Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: sportvoeding

Wie klinkende prestaties wil neerzetten, is aangewezen op het gebruik van sportvoeding. De redactie van Grinta! testte producten van een aantal fabrikanten van sportvoeding. Hieronder de testresultaten.

6D sports nutrition

Voor velen is 6D nog een vrij onbekende naam. Het bedrijf sponsort verschillende sportploegen waaronder ook Deceuninck – Quick-Step. 6D Sports Nutrition ontwikkelt samen met Bakala Academy en Medix Laboratoires hoogwaardige producten die elke sporter naar betere prestaties wil brengen. Door de jarenlange ervaring, de wetenschappelijke benadering en het uitvoerig testen van producten staat het bedrijf garant voor kwaliteit. Via hun website kan je de verschillende producten terugvinden die allemaal opgedeeld zijn in categorieën: prestatie, herstel, gezondheid, kracht en uithouding. Bij elk product vind je voldoende informatie over het gebruik ervan en op elk product staat een batchnummer dat via de website kan gecontroleerd worden.

Zes pijlers

Bij 6D Sports Nutrition werken ze via 6 pijlers en elk product moet daaraan voldoen. Wetenschappelijk bewezen effect, dopingvrije samenstelling, getest door atleten, innovatief onderzoek, pure ingrediënten en geavanceerde productie. Deze pijlers zijn de leidraad bij de producten die we in onze handen kregen. De energy cake doet ons meteen aan peperkoek denken. Eigenlijk is dit een peperkoek, maar met minder vet en vezels en meer zout. Deze cake is ideaal voor een lange tocht en kan je afwisselen met de Energy Nougat of het energy fruit (in kers of appel smaak te verkrijgen). De energy nougat vond ik persoonlijk heel lekker, maar niet ideaal bij warm weer. De nougat wordt nogal snel plakkerig in de verpakking en krijg je er maar moeilijk uit. De energy fruit stukjes zijn een goed alternatief. Makkelijk mee te nemen en ze hebben een 2:1 verhouding waardoor ze per stuk (26 g) 106 kilocalorieën leveren. Over naar de gels van 6D. Er is een onderscheid tussen de Isogels en de energygels. Beiden heb je in verschillende smaken. De isogel heb je in appel, sinaasappel en citroen en ging goed binnen. Vrij waterachtig en toch 20 g koolhydraten. De energygel is de tweede soort gels die 6D in zijn gamma heeft. Deze is verkrijgbaar in mango, red fruit en lemon en daarenboven is er ook nog de variant met cola + 75mg cafeïne. Deze gel is stropiger dan de isogel en zal dus niet bij iedereen in de smaal vallen. Tot slot nog even iets over de isotonic sportdrank. Deze is zeer zacht van smaak (keuze tussen agrum, bosbes en citroen) en geeft geen plakkerig gevoel in de mond. De energy drink daarentegen is een echte energiebom met maar liefst 60g koolhydraten en is dan weer ideaal voor korte intensieve trainingsessies.

+ Geslaagde smaken van gels en sportdrank
+ Uitgebreid assortiment dat uitvoerend getest wordt door (top)atleten
+ Wetenschappelijke benadering en ontwikkeld in samenwerking met Bakala academy
+ Kwaliteitscontrole via batchnummer op elk product

 Verpakking vrij stug om open te krijgen
 Cafeïne smaak van kauwgom

www.6dsportsnutrition.com/en/

3Action Sports Nutrition

Het Test Pack van 3Action is de ideale manier om kennis te maken met de verschillende producten uit het gamma. Niet alleen om te weten of de smaken je bevallen, maar ook om effectief te testen hoe je lichaam ermee omgaat. Sportvoeding blijft immers iets delicaats en persoonlijks, zeker wanneer het er echt om gaat.

Voor ieder wat wils

Het testpakket bevat in totaal twaalf stuks. Twee poederdoseringen isotone sportdrank, vier verschillende energy bars, nougat blocks, carbofruit en twee exemplaren van telkens twee types gelletjes. De zogenaamde liquid energy gels en de gewone energiegelletjes. Dat die laatsten überhaupt nog bestaan is verbazingwekkend. In een wedstrijd waarbij je voldoende bevoorrading kan aannemen zijn ze handig, maar op langere ritten zorgen ze ervoor dat je bidons sneller leeg zijn, aangezien je bij inname van zo’n gelletje steeds moet drinken. De nougat en carbofruit snoepjes kunnen soelaas bieden voor de moeilijkere eters op de fiets. Daarnaast zijn ze ideaal om de smaakpapillen een nieuwe boost te geven tussen alle gels en repen door tijdens bijvoorbeeld een granfondo.

+ Uitgebalanceerd geheel van sportdrank, gels, repen en diversen Mooie pakketprijs

Pakket niet zelf samen te stellen qua smaken

Adviesprijs 3Action Test Pack: 13,50 euro
www.3actionsportsnutrition.com

Sanas

Van Belgische makelij en dat mag je letterlijk nemen. In Drongen, bij Gent, heeft Sanas zijn hoofdzetel en daar worden sportsupplementen en sportvoeding geproduceerd. Zij moeten een aanvulling vormen op het dieet of het trainingsschema van elk type sporter. Ook van fietsers. Vooral fietsers want Sanas richt zich, met de sponsoring van wielerploeg Lotto-Soudal, al enkele jaren op die fiets- en wielercommunity. En dat is overigens geen holle strategie. Door de directe lijn tussen de renners en Sanas, kan heel kort op de bal worden gespeeld en kunnen profrenners zelfs heel concrete wensen vertaald zien in sportvoeding op maat. Gelukkig kan de gewone sterveling voldoende vinden in het standaard gamma aan sportvoeding dat Sanas aanbiedt.

Endurance, Energy of Power

Via de Sanas-website kan je, aan de hand van een handige zoekfilter, het product dat je zoekt gaan selecteren. Met name de criteria ‘Endurance’, ‘Energy’ en ‘Power’ zijn van belang voor fietsers. In onze achterzak stak de voorbije tijd onder andere de Energy Bar (red fruits), de Energy Fruit en de Energy Gel (zowel in de varianten piña colada als cola + cafeïne) en de Endurance Bar. Die laatste vond ik persoonlijk te hard. De Energy Bar was lekker en vullend maar werd een plakkerig boeltje wegens het laagje chocolade dat al snel smelt. De fruitreepjes zijn handig en prettig om te eten. De Energy Gel: over smaken valt niet te twisten, is de regel. Opvallend is wel dat de gels helemaal niet waterachtig zijn, wat het voor sommigen minder aangenaam (lees: stroperig) in de mond maakt. Een speciale vermelding verdient het flesje Nitro Fuel: da’s 100 ml aan samengestelde aminozuren dat voor een bredere doorbloeding van de spieren zorgt bij lange, zware trainingen. En dat hebben we uitgetest én ondervonden.

+ Compleet en professioneel assortiment
+ Geloofwaardigheid wegens eigen productiecel, jarenlange ervaring en samenwerking met Lotto-Soudal
+ Veel achtergrondinformatie per product beschikbaar op de website

Speciale smaken (piña colada, zoute karamel) niet voor iedereen weggelegd
Minder geslaagde keuzes (chocolade bij reep, te stroperige gel)

www.sanas.be

Born

Het Nederlandse Born heeft in sportmiddens een naam hoog te houden als het op voedings- en verzorgingsproducten aankomt. Het omvangrijke gamma sportvoeding bestaat uit producten om vóór, tijdens en/of na het sporten te gebruiken. Alle producten zijn verkrijgbaar in een variëteit aan smaken, voor elk wat wils dus. Bovendien zijn de Super Liquid Gels lactose- en glutenvrij, net als bepaalde smaken van de Iso Pro drank en de dorstlesser.

Coole koffie onderweg

De Super Liquid Gel Cool Coffee is een energiegel met koffiesmaak, een welgekomen afwisseling op traditionelere smaken. Deze gel levert 21,5g koolhydraten, met een 2:1 verhouding glucose/fructose, die ervoor zorgt dat het lichaam per uur meer koolhydraten kan opnemen dan bij sportvoeding die niet op deze manier is opgebouwd. Vooral bij langere inspanningen kan dit nuttig zijn. Bovendien bevat deze reep 29,7mg Cafeïne voor een extra prikkel. Een gebruiksvriendelijke gel, met een gemakkelijk te openen verpakking (geen plakkende vingers na gebruik) en waarbij het niet nodig is om onmiddellijk water te drinken.

