Deel dit artikel:

100% Getest: Smith Attack Max

Trek je er in de winter met de fiets op uit, dan is de kans reëel dat je in sombere weersomstandigheden op pad moet. Omstandigheden waarin de ‘ChromaPop Contrast Rose’ lens van de Smith Attack Max bril uitmuntend presteert.

Smith is op de skipistes en de motorcrossbanen een naam die klinkt als een klok, maar in de Europese wielerscene moet de Amerikaanse brillenfabrikant op vlak van populariteit ruim zijn meerdere erkennen in zijn landgenoten Oakley en 100%. Tijdens een Campagnolo persintroductie een jaar of vier geleden ontving elke journalist een Smith Pivlock Arena fietsbril die mij omwille van de pasvorm en de verbluffende lenskwaliteit heel erg kon bekoren. Vandaar mijn nieuwsgierigheid toen de Smith Attack MAX op de redactie werd geleverd.

Weinig frame, wel veel kleuren

Hoewel het frame bijzonder minimalistisch is, kan je de Attack Max in twaalf verschillende kleurtjes bestellen. Het eerste wat opvalt is de grootte van de lens en het feit dat de Attack Max een nagenoeg frameloze bril is. De brilpootjes worden met een ingenieus kliksysteem aan de zijkanten van de lens bevestigd, de tweede lens is niet van een neusbrug voorzien zodat je bij elke lenswissel ook de neusbrug moet overzetten van de ene naar de andere lens. Dat gaat evenwel bijzonder gemakkelijk en bliksemsel zodat je letterlijk in vijf seconden de bril van lens wisselt.

Stabiel, maar eerder breed

Opmerkelijk aan de Smith Attack Max is dat de bril ondanks zijn beperkte instelmogelijkheden toch een uitmuntende pasvorm en stabiliteit op het gezicht heeft. De uiteinden van de brilpootjes zijn niet instel- of buigbaar, maar bijzonder flexibel en een beetje naar binnen én naar beneden gebogen zodat de bril zich stabiel achter het oor vast haakt en niet in conflict komt met het passysteem van je fietshelm. De neusbrug kan je in twee standen klikken: breed of smal. De bril zelf is vrij ruim van pasvorm en past daarom het best op een eerder breed en groot hoofd.

Elke Smith Attack Max wordt met twee lenzen geleverd waarbij de ‘hoofdlens’ een fotochromatisch exemplaar of een donkere spiegellens kan zijn. De tweede lens is altijd een Contrast Rose lens. De testbril in framekleur ‘Matte Black Reactor’ (zwart met gifgroen dus) kwam in de luxe opbergbox met een ChromaPop Green Mirror en een ChromaPop Contrast Rose lens.

ChromaPop = ChromaTOP!

ChromaPop is een gepatenteerde lenstechnologie van Smith waarmee de brillenfabrikant je zicht verscherpt. Heel concreet komt het er op neer dat ChromaPop de lichtgolven van de kleuren die het oog in verwarring kunnen brengen verder uit mekaar trekt om het contrast op die manier te verhogen. Bij de donkere Green Mirror lens valt me dat minder op, al is het wel overduidelijk dat deze lens het oog veel rust biedt op zonnige dagen. De ChromaPop Contrast Rose lens is voor winters gebruik mijn favoriet omdat je er bij valavond nog veel mee ziet, maar de lens ook in het stikdonker kunt blijven gebruiken.

Van links naar rechts: de Smith Attack, de Attack Max en de Attack MTB.

Twee problemen, twee oplossingen

Achter de grote ruit zitten je ogen prima beschermd voor tocht en dankzij de water- en vuilafstotende coating rollen de regendruppels snel van de lens. Omdat de Max lens een flink stuk van je aangezicht afdekt, komt dat het fietscomfort in de winter ten goede. Keerzijde van de medaille is dat bij trage passages in een bos (bijvoorbeeld als je een winterse offroad toertocht rijdt) er zich snel damp aan de binnenkant van de lens vormt. Tweede minpunt van de Smith Attack Max en zijn frameloze, minimalistische design is dat bij een val de rand van de lens zich in je aangezicht kan planten. Maar kijk, om die twee minpuntjes te tackelen heeft Smith de Attack in drie versies in het gamma en wel voor exact dezelfde (stevige) prijs van 229,95 euro. Gaat de lens van de Smith Attack Max in het midden een beetje omhoog (waardoor het lensoppervlak flink vergroot), dan buigt de lens van de gewone Attack op die plaats een beetje naar beneden. Daardoor verkleint het lensoppervlak drastisch en lijkt het mij aannemelijk dat daarmee het dampprobleem al een stukje aangepakt wordt. De Attack MTB is een gewone Attack (met de kleinere lens dus) die bovenaan de lens een stootbrug heeft en waarvan de neusbrug ook de onderrand van de lens afdekt om de wangen te beschermen tegen snijwonden mocht je ten val komen.

Conclusie

De prima bescherming van de ogen in alle omstandigheden, de verbluffende kwaliteit van de twee lenzen en het ultrasnelle wisselen van de lenzen zijn de pluspunten van de Smith Attack MAX. Een minpunt is dat er zich achter die grote ruit gemakkelijk damp vormt. Ben je geen fan van grote brillen of fiets je vooral op de mountainbike, weet dan dat de Attack er ook in een kleinere versie is en in een specifieke MTB-variant.

Het volledige Smith fietsbrillengamma vind je op de site van de fabrikant.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE