Deel dit artikel:

100% Getest: Spatzwear Pro

Profwielrenners hebben doorgaans geen gebrek aan kleding want de kledijleveranciers van hun team overladen de renners jaarlijks met een vrachtwagenlading kleding. Als toppers als Greg Van Avermaet en Yves Lampaert hun wintertrainingen dan afwerken met overschoenen die ze zelf gekocht hebben, dan is dat een signaal dat kan tellen. We volgden het voorbeeld van GVA en Lampie en haalden een paar Spatzwear Pro overschoenen in huis.

Van een ex-prof, voor de profs. En voor iedereen

Na een stage bij Palmans-Collstrop vertoefde de Brit Tom Barras (zoon van ex-prof Sid Barras) een decennium in het profpeloton bij verschillende teams uit de tweede categorie. Toen Barras zijn fiets aan de wilgen hing, begon hij met Spatzwear. Want in de winter van 2006 had Barras al een paar ruwe schetsen gemaakt van een nieuw type overschoen dat hem eindelijk met droge en warme voeten door de wintertrainingen moesten helpen. Kern van het concept waren ritsloze en heel hoge overschoenen, maar omdat Barras nog profrenner was én omdat naar eigen zeggen op dat moment de juiste materialen nog niet beschikbaar waren, gingen de tekeningen de kast in. Toen Barras in 2016 stopte met koersen, haalde hij de schetsen opnieuw uit de kast en begon het ontwikkelingswerk.

De regel van drie, tot aan de knie

Ondertussen bestaat het gamma Spatzwear overschoenen uit drie modellen: de Legalz die aan de UCI-voorschriften voldoen, de Roadman overschoenen zijn extra gevoerd en van reflecterende opdrukken voorzien voor gebruik in de winter en de Pro overschoenen die Grinta! testte. Die Pro overschoenen zijn meteen ook de eerste Spatzwear overschoenen die op de markt kwamen. Qua opbouw zijn de Spatzwear Pro overschoenen vergelijkbaar met de GripGrab Racethermo overschoenen (die 100% Getest lees je hier) want allebei de overschoenen zijn ritsloos. Dat wil zeggen dat je de Spatzwear Pro overschoen aantrekt voor je je schoenen aantrekt. Ondanks de enorm lengte van de Spatzwear Pro overschoenen is het niet overdreven lastig om die aan te trekken, al gaat het iets gemakkelijker over een lange broek waarvan de broekspijpen met een lusje onder de voetzool worden geborgd. Over een lange broek zonder een dergelijk lusje of over beenwarmers lukt het ook, al moet je dan wat voorzichtiger te werk gaan. De overschoenen met beleid aantrekken is aangewezen want je wil met een paar scherpe vingernagels geen scheur in het neopreen trekken. Bijna alle fietsers dragen de Spatzwear overschoenen over hun lange broek of beenwarmers, al kan het volgens Barras ook dat je de overschoenen onder je broek draagt. (Kom ik later op terug.)

Wie het overschoentje aantrekt

Nadat je je schoen hebt aangetrokken, rol je het onderste gedeelte van de overschoen over je schoen en borg je de zaak onder de schoenzool met de brede klittenband van de overschoen. De neus van de Spatzwear Pro is met een robuuste stof versterkt. De overschoenen zijn beschikbaar in drie maten (Small = 38-42, Medium/Large = 43-45 en Large/Extra Large = 46-49) en daar kan het schoentje figuurlijk een beetje knellen. Want de maatvoering is gebaseerd op de schoenmaat, maar aangezien ook je hele onderbeen in de overschoen verdwijnt moet je er daar op rekenen dat je bij de gemiddelden zit. Want stel dat je slechts schoenmaat 40, maar wel heel dikke kuiten hebt, dan kan dat een probleem geven. Met mijn schoenmaat 41,5 en vrij smalle onderbenen zit een paar Spatzwear Pro’s in maat Small perfect. In tegenstelling tot mijn verwachtingen (lees: vrees) hinderen de lange overschoenen je niet om een soepele kadans aan te houden. Sommige neopreen overschoenen zijn van zo’n dik materiaal gemaakt dat het enkelgewricht in zijn werking wordt gehinderd, maar dat is bij de Britse overschoenen hoegenaamd niet het geval.

Van boven en onder

Bovenaan de schacht en aan de onderkant van de overschoenen vind je aan de binnenkant silicone strips. Die helpen niet alleen om de overschoenen op hun plaats te houden, ze moeten ook hun steentje bijdragen in de strijd tegen het water. Van bovenaf komt er inderdaad geen druppel water naar binnen, met dank aan de heel hoge schacht. Bij klassieke overschoenen zit je vaak met het probleem dat water dat door het achterwiel wordt opgegooid, zich langs je billen en je knieholtes een weg naar beneden zoekt om dan je overschoenen in te sijpelen. GripGrab lost dat op door de Racethermo overschoenen te combineren met een paar Cyclingaitors, maar de Spatzwear Pro overschoenen zijn al zo hoog opgetrokken dat het water er van bovenaf niet in kan. Ook niet als je de overschoenen over je lange broek draagt. Mocht je daar toch nog een probleem ondervinden, dan kan je er voor kiezen om de overschoenen onder je broekspijpen te dragen, maar dat vond ik niet nodig. Bij een eerste regenrit kwam er van onderuit wel nog water naar binnen, al was dat een beetje mijn eigen fout. Omdat de overschoenen langs de zijkanten niet heel diep zijn doorgetrokken (de hiel is bijvoorbeeld helemaal open), moet je er voor zorgen dat de overschoen heel mooi over de schoen gepositioneerd is. Is dat niet het geval, dan kan er nog wat vocht langs de zijkanten naar binnen sijpelen. Gelukkig stoot ook deze ezel zich slechts één keer aan dezelfde steen en verliepen de volgende ritten wel warm en ‘relatief droog’.

Warm aanbevolen

Hoezo, ‘relatief droog’? Er komt toch geen water naar binnen? Nee, er komt geen water naar binnen, maar de Spatzwear Pro overschoenen worden van neopreen gemaakt en neopreen is nu eenmaal een niet-ademende stof. Er komt dus geen regenwater naar binnen, maar er kan evengoed geen transpiratievocht naar buiten. Vandaar dat de Spatzwear Pro overschoenen voor mij enkel aan te raden zijn op wintertrainingen want dan is de extra warmte rond je voeten én rond je kuiten heel aangenaam. Op een milde voorjaarsdag blijft die extra warmte rond je kuiten prettig, maar kan je met een gevoel van oververhitte voeten kampen. Na een fietstocht (en een eventuele wasbeurt van de overschoenen, al probeer ik dit soort producten zo weinig mogelijk te wassen, spoelen volstaat) doe je er goed aan om de overschoenen binnenstebuiten op een goed geventileerde plaats te hangen. Op die manier kunnen ze aan de binnenkant helemaal opdrogen en krijg je geen schimmelvorming als je ze opbergt. Online bestel je de Spatzwear Pro overschoenen voor 79,99 pond wat omgekeerd op ongeveer 90 euro komt en je vindt de overschoenen ook bij een paar fietsenwinkels zoals Specialized Concept Store Shifting Gears in Brugge.

Alle details op de site van Spatzwear.