Deel dit artikel:

100% Getest: SQlab 612 Ergowave Active Carbon zadel

Geen twee konten zijn dezelfde en dus is ook een zadel een heel persoonlijke keuze. Al gaat SQlab er prat op dat ze elk type fietser pijnvrij kunnen laten fietsen. Om online meteen de juiste zadelkeuze te maken, kan je vooraf een meetset bestellen en zelf de breedte van je zadel berekenen. Wij deden de test!

Meten is weten

Een fietszadel testen is een heikele aangelegenheid. We hebben allemaal immers een verschillende anatomie en het perfecte zadel voor iedereen bestaat gewoonweg niet. Ook een exemplaar online kiezen, zonder er eerst even mee rondgefietst te hebben, is geen al te best idee. Dat weten ze ook bij het Duitse SQlab. Het merk heeft op zijn website een enorm uitgebreide keuze en dus dreig je als bezoeker al snel je weg te verliezen tussen de verschillende modellen, uitvoeringen en zadelbreedtes.

Vooraleer je er aan het shoppen gaat, word je echter aangeraden om eerst een meetsetje te bestellen. Zo kan je thuis zelf de afstand tussen je zitbotjes meten en op basis daarvan een zadel met een bepaalde breedte kiezen. Voor 10 euro haal je zo’n basic setje in huis, al is dat flink aan de prijs voor een stuk golfkarton en een meetlatje. Gelukkig wordt dat geld wel in mindering gebracht wanneer je uiteindelijk beslist om een SQlab-zadel te kopen.

Poepsimpele meting

De afstand tussen je zitbeenderen meten is (haast letterlijk) poepsimpel: je legt het stukje golfkarton op een vlakke stoel en gaat erop neerzitten, idealiter in je adamskostuum. Je zitbotjes laten twee afdrukken achter in het karton en je meet gewoonweg de afstand van het ene tot het andere middelpunt. Bij het aantal centimeter dat je afleest op het meetsetje, tel je vervolgens één, twee, drie of vier centimeter, afhankelijk van je houding op de fiets. Hoe rechter en dus hoe comfortabeler je wil zitten, hoe breder het zadel moet zijn en hoe meer centimeters je dus moet bijtellen. In mijn geval zit er blijkbaar iets meer dan 11 centimeter tussen mijn zitbeenderen. Aangezien ik mijn SQlab-zadel op een koersfiets zal monteren en ik dus een vrij diepe zithouding aanneem, opteer ik voor het 612 Ergowave Active carbon zadel met een breedte van 12 centimeter.

Golvende vorm

De naam geeft het al iet of wat weg: het 612 Ergowave Active carbon zadel van SQLab heeft een golvende vorm. Het achterste deel van het zadel staat een stuk hoger dan de vlakke, niet aflopende neus van het zadel. Zo wordt een soort van kuipje gecreëerd waardoor je haast als vanzelf een vrij agressieve houding op de fiets gaat aannemen. De golvende Ergowave-vorm zou volgens het wetenschappelijke onderzoek van SQlab vooral je ruggengraat beter ondersteunen en de druk in je perineum gelijkmatig verdelen. De lange, vlakke neus is dan weer op maat van racefietsers die ook maximal contact houden wanneer ze graag vooraan in het zadel kruipen. Het woordje ‘Active’ in de naam slaat op het feit dat dit zadel geen onwrikbare plank is waarop je plaatsneemt, maar integendeel actief meebuigt met de cyclische beweging van je dijen. In totaal kan het zadel tot 7 graden ‘plooien’, maar ook dat bepaal je uiteindelijk zelf door te kiezen voor een zacht, medium of hard stuk rubber tussen het zadel en de rails. Die laatste zijn in deze uitvoering trouwens van carbon én ovaal, waardoor ze dus niet zomaar in elke zadelpenklem passen. Daar moet je dus wel even rekening mee houden.

Ongemak ebt weg

Tussen mij en het 190 gram wegende 612 Ergowave-zadel was van liefde op het eerste gezicht, of beter gezegd: op het eerste gevoel, niet echt sprake. Tijdens mijn kennismakingstestrit was het draaien en keren geblazen om een comfortabele positie te vinden. Is het zadel een tikkeltje te smal, omdat mijn zitpositie toch iets minder sportief is dan initieel gedacht? Is de positie wel exact horizontaal zoals door SQlab aanbevolen wordt? Kruip ik teveel naar het puntje van mijn zadel? Het zijn allemaal bedenkingen die ik me tijdens de eerste uren op dit Ergowave-zadel maak. Maar na verloop van tijd voel ik me als bij wonder steeds beter in mijn sas. En zo gaat het eigenlijk nog steeds, ook na vele ritten op dit zadel. Het ongemak dat ik tijdens de eerste momenten soms ervaar, ebt telkens weg naarmate ik wat langer op pad ben. Met vervolgens urenlang comfortabel rijplezier als gevolg. Althans in mijn geval…

De golvende vorm van het zadel voelt dan weer heel fijn aan wanneer je onderin de beugels zit en aan een krachttoer bezig bent. Je kan je zitvlak dan stevig tegen dat ‘opstapje’ duwen en jezelf zo ook vastzetten op het zadel. Goed voor de hardrijders die graag stilzitten, minder ideaal voor de wiebelkonten onder ons.

De adviesprijs van dit zadel is 229,95 euro. Meer info vind je op de website van SQlab.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE