Deel dit artikel:

100% Getest: Shimano S-Phyre RC903

De vorige S-Phyre was nog maar 2 jaar op de markt maar de smalle teenruimte vroeg een update. Deze RC903 heeft al het goede, zoals de buitenzool en hielkap, behouden maar biedt meer teenruimte en een nieuwe, zachte microvezel bovenkant. Na profrenners als MVDP mochten wij er ook mee proefrijden.

Gezien bij de profs

De S-Phyre RC903-schoenen van Shimano zijn de nieuwste schoenen die afgelopen voorjaar goed zichtbaar waren in het profpeloton. Ze worden al getest door de profs sinds maart 2022, onder meer door MVDP, Ramon Sinkeldam en Jasper Philipsen. Mathieu van der Poel won er meteen de Ronde van Vlaanderen mee, hoewel hij er eigenlijk nog niet mee mocht koersen, maar hij vond ze gewoonweg te goed. Die renners krijgen trouwens geen custom aangepast schoeisel, maar gewoon standaard modellen.

Deze schoenen positioneren zich in het topsegment boven de RC-702 en de RC502. De Shimano schoenen zijn zeer licht, ademend en met een verstevigde hielkap, waardoor de voet mooi stabiel in de schoen blijft bij maximale inspanningen.

De ‘oude’ RC902 links, de nieuwe RC903 rechts.

Nieuw

De vernieuwingen in deze versie werden op basis van de feedback van profs doorgevoerd. Geen drastische vernieuwingen ten opzichte van de RC902, maar wel enkele die het comfort verhogen. Zo is de toebox (de ruimte voor de tenen) iets breder gemaakt en werd ook de onderste Boa iets lager geplaatst. Door het iets lager plaatsen van die Boa kan je de schoen aan de tenen iets beter aantrekken. De bovenste Boa Li2-draaiknop zorgt er dan weer voor dat het omhullende bovendeel mooi rond de wreef aangesloten kan worden zonder dat er drukpunten zijn.

De bovenzijde van de schoen is zeer flexibel en een leuk extraatje in de RC903 is dat je het binnenzooltje makkelijk kan aanpassen met de bijgeleverde inserts. De hiel van de RC903 werd ook voorzien van een extra kussentje (antislip) langs de binnenzijde, wat zorgt voor een stabiele voet in de schoen zonder enige wrijving. Onze eerste ritten met de schoenen waren meteen een schot in de roos. De schoenen zaten zeer comfortabel en kunnen tijdens het fietsen makkelijk aangedraaid worden zodat ze (nog) beter aansluiten. De schoenen wegen (inclusief SPD SL-schoenplaatjes) zo’n 280 gram in maat 45,5 en dat maakt ze best licht in vergelijking met andere schoenen van dezelfde prijsklasse. Die prijs mag er evenwel zijn. 359,95 euro is behoorlijk wat, maar voor een high-end schoen moet je dat nu eenmaal neertellen. Even grasduinen online bevestigt dat vermoeden.

Ventilatie

Wat ons meteen opviel aan de RC903 tijdens die eerste rit waren de perforaties in de bovenzijde. De schoenen zijn heel goed geventileerd en dus heel prettig bij warmer weer. In de winter en herfst daarentegen kunnen ze net wat te koel aanvoelen. Gelukkig bestaan er al heel goede overschoenen en hoeft dat dus zeker geen probleem te zijn. Integendeel, ik vind een goed geventileerde schoen zeer belangrijk. Zeg nu zelf: wie wil er een stinkende schoen aantrekken?

Uniek aan deze Shimano-schoenen is het feit dat de middenzool uit de schoen gehaald is. De Surround-buitenkant zit vast in het midden en aan buitenzool, waardoor die middenzool weg kon en er geen tong nodig was, enkel een overlapping van de twee kanten van het bovenwerk. De afstand tussen voet en pedaal is op die manier kleiner geworden, wat de krachtoverbrenging ten goede komt en dat kunnen we beamen. De schoenen zijn heel stijf en elke trap op de pedalen is ook effectief raak.

Conclusie

Deze S-Phyre RC903-schoenen kunnen we echt wel definiëren als topschoenen. De vernieuwingen die doorgevoerd werden zijn een meerwaarde en op gebied van comfort en ventilatie zijn er weinig schoenen die kunnen tippen aan deze RC903’s. De hielkap, met antislip, is een echt pluspunt, want de voet blijft zeer stabiel in de schoen zitten. Ze zijn te verkrijgen in het wit, blauw, rood en zwart en in een heel aantal maten (van 40-48 en halve maten verkrijgbaar tussen 40 en 46,5). Tussen de maten 40 en 46 is er ook een bredere uitvoering beschikbaar en ook voor dames is er een specifieke schoen ontworpen. De RC903W S-PHYRE is wel enkel in het wit te verkrijgen in de maten 36-44.

De blauwe versie.

Prijs: 359,95 euro

Meer info op de website van Shimano >>