelijk gebolde vorm en is op zijn breedst 66 millimeter breed. Je klikt het spatbord op een kunststof beugel die je met twee bouten op de zadelrail monteert. De montagebeugel past op zadels met een ronde of ovalen rail van 7 of 9 millimeter en heeft twee sleuven zodat je naast het spatbord (dat in de bovenste montagesleuf wordt bevestigd) ook nog een zadeltasje of een GoPro houder kunt monteren. Dat je twee accessoires op één montagebeugel kunt bevestigen is handig, dat het zadeltasje of de GoPro camera onder het spatbord hangt is een stuk minder interessant want daar vangen die spullen uiteraard al het water en vuil dat de achterband opwerpt.

De bescherming van het Tacx spatbord is heel matig en vergelijkbaar met een As-Saver die je onder de zadelrail klikt. Dergelijke hoog gemonteerde spatborden helpen een beetje om je achterwerk en onderrug te beschermen (bye bye bruine modderstreep op je onderrug!), maar omdat het spatbord zo hoog gemonteerd is krijgen de billen, knieholtes en kuiten nog steeds de volle laag. Wil je jezelf echt goed beschermen tegen water dat vanaf de weg opspat, dan moet je het vocht zo dicht mogelijk boven de banden afblokken. Het Tacx spatbord schuift en klikt jammer genoeg ook heel stroef in de houder, een euvel dat we met een wolkje siliconespray wel konden aanpakken.

Conclusie

Nee, we zijn niet echt fan van het Tacx-spatbord, vooral omdat deze hele categorie van spatborden (As-Saver en alle afgeleiden zoals de CloseTheGap CoverMyBack) een heel beperkte bescherming tegen het opspattende water biedt. 17,99 euro is om die reden eigenlijk veel geld want voor even veel euro’s koop je een BBB RoadCatcher II die vlak boven het achterwiel veel meer opspattend water tegenhoudt en die op de zadelrail alle ruimte vrij laat om andere accessoires (zadeltasje, GoPro) te monteren. En boven het spatbord gemonteerd hangen die accessoires dan ook lekker droog…

Hier vind je alle details van het Tacx Spatbord.