Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Rudy Project Keyblade

Moderne fietsbrillen lijken ieder jaar weer wat groter te worden, maar niet iedereen is fan van zo’n veranda op zijn snuit. Wie kleinere sportbrillen verkiest, is bij Rudy Project aan het juiste adres want daar houden ze het formaat van hun brillen binnen de perken. De nagelnieuwe Keyblade volgt die filosofie voor de volle honderd procent.

Verk(n)ocht

In 2018 fietste ik bijna het hele jaar met de Rudy Project Defender full-frame bril en dat 100% Getest verhaal lees je hier. Omdat ik zo verknocht geraakte aan het draagcomfort van de Defender en de absoluut sublieme ImpactX fotochromatische lens, nam ik het aanbod om dit najaar de nieuwe Rudy Project Keyblade te testen met veel plezier aan. Hoewel de Defender en de Keyblade in dezelfde harde kunststof opbergbox worden geleverd, merk je van zodra je de boxes opent dat het twee compleet verschillende fietsbrillen zijn. In de eerste plaats omdat de Defender een full-frame bril is en de Keyblade slechts een half frame heeft, maar ook omdat de pasvorm niet te vergelijken valt.

T-Lock

Met zijn 33 gram is de Defender een luttele gram zwaarder dan de Keyblade, al voelt die laatste vreemd genoeg op je gezicht net iets zwaarder aan. En dat is eigenlijk wel logisch want de Keyblade heeft een veel smallere pasvorm zodat hij strakker op je hoofd aansluit en je aanvankelijk een paar drukpunten voelt. De neusbrug is evenwel in de breedte instelbaar en de T-Lock brilpootjes kan je in alle richtingen verbuigen zodat je zelf beslist in welke mate de Keyblade zich achter je oren ‘vergrendelt’ dan wel eerder losjes op je oren staat. Het frame van de Keyblade voelt een pak steviger aan dan dat van de Defender en dat was eigenlijk ook mijn enige kritiekpunt aan het adres van de Defender. Die heeft immers zo’n soepel en licht frame dat je bij regenweer soms ongewild de lens uit het frame drukt als je met je duim een paar regendruppels van de bril wil vegen. Niks van dat dus bij de Keyblade die een stuk steviger aanvoelt. Hoewel de Keyblade vrij dicht op je hoofd staat, dampen de twee bijzonder gemakkelijk te verwisselen lenzen amper aan. Dat groot pluspunt heeft de Keyblade te danken aan het compacte formaat van de lenzen en aan het vernuftige ventilatiesysteem dat in de onderrand van de lenzen en in het bovenste gedeelte van het frame verwerkt is. Ondanks dat de lenzen van de Keyblade klein zijn, is de bescherming van de ogen tegen regen en wind meer dan degelijk en aangezien er onderaan de bril geen frame zit, wordt je zicht in die richting amper belemmerd.

Fotochromatische meerwaarde

De testbril werd aanvankelijk geleverd met smoke lenzen en in die versie moet de Keyblade 125 euro kosten. Voor dat geld krijg je een prima fietsbril met vrij donker getinte lenzen die perfect op een wat smaller (dames)hoofd past en die sportievelingen ook nog wel casual kunnen dragen. (Dat hangt wel een beetje af van de kleur van frame dat je voor de Keyblade kiest. Een zwarte bril is vrij neutraal en dus ook nog casual te dragen, een vuurrode exemplaar is dan weer eerder als fietsbril bedoeld.) De Keyblade is echter ook verkrijgbaar met de ImpactX fotochromatische lenzen die ik wat later kreeg toegestuurd. Dan loopt de prijs weliswaar op naar 169 euro, maar ik vind het absoluut de moeite om die 44 euro extra uit te geven. Simpelweg omdat volgens mij de ImpactX fotochromatische lenzen van Rudy Project de beste fotochromatische lenzen zijn die je momenteel op de brillenmarkt kunt vinden. Het bereik van de lenzen is fenomenaal (van 100% helder als je ’s nachts met de ImpactX lens op pad gaat tot net zo donker als de smoke lenzen als je recht in de felle zon kijkt) en de optische kwaliteit van de lens biedt de ogen bijzonder veel rust.

Conclusie

Was de Rudy Project Defender met ImpactX fotochromatische lenzen al mijn favoriet voor marathonritten op de mountainbike en de gravelbike (offroad verkies ik om veiligheidsredenen een full-frame bril), dan is de Rudy Project Keyblade met ImpactX lenzen mijn nieuwe favoriet voor ritten op de weg en de wielerbaan. De pasvorm is wat smaller, maar met de instelbare neusbrug en oorstukjes heb je nog voldoende mogelijkheden om de bril aan je hoofd aan te passen. En vanaf dan is het simpelweg genieten van die sublieme fotochromatische lens die nog eens onbreekbaar is ook.

Alle details van de bril vind je op de website van Rudy Project.

Gerelateerde artikels