Deel dit artikel:

100% Getest: Shoefresh

Al zowat 35 jaar maak ik natte sportschoenen droog door er eerst proppen krantenpapier in te duwen en ze daarna in de buurt van de verwarming te zetten. “Een achterhaalde techniek”, volgens de mensen van Shoefresh. En dus testten we de Shoefresh die schoenen droogt én reinigt.

Kinderlijk eenvoudig

De Shoefresh schoendroger / schoenreiniger is een compact toestel en je hoeft er slechts de twee schoenhouders in te plaatsen om aan de slag te kunnen. Stekker in het stopcontact en je bent startklaar. Ook de bediening van het toestel is trouwens kinderlijk eenvoudig. In een eerste stap reinigt de Shoefresh de schoenen door middel van ozon en dat ruik je. Hoewel die geur na een paar minuten alweer verdwijnt, geef je de Shoefresh best een plaatsje in een goed geventileerde ruimte. Of doe zoals ik: laat de achterdeur open staan terwijl de Shoefresh in de wasplaats zijn ding aan het doen is. Het reinigings- of steriliseerproces is standaard ingesteld op vijf minuten, maar die tijd kan je zelf aanpassen van nul tot tien minuten. Nadat de Shoefresh de schoenen gereinigd heeft, gaat hij automatisch over naar het droogproces. Hier gaat Shoefresh standaard uit van een droogtijd van twintig minuten bij een temperatuur van zestig graden. Zowel de temperatuur als de droogtijd kan je instellen: van veertig tot zestig graden en van nul tot veertig minuten. In het geval van ‘nul minuten droogtijd’ beperk je je dus tot het reinigen van de schoenen. Bij de Shoefresh wordt ook een specifiek opzetstuk geleverd zodat je een fietshelm kunt drogen.

Geef het tijd

Werkt de Shoefresh? Ja. Mag je er wonderen van verwachten? Nee. Even verduidelijken. De Shoefresh werd ontwikkeld vanuit het idee dat de schoenen er heel regelmatig in geplaatst worden, eigenlijk na elk gebruik. Heb je je mountainbikeschoenen al drie jaar niet degelijk gereinigd, dan zal de eerste behandeling op de Shoefresh een resultaat geven dat tot teleurstelling kan leiden. Bij schoenen die er echt slecht aan toe zijn, duurt het wel een opfrisbeurt of vijf voor je werkelijk een verschil begint te ruiken. (Om die reden geeft Shoefresh de klant ook twee weken de tijd om het product te proberen.) Stinken de schoenen dan nog altijd, dan zijn de inlegzolen waarschijnlijk zodanig verzadigd met bacteriën dat je beter voor nieuwe inlegzolen opteert (die Shoefresh trouwens ook verkoopt). Van eenzelfde laken een pak als je een paar drijfnatte mountainbikeschoenen op de Shoefresh monteert: dan krijgt het toestel ze ook niet op veertig minuten aan zestig graden droog.

Combinatie van technieken

Een test met een paar natte mountainbikeschoenen leerde dat je dan best een combinatie van technieken toepast. Laat de schoenen eerst uitlekken, maak daarna de buitenkant droog met een (oude) handdoek en gebruik dan proppen krantenpapier om het meeste vocht uit de binnenschoen te deppen. Heb je die stappen achter de rug en zet je de schoenen dan op de Shoefresh, dan zal het toestel er wel in slagen om de schoenen binnen het uur geurvrij en droog te krijgen binnen het uur.

Niet te warm beginnen

In vergelijking met gewone schoenen vergen de meeste fietsschoenen trouwens iets minder frequente passages op de Shoefresh, al raadt Shoefresh voor elke schoen na elk gebruik een behandeling op het toestel aan. Gewone, dagelijkse schoenen hebben een veel geslotener structuur waardoor je er meer in zweet (volgens Shoefresh gemiddeld 250 ml per schoen per dag!) én dat zweet er ook langer in blijft hangen. De meeste moderne racefietsschoenen hebben ventilatie in de bovenschoen en in de zool zodat je voeten er ondanks de hogere inspanningsgraad minder in zweten en dat zweet ook veel sneller wordt afgevoerd. Desalniettemin is het geen slecht idee om de schoenen om de twee-drie ritten eens op de Shoefresh te zetten. Gebruik je de Shoefresh om je natte schoenen droog te krijgen, doe dat de eerste keer dan wel op een zo laag mogelijke temperatuur. Veel moderne raceschoenen zijn opgebouwd uit kunststof panelen die aan mekaar zijn gelast of gelijmd en hoewel die verbindingen in principe een temperatuur van zestig graden moeten aankunnen, wil je dat vooraf toch liever eens testen.

De Shoefresh kost 109 euro en bestel je op www.shoefresh.eu

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE