Deel dit artikel:

100% Getest: Spatzwear Convoy & Squadron

Spatzwear stond vooral bekend om zijn hoge overschoenen, maar breidde het gamma intussen gevoelig uit. Daarin vind je nu bijvoorbeeld een broek en shirt met extra veel opbergruimte en toch veel aero-aanpassingen. De Convoy Cargo Bib Shorts en Squadron Cycling Jersey mochten zich bewijzen.

Het Squadron-shirt bewandelt twee paden: enerzijds merk je de drang naar gratis snelheid door de geribbelde aerostof op de rug en buik, de mouwen die tot aan de ellebogen komen en de strakke snit, anderzijds stel je vast dat er maar liefst zes zakken op verborgen zitten. Daar kan je wel wat spullen in kwijt. Dat maakt de Squadron niet alleen geschikt voor snelle ritten of zelfs wedstrijden op de weg, maar ook voor lange tochten, waarvoor je extra opbergruimte goed kan gebruiken. Dat mag dan zowel op de weg als voor gravel zijn. Zo krijg je meteen een heel ruim inzetbereik. Meteen één minpunt, want ons testexemplaar was volledig in het zwart, terwijl we liever wat beter zichtbaar zijn op de weg. Bij het zien van de collectie, konden we dat minpunt al meteen weer schrappen, want de Squadron is in maar liefst zeven kleuren beschikbaar. De maten zijn beperkt tot drie, dus je moet wat geluk hebben dat je op dat vlak niet uit de boot valt.

Er restte ons niets anders dan al die zakken vol te proppen. In het kleine, tranparante zakje op de rechterarm past een gelletje en in het waterafstotende zakje rechts achteraan passen kostbaarheden zoals sleutels of een bankkaart, maar ook een ouderwetse mp3-speler of een koersradiootje, want er is een sleuf op die plek en rechts onder je kin. Dat duidt erop dat je er een kabel voor oortjes door kan geleiden. De transparante zak die over de hele rugbreedte loopt, is geschikt om bijvoorbeeld lege verpakkingen van repen en gels in weg te stoppen, maar als je in volle inspanning bent, zorgt die er wel voor dat je kan mistasten. De drie gewone achterzakken zijn stevig gebouwd (onder andere met verstevigde ankerpunten aan de binnenkant van het shirt) en lopen diep door, dus ook daar kan je de nodige spullen in kwijt. Met andere woorden, qua opslagcapaciteit zit het snor bij deze Squadron.

Meestal past een medium ons het beste en dat was ook het geval bij dit shirt van Spatzwear. De pasvorm is inderdaad nauwaansluitend, maar tegelijk niet hinderlijk voor je bewegingsvrijheid. Het rugpand loopt ver genoeg door en blijft ook goed op zijn plaats. Alleen bij de lange mouwen zagen we twee mogelijke verbeterpunten: ondanks dat we geen smalle klimmersarmpjes hebben, zaten ze niet heel strak, en daarnaast geven we ook de voorkeur aan afgesneden mouwuiteindes in de plaats van met stiksels, zoals hier. Doordat die mouwen doorlopen tot aan de elleboog, vonden we die ophopingen door de stiksels wat vervelend.

De gladde en de geribbelde stoffen zijn relatief dik, waardoor je een iets zwaarder shirt krijgt, maar daardoor blijft het natuurlijk ook mooi strak zitten. Voor de heetste dagen zouden we dan weer opteren voor een lichter bovenstuk dan deze Squadron, omdat je hiermee toch wat meer gaat zweten onder een loden zon. De opengewerkte stof aan de zijkanten en aan de onderkant van de mouwen zorgt gelukkig wel voor wat verluchting.

Prijs: 164,99 euro

Broek met opbergruimte

De broek vonden we zowaar nog indrukwekkender dan het shirt. Hier komt de stevige lycra nog beter tot zijn recht. De lange broekspijpen hebben een brede, elastische band met siliconegrippers binnenin, zodat hij niet kan opkruipen tijdens het rijden. De brede bretellen bleven perfect op onze schouders rusten, maar sneden er ook niet in. De lichte, elastische stof met gaatjes op het rugpand waren dan weer goed voor de zweetafvoer. Ook het zeem zit bij de betere die we al hebben getest. Samen met de stevige stof en constructie lijkt dit dan ook een broek die lang kan meegaan. Hij is beschikbaar in vijf kleuren en drie maten, zodat je naar hartenlust kan combineren.

Bij de Convoy zitten de zakken op de rug (in tweevoud) en op de rechterbil. Die laatste optie gebruik je voor een reep of gelletje, die op de rug bieden plaats aan extra eten, een telefoon of zelfs wat gereedschap. Daardoor kan je deze broek zelfs gebruiken met een los T-shirt, als je eens geen zin hebt om een strak koerstruitje te dragen.

Prijs: 234,99 euro

Door het dikkere materiaal van broek en shirt kan je deze outfit ook op frissere dagen gebruiken, eventueel in combinatie met de arm- en beenstukken. De Burnr 4 Season Arm & Leg Warmers zitten allebei strak en (dankzij de silicone grippers aan de binnenkant) stevig rond je armen en benen. Ze zijn voorgevormd en hebben een lichter materiaal aan de binnenkant van elleboog en knie. De afdrukken van de geribde stof zie je als je de warmers hebt uitgetrokken, maar tijdens het fietsen ondervind je er geen enkele hinder van. Integendeel, ze voelen comfortabel aan. De beenwarmers bedekken zowat je volledige bil, zodat je effectief extra warmte krijgt.

Prijs: 46,99 en 58,99 euro