Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Roval Alpinist CLX wielset

Specialized lanceerde afgelopen jaar al een resem nieuwe producten. In juni kwam de Amerikaanse fabrikant naar buiten met hun nieuwe Roval Alpinist CLX wielset. Niet iedereen houdt van de bergen maar laat ons eerlijk zijn: mocht je de kans krijgen, zou je toch ook voor lichte klimwieltjes opteren?

Alpinist is een wielsetje voor echte klimgeiten. De wielset van Roval, het huismerk van Specialized, werd begin juni samen met de Roval Rapide CLX-wielen gelanceerd en heeft in tussentijd al enkele mooie overwinningen op zijn naam staan. De Alpinist-wielset is de lichtste wielset (althans voor bandjes) die Roval tot nog toe gemaakt heeft. De weegschaal geeft aan: 1248 gram voor een clincher wielset. Mét banden, schijven en cassette klopte onze weegschaal af op 2 kg 350 voor een volledige set.

Gezien we met de wielset in volle coronaperiode aan de slag gingen, beperkten wij ons tot de langere hellingen in de Vlaamse Ardennen. Die hellingen bleken echter al snel voldoende om te besluiten dat deze wielen echt wel je fiets omhoog duwen tijdens het klimwerk. De Roval Alpinist CLX-wielset is allerminst een goedkoop setje. Je betaalt 999 euro voor het voorwiel en 1399 euro voor het achterwiel. Een behoorlijke hap uit je budget, wat maakt dat deze wielen niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Licht en aero

Dat de Alpinist-wielen niet goedkoop zijn, heeft te maken met het feit dat ze volledig opnieuw gebouwd en uitgevonden zijn. Elk onderdeeltje van deze Roval-wielset is opnieuw onder handen genomen. De hoogte van de velg is 33 mm en de binnenbreedte is 21 mm. Dat zorgt ervoor dat deze set ook op aerodynamisch vlak zeer goed scoort en dat was dan ook meteen onze eerste rij-impressie. De wielen lopen bijzonder goed en de S-Works Turbo Cottons zorgen er ook nog eens voor dat je voldoende comfort en een lage rolweerstand erbij krijgt. De wielen reageren zeer goed tijdens het optrekken en tijdens langere beklimmingen zijn deze lichtgewicht wieltjes een pretje om mee te rijden. Ze zijn vinnig en stijf genoeg.

De spaken zijn DT-Swiss Aerolite T-head en de naven zijn de Aeroflanges van Roval. De gaten in de velgen voor de nippels werden onder een bepaalde hoek geboord om zo de druk op de spaken te verminderen. Vooraan telt de Alpinist 21 spaken en achteraan 24. Het rijdersgewicht van deze wielset staat op 109 kg en de inbouwbreedtes zijn standaard: 100 mm voor-aan en 142 mm achteraan, met ruimte voor 12 mm steekassen. De remschijven worden met het centerlocksysteem gemonteerd.

Niet tubeless

De Roval Alpinist CLX-wielen zijn enkel in schijfremversie te verkrijgen en met binnenbanden te gebruiken. Dat laatste is zo om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Mochten de wielen ook tubeless ready zijn, zou er extra materiaal nodig geweest zijn en zou het gewicht opnieuw de hoogte ingegaan zijn. De velgen zijn basic met een wit logo van Roval erop en springen door hun bescheiden hoogte niet meteen in het oog. Auditief vallen ze wel op want: als je de benen stilhoudt, heeft de wielset een leuke ratel.

Conclusie

De wielen zijn niet tubeless te gebruiken en dat is toch wel opmerkelijk want de meeste high-end wielsets zijn tegenwoordig allemaal tubeless ready. Roval streeft naar het laagste gewicht en bespaart dus aan extra materiaal. De Alpinist-wielset is ook enkel verkrijgbaar in schijfremversie en kost per set dus 2398 euro. Niet goedkoop maar wil je jouw fiets finetunen en echt licht in gewicht gaan? Dan moet je zeker niet twijfelen en een setje Roval Alpinist toevoegen aan je verlanglijst. De wielen bollen heel goed en gaan als een raket bergop. Ze zijn uitermate licht en lekker stabiel tijdens winderige ritten op vlakke parcoursen. De wielen zijn stijf genoeg om ook op Vlaamse wegen te gebruiken en bieden bovendien voldoende comfort. Je hoeft deze wielen dus niet enkel in de bergen te gebruiken. Alpinist-wielen kunnen op alle terreinen ingezet worden en zien er in elke fiets gelikt uit. Kortom: het betreft hier een wielset die elke wielertoerist doet wegdromen van een nieuwe toptijd op een col of een snelle tijd op een helling.