Deel dit artikel:

100% Getest: Rudy Project Fotonyk

Rudy Project is beslist geen merk van dertien in een dozijn en er passeerden van de Italiaanse helmen- en brillenfabrikant al een aantal producten op deze site. Deze keer focussen we op de Fotonyk bril.

De adviesprijs voor de Fotonyk zoals wij ‘m testten – met de fotochromatische ImpactX lenzen – bedraagt 140 euro. Daarvoor krijg je de bril met glazen, stoffen brilzakje en een hardcase etui die als het ware een verlenging is van de Fotonyk zelf: eenvoudig en functioneel. Daarnaast wordt de bril met een setje ‘bumpers’ geleverd. “Dat zijn rubberen randen voor je lenzen die je gelaat beschermen bij een crash”, klinkt het bij Clement Beautru van Rudy Project. En lijkt dat op het eerste gezicht een overbodig accessoire, dan kennen wij wel een aantal mensen die met littekens in hun wangen rondlopen nadat ze bij een fietscrash de onderkant van hun brilglazen in hun wangen plantten. De bumpers zijn verkrijgbaar in vijf kleuren, zodat je de bril ermee kunt personaliseren. Bij het dragen zelf voel ik geen verschil tussen bumpers of geen bumpers. Toch zorgen ze ervoor dat de Fotonyk met zijn fotochromatische lens – zeker bij slecht weer, wanneer de glazen transparant zijn – minder op een veiligheidsbril lijkt.

Waarom rubber ‘stootranden’ aan de onderkant van je bril nuttig kunnen zijn…

De ‘black’ versie van de ImpactX heeft een theoretisch transparantiebereik tussen 74% en 9%. Op een sombere lenteavond, het leek eerder herfst, was ik dan ook aangenaam verrast dat de lichtdoorlaatbaarheid van de glazen ruim volstond. In volle zomerzon is de dekking minder toereikend. Eerlijk toegegeven, buiten de hittegolf van eind juni en begin juli komen we in Vlaanderen dergelijke situaties zelden tegen. En ook in bosgebied voldoen de ImpactX-kijkers van de Fotonyk ruimschoots. Bovendien passen de fotochromatische lenzen zich verbluffend snel aan het omgevingslicht aan. Op geen enkel moment speelde ik met de gedachte dat ik met verkeerde lenzen op pad was.

Hoewel de lenzen aan de hand van Rudy Projects ‘Quick Change’-systeem snel en makkelijk gewisseld kunnen worden, is het net de troef van de Fotonyk met fotochromatische glazen dat je niet dient te veranderen. Bespaart je weer wat poetsdoekjes om die vette vingerafdrukken te verwijderen na het wisselen.

Door een foutje van moeder natuur zijn mijn ogen net iets te hoog op de zijkant van mijn hoofd geplant, waardoor ik in mijn gezichtsveld de ondergrens van de lenzen zie. Persoonlijk hou ik dus van iets hogere lenzen, al ben ik ervan overtuigd dat dit eerder aan mezelf ligt en dat 95% van de fietsers hiervan geen last zal ondervinden. Doordat het rubberen neusstuk multi-instelbaar is, zit de Fotonyk als gegoten en schuift hij niet naar voren. Zelfs na een paar uur op hobbelige wegen, geeft de bril geen krimp. Bij hevige inspanningen en warme temperaturen parelt het zweet wel langsheen mijn voorhoofd op de binnenkant van de brilglazen, maar een petje of bandana onder de helm lost dat zo op.

De Fotonyk is zowel op de weg als off-road inzetbaar. Dankzij de fotochromatische lenzen kan je er bovendien het ganse jaar door mee op pad. Zelfs een partijtje tennis doorstond de Fotonyk met glans. Absoluut z’n geld waard!

Het volledige aanbod vind je op de site van Rudy Project.

www.rudyproject.com

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE