Deel dit artikel:

100% Getest: Sidi Genius 10

Fietsschoenen van Sidi herken je van ver. De merknaam op de bovenste sluiting, de kenmerkende ‘heel cup’ met het logo op en de typische rode antislipstukjes onderaan. De Genius 10 is dan ook helemaal doordrenkt met het dna van de Italiaanse fabrikant die bekendstaat voor een jarenlange evolutie eerder dan revolutie.

De Genius 10 is onmiskenbaar een Sidi-schoen. Wie van Sidi een trendbreuk in fietsmodeland verwacht, komt bedrogen uit. De Italianen schoeien letterlijk en figuurlijk verder op dezelfde leest, wat ook blijkt uit het herkenbare uitzicht van de Genius 10. De geïntegreerde heel cup blijft overeind en ook het ‘soft step closure system’ blijft behouden. Dat is een hele mond vol om de anatomisch gevormde bovenste sluiting met gelijkmatige drukverdeling te omschrijven. Met dit systeem, dat langs beide zijden van de voet instelbaar is voor een perfect gecentreerde plaatsing en bijgevolg goede drukverdeling, komen ook fietsers met een hogere wreef makkelijk weg met de Genius 10. Combineer je die hoge wreef met een bredere voet, dan kijk je wel best uit naar de ‘Mega’-variant die breder is.

Comfortabel kilometers malen

De Tecno 3-sluitingen zijn voor de rit makkelijk te bedienen dankzij het uitklapbare hendeltje waarmee je een handige draai aan het systeem geeft. Tijdens het fietsen meer spanning geven aan je sluiting, is evenwel haast onmogelijk. De zool is niet meteen de stijfste, en dat is wel degelijk een goede zaak voor wie comfortabel kilometers wil malen met de Genius 10. De composietzool geeft niet meteen de indruk dat er veel kracht verloren gaat, maar hij vangt wel een en ander op – voor langere afstanden een ideale combinatie. Bovendien wordt de prijs dankzij een composietzool iets gedrukt. Minder goed aan diezelfde zool zijn helaas de anti-slipstukjes aan de voorvoet en op de hiel. Bij het afduwen aan een stoplicht of tijdens het stappen is het af en toe oppassen om niet weg te schuiven. Vooral het harde plastic aan de voorkant lijkt hierbij de boosdoener te zijn. Een klein minpuntje aan een schoen die voor het overige garant staat voor kilometers fietsplezier.

Prijs: 249,00 euro

www.sidi.com

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE