Deel dit artikel:

100% Getest: Santini Ombra unisex

Santini pakt uit met een innovatie in zijn assortiment wielertruitjes. De Ombra-wielertrui werd ontwikkeld met rekbare Polartec-stoffen en moet uitblinken in pasvorm en comfort. In die mate dat het een unisex model is, dus voor zowel man als vrouw. Het design is alvast geslaagd.

In de zomercollectie van Santini treffen we vanaf 2024 het Ombra-truitje aan, beschikbaar in zes modieuze kleuren. Het truitje is een samenwerking met Polartec, de Amerikaanse merkleider in duurzame stoffen. Waar dat vroeger enkel voor wintermaterialen was – wie kent er niet de Polar-trui – zet men nu ook in op zomermaterialen. Het uitganspunt: zowel heren als dames kleden in eenzelfde truitje met optimale fit. Om dat te bereiken werd gebruik gemaakt van Polartec Power Stretch aan de voor- en achterzijde. Daardoor zou het truitje zijn vorm niet mogen verliezen. Verder maakt men gebruik van Polartec Delta Fabric aan de zijkanten om een koelend en snel drogend effect toe te voegen.

De praktijk?

De stof voelt zijdezacht aan en is inderdaad heel erg licht. De maatvoering is standaard. Ik draag doorgaans een large en dat is voor dit truitje eveneens het geval. De sportieve snit is prima en sluit overal goed en strak aan op het lichaam. Veel warmte hoef je er verder niet van te verwachten; dit is een puur zomertruitje. Het gaat niet vervelen en geeft je niet het gevoel dat je gaat zweten. Testen bij meer dan twintig graden was echter niet mogelijk in de lente van 2024 …

De afwerking aan de hals bevat een heel klein boordje, sluit prima aan bij de hals en is dus niet diep uitgesneden. De verdoken rits is amper zichtbaar wanneer ze dicht is. Het shirt heeft een ‘slim fit’-pasvorm met verlengde, ‘raw cut’-mouwen en een interne siliconen gripper in de tailleband om het shirt altijd op zijn plaats te houden. Het truitje zelf kruipt tijdens het fietsen niet omhoog. De langere mouwtjes zijn prima wanneer je het truitje aantrekt maar, zoals bij mij wel vaker het geval is, kruipen ze wat omhoog tijdens het fietsen. 

Achteraan heb je zoals steeds drie zakjes, en beschermt het je lichaam tegen de zon (UPF30+). De achterzakjes zijn gemaakt in dezelfde stof als de zijkant en gaan niet doorhangen als je er bijvoorbeeld een smartphone in steekt. Prettig is dat. Zij die graag een zakje met rits hebben voor een sleutel: dat is niet aanwezig. De zes kleuren zijn opvallend en modieus (turquoise, oranje, wit, nautica blauw, aqua groen en paars).

Conclusie

Een shirt met prima snit dat goed aanvoelt en er bovendien in elk van de kleuren nog eens goed en verfrissend uitziet. Geschikt voor zomerse temperaturen en je moet er niet al te diep voor in je buidel tasten. Ik durf te wedden dat het snel een favoriet in de kleerkast wordt.

Meer info op de website van Santini >>