+ Compleet gamma bij Born
+ Grote variëteit aan smaken

Geen lactose- en glutenvrije repen.

Adviesprijs Super Liquid Gel Cool Coffee: 2,25 euro
www.born.eu

NeaPharma

NeaPharma werkt vanuit een wetenschappelijke basis en wil naar eigen zeggen beter doen dan de commerciële merken. Het poeder van de Pro-Isotonic Tropical vergt 35 g per bidon, goed voor 43 bidons van 500 ml per pot. De krachtige samenstelling met 31.5 g koolhydraten per bidon, wordt geleverd door vier soorten koolhydraten (meestal zijn dat er twee). De dorstlesser komt er in twee smaken, is PH neutraal (veroorzaakt geen maaglast) en de isotone concentratie (280-320 mOsm/l) zorgt voor een unieke opname van 99.99%. Ook worden mineralen toegevoegd ter voorkomen van krampen. Elk product van NeaPharma wordt bijkomend getest in een WADA-approved labo.

Zeer gesmaakt

Het maatschepje is iets kleiner dan de opening van je bidon wat proper toevoegen in de hand werkt. De poeder lost makkelijk op in water, zonder klonters. De poeder voelt wat plakkerig aan, iets wat zich niet meteen vertaalt in de opgeloste drank. De smaak van deze drank (we testten de Tropical variant) beviel ons zeer, al is dat uiteraard persoonlijk. Hij gaat niet vervelen bij langere ritten en is niet overdreven zoet. Of we er echt sneller gingen van rijden is niet duidelijk, maar het smaakte naar meer. Ook verkrijgbaar in individuele porties voor 1 bidon.

+ Goede smaak, drinkt lekker weg
+ Geen plakkerig gevoel
+ Goed voor 43 bidons (500ml)
+ Unieke isotone concentratie

Enkel verkrijgbaar per pot van 1.5 kg of individuele portie

Adviesprijs (voor 1.5 kg): 29.90 euro (of 2.49 euro per individueel zakje) www.neapharma.be

Het assortiment sportvoeding van Mulebar wijkt grondig af van dat van de meeste concurrenten, al hun repen en gels zijn namelijk gemaakt met natuurlijke producten, zonder toevoeging van bewaarmiddelen of kleurstoffen. Op het overgrote gedeelte van het aanbod prijkt het vegan-logo omdat er evenmin dierlijke producten werden gebruikt. Bovendien wordt 1% van de opbrengst doorgestort naar milieuverenigingen.

Love versus hate

Ook de smaken en het mondgevoel van de meeste repen en gels verschillen duidelijk van wat je bij andere producenten vindt. Voor elk afzonderlijk item geldt: je houdt ervan, of net helemaal niet. Er is nauwelijks een tussenweg. Omdat smaak voor iedereen verschillend is, is het raadzaam om te proeven vooraleer je een grotere hoeveelheid aanschaft. Vind je de repen met de combinatie cocos-zoethout minder geslaagd, dan hou je misschien wel van de combo citroen-gember. Sommige repen voelen eerder droog aan in de mond en laten zich niet makkelijk wegwerken in volle inspanning. Je nuttigt ze beter tijdens een pauze.

Bij de gels treden de smaken nog meer naar de voorgrond. Wederom: proef voor je koopt. Eens je overtuigd bent van een variëteit, biedt Mulebar wel het voordeel dat je de tubes al fietsend makkelijk kan hersluiten – zonder kliederen – en dat je ze achteraf kan hergebruiken door voordelige navulverpakkingen te kopen.

+ Milieuvriendelijke producten
+ Grote diversiteit aan minder courante smaakcombinaties

Zowel de repen als de gels zijn onderling erg verschillend qua smaak en textuur, probeer ze vooraf uit als je onderweg niet van verrassingen houdt

Adviesprijs Energy gel: 2,50 euro
Adviesprijs Energy fruit pulp: 2,80 euro
Adviesprijs Energy bar: 2,30 euro
Adviesprijs Protein bar: 2,50 euro
www.mulebar.com

Gerelateerde artikels